Dobro jutro digitalni konzumentu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Dobro jutro digitalni konzumentu!

Dobro jutro digitalni konzumentu!

Skini i posjeduj, ali ne dijeli prijateljima. Upoznajte novu filozofiju najvećih filmskih proizvođača i distributera - DTO.

p.h. 03.04.2006 0 komentara

Dobro jutro digitalni konzumentu!

Kako doznajemo s Dark Horizonsa, pet od šest najvećih filmskih studija sklopilo je zasebne ugovore o tzv. DTO 'download to own' sistemu prodaje filmova. Ukoliko niste upoznati s terminom i nije vam sasvim jasno što bi to značilo 'downloadaj, pa posjeduj', reći ćemo samo da se radi o logičnom skoku (naravno u potrazi za profitom) s video on demand sistema iliti 'download to rent' (neke vrste online videoteke u kojoj je korisnik mogao na ograničeni rok od 24 ili 48 sati skinut ili streamati film uz forvardiranje, premotavanje i slično) na sistem kupovine određenog naslova.

U DTO sistemu, korisnik (i po našoj procjeni zadrti legalist) će uplatiti određenu svoticu web distributeru (Movielink i CinemaNow) i skinuti si svježu filmsku uspješnicu koja će od tad pa nadalje biti samo njegova, i to doslovno, jer softver uz čuvanje na vlastitom kompjutoru dozvoljava tek jedno jedino prženje. Friški naslovi Lionsgatea, Sony Picturesa, MGM – a bit će dostupni na CinemaNowu, a Movielink (dostupan samo američkom življu) je sklopio ugovore s Paramountom, Universalom, Warner Home Videom i 20th Century Foxom.

Cijene će biti otprilike iste kao i za materijalna DVD izdanja, dakle, 20 i 30$ za nove naslove, 10 do 16$ za kataloške naslove, a filmovi će se naći na web prostranstvima istodobno kad zažive u videotekama. 'Ovo je povijesni moment u distribuciji filmskog sadržaja. Hollywood je konačno rekao 'da' online prodaji i izašao u susret digitalnom konzumentu', rekao je predsjednik Paramount Digitala Thomas Lesinski.

I u Velikoj Britaniji se u žrvnju DTO sistema već melje 'King Kong', i to kao rezultat ugovora sklopljenog između Universala UK i najveće britanske online videoteke LoveFilma, a Warner Bros i nizozemski Free Record Shop svojim digitalnim kupcima već nude novi nastavak 'Harrya Pottera: The Goblet of Fire'.

Komentari

Nema komentara.