Naaaaaajzločestiji dečko Hollywooda - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Naaaaaajzločestiji dečko Hollywooda

Naaaaaajzločestiji dečko Hollywooda

Nije htio potpisati ' American History X', ali je - spot Red Hot Chili Peppersa. Brandu se na setu pojavio obučen kao Osama, a sad režira Bruce Willisa... E, Tony, Tony...

filmski.net 19.02.2007 0 komentara

Naaaaaajzločestiji dečko Hollywooda

Sjećate li se filma 'American History X' koji je Edwardu Nortonu donio drugu nominaciju za Oscara? Ako ne, trk u videoteku, a ako da – spremni ste za nastavak.

Film o reformiranom bivšem neo-nacistu i skinhedu bio je veeeeelika vijest 1998. i ne samo zato jer je za isti Edward Norton nabacio 13 kilograma čistih mišića. Film koji je otvorio svu silu pitanja o odnosu spram rastuće potpore neo-nacističkom pokretu, i oduševio kritičare, zapravo je bio vijest zbog sasvim druge priče. Samo mi tad nismo bili on-line da vam je ispričamo.


American History V, r: Tony Kaye

'American History X' je trebao biti dugometražni igrani prvijenac britanskog genijalca za TV-reklame, imenom Tony Kaye. No, tijekom montaže Kaye se žestoko sukobio s glavnom zvijezdom filma, Edwardom Nortonom koji je zahtijevao više sebe samog u kadru. Kayeu takvo što nije padalo na pamet pa je odšetao iz montaže, a film je dovršio sam Norton.  I tu kreće sapunica.

Kaye piše pismo nadležnoj Američkoj udruzi redatelja (DGA) tražeći da umjesto njega kao redatelja na špici potpišu Alana Smitheeja. DGA se nećka, pa Kaye predlaže drugi pseudonim -  Humpty Dumpty. Kako i dalje nema odgovora, Kaye plaća oglas u Varietyu u kojem na 'American History X' baca drvlje i kamenje. Tu se DGA budi i kaže povijesno – ne. Dragi naš Kaye: ako se misliš pozivati na pseudonim, pravilnik lijepo kaže, budi kuš! o svojim razlozima. Nema majci milosti, film će biti potpisan tvojim imenom, a ti još jednom prouči Alana Smitheeja i otrpi činjenicu da je Edward Norton baš tim filmom zaradio nominaciju za Oscara.

Ali nije naš Tony taj tip. A, ne. On je namah tužio producenta filma New Line, ali  i DGA za 275 milijuna dolara duševnih boli, a Norton iste godine Oscara - nije dobio . Sudski proces još traje.

U međuvremenu, 'American History X' je na IMDB zaradio status 44. najboljeg film svih vremena, s prosječnom ocjenom 8.5/10 (94,625 glasova).

...I dućih par godina ni traga ni glasa od Tony Kayea, a onda 2002. - bomba! Ne samo da je iste godine režirao krimić po istinitoj priči o policijskoj umješanosti u trgovinu kokainom - 'Snowblind', već se primio i dokumentarca o kontraverznoj glumačkoj radionici velikog Marlona Branda – 'Lying For A Living'. Kao da istoj nije bilo dosta što se na satovima s nadobudnim glumčkim talentima Brando pojavljuje obučen u svećenika, sam je Kaye jednog dana na setu osvanuo maskiran u – Osamu Bin Ladena.

Vijest je u medije dospjela nakon što je sa seta dokumetarca umalo odšetao tata Angeline JolieJon Voight. PR-agenti film neko su vrijeme javnost uvjeravali kako je maskiranje Tony Kaya bilo dio 'performans arta' za potrebe filma, a sve kako bi Brando naučio svoje đake da se 'ne boje terorizma'. No, nedugo zatim oglasio se sam Kaye riječima kako bi za Marlona Brada bilo idealno da se preseli Talibanima. 'Mislim da bi se osjećao vrlo ugodno u tom svijetu, sa stotinama žena, 14,000 djece, gdje je glazba zabranjena i nitko ne smije govoriti'.

Brando je na sve to odgovorio Kayeovoj telefonskoj sekretarici, prijetnjama koje je ovaj pak prijavio policiji.... zaključak priče koja se vukla po medijima još neko vrijeme – film nikad nije ugled svjetlo dana, kina ili TV ekrana.

Tony Kaye, međutim nije sjedio besposlen. Za Johnny Casha je režirao spotove ‘God's Gonna Cut You Down’ i ‘Help Me’, za  Rogera Watersa ‘What God Wants’ , a najviše medijske buke donio mu je video za ‘Dani California’ veleštovanih Red Hot Chili Peppers /naslovna: Kaye & Peppersi/.

 

Kaye je uz sve to stigao raditi na vlastitim filmovima 'Paranoia' i 'Lucky Lobster', te  'Lake of Fire', koji uskoro kreće u svjetsku distribuciju. 2 i po satni dokumentarac o abortusim uključuje snimke samog postupka i ubojstva liječnik koji su ih izvodili, te intervjue s poznatim američkim pro-choice i pro-life aktivistima. Kaye je film finncirao sam i radio na njemu punih 16 godina, a procjenjuje se da ga je stajao oko 6 mlijuna dolara.

Kao da sve to nije dosta, danas nam je danas stigla vijest da je Kaye sa popisa angažiranih za prvi zajednički film Brucea Willisa i Samuela L. Jacksona još od 'Die Hard With A Vengeance', a po imenu 'Black Water Transit', uspio izgurati omiljenog redatelja spotova skupine Green Day - Samuela Bayera.

Čudni su putovi holivudski, pa će Vrag znati što se zbilo. Ono što znamo je da će film pratiti priče o kriminalcima, agentima, policajcima i odvjenicima koji se sukobljavaju oko ilegalne pošiljke oružja i dvostrukog ubojstva. Film bi navodno trebao u distribuciju do kraja ove godine, a sigurno je da u njemu igraju spomenuti Willis, Jackson i dame  Sophie Okonedo te Katie Chonacas.

Sve to, naravno, pod uvjetom da se Kaye opet ne svadi sa svima.

Komentari

Nema komentara.