Film kojeg se boji i policija - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Film kojeg se boji i policija

Film kojeg se boji i policija

Pogubljenja, krvava mučenja i spaljivanja tijela – ne, nije novi film Eli Rotha nego brazilski film o okrutnim obračunima policije i bandi.

s.p. 01.10.2007 0 komentara

Film kojeg se boji i policija

Rio de Janeiro nije samo Meka za turiste, već i mjesto u kojem cvjetaju kriminal, korupcija i nasilje, a sve to je vrlo slikovito prikazano u kontroverznom brazilskom filmu 'Tropa De Elite'('Elite Squad'). Riječ je o najnovijem uratku Josea Padilhe, čiji je dokumentarac 'Bus 174' bio vrlo cijenjen u festivalskim krugovima, a bavio se poznatom pričom iz brazilske crne kronike - otmicom autobusa, čiji je glavni protagonist prijetio da će pobiti sve putnike. Događaj su uživo prenosile sve TV postaje, a tragičan kraj incidenta (poginuo je jedan putnik) pokazao je cijeloj zemlji nesposobnost policije. Film je istraživao i život sirotinje u getima i favelama, te pokazao kako ih tretiraju pravosuđe i policija. Redatelj Padilha na tom je projektu uvježbao rad na dugometražnom filmu, a slijedeći korak mu je bilo snimanje prvog cjelovečernjeg igranog filma, naravno, u dokumentarističkom stilu.  

Za 'Tropa de Elite' scenarij je napisao Bráulio Mantovani (nominiran za Oscara za 'Božji grad'), i to prema istoimenoj knjizi sociologa Luiza Eduarda Soaresa i dvojice pripadnika BOPE-a (Bojne za specijalne policijske operacije). Ti su policajci, kao pravi insajderi, ispričali način borbe svoje specijalne postrojbe kao 'stroja za ubijanje', uz sve još i umiješanog u korupciju. Radnja filma vrti se oko dva prijatelja iz djetinjstva koji postaju kadeti u vojnoj policiji, a što se više upoznaju s djelovanjem BOPE-a, sve više uviđaju u kakav okrutan svijet su ušli.


'Tropa de Elite' ('Elite Squad'), r: Jose Padilha, trailer

Još nemontirana verzija filma procurila je na internet u kolovozu 2007., i mada film nije ni izišao u kina, već je izazvao oluju, javlja Twitch. Ne znamo je li Padilha brazilski Michael Mann, ali film je već i svojom temom izazvao respekt filmske publike, desetine tisuća piratskih kopija filma kruži po zemlji, a javnost je konačno dočekala da netko razotkrije omraženu policiju.  

Redatelj je izjavio da se nada da će film izazvati debatu, a dosad je izazvao jedan sudski proces. Film sadrži scene policijske mučenja, a u ekranizaciji knjige pojavljuje se i jedna scena u kojoj policajci pogubljuju jednog dilera pucnjem u glavu, pa su policajci tražili zabranu prikazivanja filma u Brazilu. Zahtjev je odbio sudac, koji je izjavio da film točno prikazuje 'svakodnevnicu dobrog dijela ljudi koji žive u gradu'. Većina scena iz filma je i snimana na mjestima gdje se inače odvijaju dilanje droge i krvavi obračuni. Da je film na kraju ispao i te kako realističan, pokazuje i činjenica da se stanovnici Rio de Janeira nisu previše fascinirali glumcima i kamerama, već su snimanje nasilnih scena iz filma smatrali dijelom – dokumentarca.

Komentari

Nema komentara.