Domaći Bond na domaćem filmu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Domaći Bond na domaćem filmu

Domaći Bond na domaćem filmu

Naš 007 zove se Juraj Fran Krsto Križanić i igra ga Sven Medvešek. U pomoć mu stiže agent UNS-a, Gawain Nikša Kušelj Skok. Sve će sretno završiti na idućoj Puli.

filmski.net 11.01.2007 0 komentara

Domaći Bond na domaćem filmu

Od 10 dugometražnih igranih filmova na koje je Ministarstvo kulture ove godine odlučilo potrošiti vaš porezni danak, jedan je već u montaži - 'Moram spavat, anđele', Dejana Aćimovića. Istrčavanje na teren za ožujak najavljuju i Vinko Brešan i Arsen A. Ostojić, no prije njih u akciju se ovih dana u zagrebačkim Dugavama dao Vicko Ruić.

Nakon Nuasikaje i Serafina, njegov treći film 'Kradljivac uspomena' ekranizacija je istoimenog romana Dina Milinovića, a kojeg je Jutarnji list uvrstio na svoj popis 12 najboljih proznih naslova 2002. godine.

Po srijedi je jedan od rijetkih domaćih izdanaka žanra špijunskog trilera, u kojem agent UNS-a egzotična imena - Gawain Skok - dobiva zadatak da u Parizu istraži misteriozni nestanak hrvatskog 50-godišnjeg diplomata/špijuna, jednako impresivna imena - Juraj Fran Krsto Križanić.
 
Foru iz Križanićeva imena, vjerujemo, nije potrebno objašnjavati, dok Gawain svoje duguje zaljubljenosti roditelja si u film “Camelot”.  Potraga za prvim ovom će drugom, vukovarskom veteranu, pomoći da iznađe izlaz iz labirinta svoje praznine i ratne traumatiziranosti.

Čim je knjiga s takvim zapletom izašla, naširoko se u kuloarima raspravljalo koliko je začinjena faction dionicama, budući je sam autor Milinović nakon završenog studija povijesti umjetnosti i arheologije u Zagrebu i postdiplomskog na Sorboni, radio u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

Upućeni kažu da je Križanićev lik Milinović skrojio prema vlastitoj mjeri, a onda ga uz nešto mistificiranja pretvorio u domaću Bond inačicu, koja za originalom ne zaostaje ni u čemu, pa ni u seksualnim osvajanjima, a još ima i doktorat iz književnosti!

Knjigu su u filmski scenarij adaptirali sam Milinović i redatelj Ruić, a osim na lokacijama u Zagrebu snimat će se i u Karlovcu, Kupinskom Kraljevcu, Parizu i Budimpešti – sve do 26. veljače

Sven Medvešek

Gawaina igra Nikša Kušelj (Konjnik), Križanića Sven Medvešek ('Libertas', 'Mondo Bobo'), a uz njih su u podjeli i obavezna junakinja svih Ruićevih filmova – Nada Gaćešić Livaković, potom obavezni sastojak svakog hrvatskog filma – Ivo Gregurević, ali i još 60-tak drugih.

U produkciji Filmske udruge Vizije, HRT-a i Interfilma, 'Kradljivac' će stajati oko osam milijuna kuna, većinu kojih su osigurali Ministarstvo kulture i HRT. Premijera se očekuje na idućem Filmskom festivalu u Puli, no glavni je cilj redatelja plasirati ga na festival u Montrealu.

Ako uspije - vi ćete prvi doznati.

Komentari

Nema komentara.