Nova fantazija iz tvornice braće Quay - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Nova fantazija iz tvornice braće Quay

Nova fantazija iz tvornice braće Quay

Nakon duge stanke od deset godina blizanci Quay, Stephen i Timothy, snimili su kostimiranu dramu s elementima trilera 'The Piano Tuner of Earthquakes'.

filmski.net 08.10.2005 0 komentara

Nova fantazija iz tvornice braće Quay

Nakon duge stanke od deset godina jednojajčani blizanci Quay, Stephen i Timothy, snimili su kostimiranu dramu s elementima trilera 'The Piano Tuner of Earthquakes', impresivnu koliko i vizualno izvanrednu intelektualno rigoroznu priču.

Iako se prijašnjim radovima, čija je originalnost uspjela opsjesti pozornost redatelja Terryja Gilliama koji je njihov animiranim film 'Street of Crocodiles' stavio na svoj top-ten, braća nisu zadužila komercijalno svjetsko tržište svojim radovima, ali zato su u sedmu umjetnost utrli svoj pečat fabularne kompleksnosti i to višestruko nagrađivanim 'Institute Benjamenta or This Dream People Call Human Life' (1995).

Scenarij su zajedno sročili sa suradnikom Benjamente Alanom Passesom, a inspiriran je novelom argentinskog pisca Adolfa Bioya Casaresa 'The Invention of Morel'. Oni koji su imali prilike pogledati film izjavili su da cjelokupno djelo ostavlja dojam verneovskog 'Dvorca na Karpatima' budući da je radnja smještena otprilike u 18. stoljeće u imaginarni svijet gdje likovi većinom govore engleski, ali imaju zvučna skoro ne-europska imena.

Work in progress

Osim Amire Casar, 34-godišnje Engleskinje, ujedno i najjače karike u tom malom glumačkom lancu, u filmu još snažnu ulogu ima i veteran John Gottfried koji je s redateljima surađivao i na 'Benjamenti'. Osim njih u filmu se pojavljuju još i egzotična ljepotica iz Španjolske Assumpta Serna i Cesar Saracho u dvostrukoj ulozi.

Priča slijedi poznatu opernu pjevačicu Malvinu (Casar), koja je za vrijeme predstave ubijena i to samo dan prije svog vjenčanja sa Adolfom (Cesar Saracho). Prst krivnje uperen je u opsesivnog doktora Droza (Gottfried), koji odnosi lijepo i mrtvo Malvinino tijelo negdje u Karpatsko gorje kako bi postala dijelom njegove dijabolične operne predstave koju postavlja samo za svoj perverzni um.

Vizalni je dio filma hvaljen na sva zvona, no koplja su se slomila na priči

Cilj mu je ponovno je oživjeti uz pomoć tajanstvenih sedam automata koje je ukopao ispod temelja svog sablasnog dvorca. U cijeloj priči postoji i heroj, majstor za klavir Felisberto (opet Saracho), koji bezglavo i hrabro krene djevu, koja sada boluje od amnezije i zamjenjuje ga za svog izgubljenog zaručnika, spašavati od suludog Droza. Iako je na sve načine pokušala i to za svoj račun osujetiti ljubavnu radnju između Malvine i Felisberta, domaćica dvorca Assumpta ipak ostane kratkih rukava.

Braća, rođeni Amerikanci, započeli su studij filma i animacije na koledžu u Philadelphiji i nastavili su kraljevskom univerzitetu u Londonu. Za razliku od svojih sunarodnjaka koji hrle u tvornicu snova 'štancati' dugometražne pompozne i isprazne uratke, oni su se posvetili svojoj prvotnoj ljubavi i režirali desetak hvaljenih kratkih animiranih filmova ('Nocturna Artificialia', 'Punch & Judy', 'The Cabinet of Jan Svankmajer'…). Do sada realizirana samo dva igrana filma dokaz su njihove dosljednosti, ali i sposobnosti da kreiraju polu-burtonovski svijet koji teško da će ikoji iskreni filmofil zaboraviti.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.