Alien tetralogija - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Alien tetralogija

Alien tetralogija

Visokovrijedni box, objekt požude svakog Izvanzemaljskog obožavatelja, ponos onih koji je imaju i zavist onih koji je još nisu nabavili.

20.01.2004 0 komentara

Alien tetralogija

Alien, remek-djelo, kultni film Ridley Scotta, najbolji je dokaz kako s malo novaca napraviti sjajan film. S malim budžetom, bez specijalnih efekata, s pomalo dosadnom, monotonom radnjom Alien je uspio ono što mnogi, puno skuplji, žanrovski mu kolege nisu - biti zaista zastrašujuć! Alien vas cijelo vrijeme drži na rubu, u iščekivanju, dajući vam komadiće onoga što zaista želite vidjeti, no baš u tome leži čar jednog od najboljih horora svih vremena koji je davne 1979. god. postavio nove standarde.

Sedam godina nakon originalnog Aliena, James Cameron je snimio potpuno drugačiji film. Dok je prvi Alien bio spor, hladan i pomalo mističan, Aliens je potpuno oprečan. Nije vam bilo dovoljno što ste vidjeli od aliena u prvom filmu? Ovdje sigurno nećete ostati nezadovoljni. Usprkos, ponovno, malom budžetu, Cameron je uspio snimiti pravi akcijski, horor spektakl, krvavu borbu kroz koju smo saznali mnogo novih detalja o krvoločnim, čudovišnim stvorenjima. Neki će reći kako je Aliens nadmašio svog predhodnika, no ipak, riječ je o toliko različitim naslovima da bi bilo nezahvalno stavljati ih u istu kategoriju.

Treći nastavak Alien sage trebao je biti i posljednji. U režisersku stolicu Aliena 3 Fox je ovoga puta posjeo Davida Finchera, redatelja Madonninih spotova koji se kasnije proslavio naslovima poput Sedam, Igra i Klub boraca. No ovo je Fincher iz ranijih dana, Fincher koji je u glavi vizualizirao vrlo dobar film, no nije ga uspio prenijeti na filmsku vrpcu. Alien 3 je mračniji od svog predhodnika, film čija je namjera bila vratiti se korjenima originalnog Aliena. Nažalost, u tome nije uspio što ne znači da je riječ o lošem filmu, tu smo titulu ostavili posljednjem, 4. nastavku.

Aliens, 1986. Jams Cameron

Alien Ressurection (1997) nije se trebao dogoditi. Iako se kasnije dokazao kao izvrstan režiser, francuz Jean-Pierre Jeunet (Amelie, Delicatessen) jednostavno se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Gentski regenerirana Ripley igra ulogu svojevrsne majke Aliena uz završetak koji će malo tko progutati... Ipak, ukoliko volite zabavu, dobre efekte i mnogo Aliena ove zamjerke vam neće previše smetati.

Svaki je film predstavljen na dva diska, u widescreen formatu s prestižnim THX certifikatom. Riječ je o remasteriranim, novim verzijama filmova koji zaista izgledaju bolje nego ikada. Interesantno je kako je upravo originalni film toliko dobro obrađen da ostavlja dojam kako je riječ o nedavnoj snimci. Na raspolaganju su nam po dvije verzije svakog filma, svaka na svom disku. Originalni Alien produžen je svega jednu minutu (115 i 116 min.), dok je Aliens 17 minuta duži (137 u odnosu na 154 min.). Alien 3 dobio je čak pola sata novog materijala (115 i 145 min.) dok je Alien Ressurection dobio 8 min. (108 i 116 min.). Svi ovi dodaci vješto su ubačeni tako da ćete ih teško zamjetiti ukoliko ne uključite opciju koja vam pokazuje kada je riječ o novom materijalu (no u tom slučaju nemoguće je uključiti podnaslov).

Alien: Resurrection, 1996. Jean Pierre Jeunet

Svaki od filmova remasteriran je u Dolbi digital 5.1 tehnici, dok Alien i Alien Ressurection sadrže i DTS 5.1 surround. Zvuk je zaista izvrstan, što vrijedi za sve filmove, no opet ćemo izdvojiti originalni Alien koji, iako nema ni približno akcijskih scena kao njegovi nastavci, zvuči zaista fantastično. Baš je zvuk, uključujući izvrsnu glazbenu podlogu glavni element s kojem je Ridley Scoot postigao efekt straha i neizvjesnosti, što sada u potpunosti dolazi do izražaja.

Na dodatke bi trebalo potrošiti podosta prostora s obzirom da je riječ o 45 (da, dobro ste pročitali) sati dodatnih sadržaja koje ćete pronaći na ovim diskovima. Umjesto nabrajanja tone dodataka istaknut ćemo slijedeće - ne ovdje nije riječ o lopatom nabacanim dodacima kako bi se na kutiji napisalo što više redaka u rubrici dodatni sadržaji, već o pažljivo sakupljenim dokumentarcima, komentarima, galerijama i brojnim zanimljivostima (kao npr. mogućnost izmjene kuteva kamera pri sceni izlaska Aliena iz prsa čovjeka) koje će svakog fana franšize prikovati pred televizor nekoliko dana (dobro, s izuzetkom trosatnog dokumentarca o Alien Ressurectionu).

Komentari

Nema komentara.