Marie Antoinette, kurva i ubojica? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Marie Antoinette, kurva i ubojica?

Marie Antoinette, kurva i ubojica?

Kraljevski tretman za kraljevsku ekipu – filmski je cirkus na čelu sa Sofiom Coppolom dobio dozvolu za snimanje na prostoru cijeloga Versaillesa!

i.a. 09.05.2005 0 komentara

Marie Antoinette, kurva i ubojica?

Odgovor na pitanje iz naslova trebala bi nam u obliku filmske priče ispostaviti Sofia Coppola sljedeće, 2006. godine za kada je najavljena premijera. Sretne li zvijezde pod kojom se ta tiha i uporna djevojka rodila! Sofia Coppola ne samo da je odrasla u bogatstvu, s uspješnim ocem i talentiranom i samozatajnom majkom, imala tu mogućnost da se okuša u mnogim radinostima, nego i da spozna i potvrdi svoj talent kao scenaristica i redateljica čije filmove volimo i opetovano gledamo.

A tek ih je dva. No, to je nije spriječilo da 2004. sa drugim dugometražnim 'Izgubljeni u prijevodu' podeblja svoj CV, među ostalim priznanjima ubilježi i izuzetno rijetku nominaciju za žene u oscarovskoj kategoriji najbolje redateljice, a doma odnese kipić za najbolji originalni scenarij, što je prilično egzotična kategorija u ovo doba remakeova i prilagođenih književnih predložaka.

I mada joj od prvoga pojavljivanja pred kamerama (potpisana u tatinom filmu 'Kum 3', ali se pojavila i u prijašnjim izdanjima) pa preko nezgrapnog bavljenja modnom industrijom do pokušaja da dođe do svog prvog filma, nije joj baš teklo samo tako glatko. Čini se da su joj tridesete, naime, sada ima trideset i tri godine, ipak donijele prve plodove petnaestogodišnjeg truda.

Norma Shearer, 'Marie Antoinette', 1938., r. W.S. Van Dyke

Dva uspješna uratka donijela su, osim određene sigurnosti u sebe kao autoricu, i logističko povjerenje potrebno svakom filmašu da bi iznijeo zahtjevan projekt poput, recimo, najnovijeg Sofijinog filma, raskošne, kostimirane, povijesne ljubavne priče o Mariji Antoineti. Zasigurno nije zgorega imati oca, velikoga Coppolu, za izvršnoga producenta.

Ogromno zdanje, dvorac Versailles pokraj Pariza, ovih je dana pretvoren u veliki filmski set na kojem glavnu riječ vodi Sofia Coppola, po riječima producenta Rossa Katza, prava šefica koja vlada situacijom tihom elegancijom. Posljednja je njena. Brbljavi je gospodin Katz otkrio i djelić atmosfere sa snimanja. Rijetkima koji ne znaju - ukratko – Kirsten Dunst mlada je austrijska princeza Maria Antoinetta (na naslovnoj fotki lijevo) koja u svojim tinejdžerskim godinama postaje kraljica Francuske.

Njen suprug Luis XVI, glumi ga redateljičin rođak Jason Schwartzman, prilično je indiferentno stvorenje, što ga doduše nije spasilo dijeljenja giljotine sa svojom suprugom te davne, revolucionarne 1793. godine. U ostalim se ulogama šarenoga dvorskoga društva pojavljuju Rip Torn, Molly Shannon, Judy Davis, Steve Coogan, Asia Argento, Marianne Faithful, Aurore Clement, Shirley Henderson i Danny Huston.

'The Rose of Versailles'

Fascinantne scene o kojima se Katz raspričao broje svileni, intimni susret između kralja i kraljice, raskošne eksterijer scene sa četrdesetak paradnih konja i desetcima vojnika te gotovo divlju, seksi scenu između glumca Ripa Thorna aka kralja Luisa XV i Asie Argento aka Madame Du Barry koja je snimana u prostorijama Francuske nacionalne arhive.

Nevjerojatno, ali istinito – film još uvijek nije snimljen, mi vam donosimo evo jednu malu sličicu Dunstove u pauzi snimanja (na kojem bi u jednome danu ponekad promijenila i po nekoliko kompliciranih kostima za koje je zaslužna Milena Canonero), no to sve nije spriječilo modne magove za mlade, švedski H&M, da već sada za sljedeću zimu predstavi dio kolekcije potaknut činjenicom da Sofia snima film o Antoinetti, a inspiriran tim razdobljem – brokat, rococo elementi, drapirunzi… susreću se sa rock'n'roll elementima. Kakva li će pomama nastati kada film doživi svoju premijeru, najavljenu za sljedeću godinu, možemo samo nagađati, No uz fancy modne prijatelje redateljice coppole, poput recimo Marca Jacobsa, imena koje stoji iza branda Luis Vuitton, možemo očekivati pravu epidemiju.

Zaljubljenicima u intrigantnu životnu priču o Marii Antoinetti preporučujemo istoimeni film iz daleke 1938. s Normom Shearer u glavnoj ulozi ili pak animu pod naslovom 'The Rose of Versailles'.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.