Tko je ubio Piera Paola Pasolinija? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tko je ubio Piera Paola Pasolinija?

Tko je ubio Piera Paola Pasolinija?

Unatoč činjenici da je od 1975. mnogo stvari otišlo u nepovrat, ubojstvo Piera Pasolinija ponovno je postalo top tema u Italiji. Ubojica je još uvijek nepoznat.

m.n. 10.05.2005 0 komentara

Tko je ubio Piera Paola Pasolinija?

Da je gospodin Pier Paolo Pasolini jedan od najkontroverznijih i najprovokativnijih redatelja prošlog nam stoljeća kristalno je jasno svakome tko je pogledao bilo koji njegov film. Redatelj, scenarist, esejist, pjesnik i kritičar rođen je kao sin fašista; iako izbačen iz komunističke partije već 1946. do kraja svojeg života ostao je predan štovatelj marksističke doktrine, a uz sve navedeno je bio i homoseksualac kojeg je naprosto inspiriralo podzemno društvo svodnika, prostitutki i lopova, pa je tako i nerijetko završavao u zatvoru.

Koliko je filmična i intrigantna njegova životna priča, jasno je već na prvi pogled, iako nas ovaj put više od njegova života zanima njegova nesretna smrt. Naime, Pasolini je mučki i okrutno ubijen početkom studenog 1975. godine, kada je njegovo tijelo pronađeno na deponiji blizu rimskog predgrađa Ostia. Za ubojstvo je osuđen mladić Pino Pelosi za kojeg se pokazalo da je muška prostitutka, koji je za zlodjelo odsjedio punih devet godina.

No, slijedi prevrat. BBC navodi da je ovih dana slučaj ponovno postao aktualan jerbo su Pasolinijeve ubojice još uvijek na slobodi, a Pino Pelosi ipak nije kriv. Sam je Pelosi ispričao novu verziju događaja (tek sad???) – Pasolinija su, prema njemu, nasmrt pretukla trojica mladića južnjačkog naglaska uz pogrdne povike 'prljavi komunist'.

Talijansku i svjetsku javnost još tamo sedamdesetih nije zadovoljila priča da je riječ o obračunu homoseksualnog podzemlja (postoji li to uopće?), već su svi smatrali da je prije riječ o političkom ubojstvu. Proslavljeni je redatelj i intelektualac navodno samo desetak dana prije smrti boravio u Švedskoj gdje je izjavio da će uskoro biti ubijen jer je počeo istraživati vezu mafije i lanaca prostitucije.

Misteriju je podebljao i redatelj Sergio Citti, Pasolinijev bliski suradnik, koji je za talijansku La Repubblicu izjavio da su filmaša ubila ugledna petorica, a da im je mladi Pelosi bio samo mamac kojeg su kasnije okrivili za zločin. Pa da zaključimo, unatoč okrutnom i nesretnom kraju, mistika Pasolinijeve smrti apsolutno je pridonijela mitu o njegovom životu.
Komentari

Nema komentara.