Preminuli redatelji vršnjaci na različitim stranama svijeta - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuli redatelji vršnjaci na različitim stranama svijeta

Preminuli redatelji vršnjaci na različitim stranama svijeta

U utorak, 29. 05., u Sloveniji je umro 78godišnji Boštjan Hladnik, a u Japanu 79godišnji Shohei Imamura.

i.a. 30.05.2006 0 komentara

Preminuli redatelji vršnjaci na različitim stranama svijeta

Slovenski readatelj i scenarist Boštjan Hladnik /naslovna/ umro je u utorak, 29. svibnja, u Ljubljani u 78oj godini, prenosi jutarnji.hr. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća modernizirao je slovenski film, ponajviše pod utjecajem tada izuzetno jakog francuskog novog vala.

Svojim je filmovima ('Sunčani krik', 'Erotikon', 'Maškerada') često nailazio na otpor konzervativnih kritičara, gledatelja, ali i tadašnjih vladajućih strauktura. Vjerojatno je i to i razlog zbog čega je filmska ostavština jednog od talentiranijih i naprednjih ex yu redatelja još uvijek nedovoljno poznata široj javnosti. Sukladno svojoj reputaciji seksualnog provokatora, posljednji Hladnikov angažman na filmu bila je uloga u 'Porno filmu' redatelja Damjana Kozolea.

Na drugoj strani globusa, u dalekom Japanu, istoga je toga dana preminuo Hladnikov kolega i vršnjak, Shohei Imamura. Imamura, koji je cijeli život proživio s epitetom 'najveći japanski redatelj nakon Kurosawe', je bio predvodnik japanskog novog vala koji se, poput onog francuskog, desio šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Imamurin je rad, za razliku od onog suvremenika Hladnika, prepoznat i nagrađivan. I u rodnom Japnau, ali i u Europi. Dvije Zlatne palme dobio je za filmove 'Balada o Narayami' (1983) i 'Jegulja' (1997), a našao se tu i Zlatni medvjed. Aktivan do kraja, 2002. režirao je kratki film, japanski doprinos većem projektu '11'09''01 - September 11', a 2001. i dugometražni 'Vrela voda pod crvenim mostom' ('Akai hashi no shita no nurui mizu').

Komentari

Nema komentara.