Top 100 američkih filmova - ikad - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Top 100 američkih filmova - ikad

Top 100 američkih filmova - ikad

Građanin Kane dobio je još jedne izbore. Drugi put u 10 godina Američki je filmski institut, naime, birao top 100 SAD filmova.

s.p. 21.06.2007 0 komentara

Top 100 američkih filmova - ikad

Američki filmski institut (AFI) prije 10 je godina o 100. rođendanu filma prigodno sastavio listu 100 najboljih tamošnjih filmova svih vremena. 10 godina kasnije, tj. ovih dana - objavljuju update.

Glasačima - predstavnicima filmskih struka - opet je ponuđeno 400 filmova od kojih su trebali izabrati 100 vlastitih favorita, s tim da je u popis uvršten i popriličan broj recentnih naslova: 'Klub boraca', 'L.A. povjerljivo', 'Vječni sjaj nepobjedivog uma',  ali i 'zabavnjački' 'Austin Powers: Tajanstveni tajni agent' i 'Pirati s Kariba. Prokletstvo crnog bisera'

Prvi AFI izbor izazvao je određene kontroverze, jer su se na toj listi najboljih američkih naslova našli i oni britanski, ali zato nisu crni i ženski autori. Puno se nije promijenilo ni ove godine. Prvi na listi je još uvijek Wellesov klasik 'Građanin Kane' (1), ali je 'Kum' uspio skinuti 'Casablancu' (3 ) s drugog mjesta. 'Pjevajmo na kiši' (5), 'Prohujalo s vihorom' (6), 'Lawrence od Arabije' (7), 'Schindlerova lista' (8) i 'Čarobnjak iz Oza' (10) ostali su među prvih 10, a u 'zlatnu desetku'  ubacili su se i  'Razjareni bik' (4) i 'Vrtoglavica' (9). Zanimljivo je da su od novih filmova na listi, najbolje rezultate postigli nijemi klasici, Keatonov 'General' (18) i Griffithova 'Netrpeljivost' (49).

Cijeli popis 100 najnaj naći ćete na sajtu Američkog filmskog instituta, kao i clipove u kojima zvijezde i zvijezdice govore o svojim omiljenim filmovima, a ako ste baš zapeli, možete 'skinuti' i glasački listić, pa odabrati vlastite favorite.

Šanse da ćete se s AFI izborom u potpunosti složiti vrlo su male, no njihov top 100 u svakom je slučaju dobar šalabahter za prekopavanje lokalne videoteke.

Komentari

Nema komentara.