O anđelima i vragovima / INTERVIEW - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      O anđelima i vragovima / INTERVIEW

O anđelima i vragovima / INTERVIEW

Ako je prvi dio 'Anđela' bio Dragojebićev diplomski, znači li to da na 'Anđelima 2', 12 godina nakon, možemo vidjeti da li autor 'fino zrije'? A... jok!

m.n. 17.03.2005 0 komentara

O anđelima i vragovima / INTERVIEW

Vijest o snimanju nastavka kultnog srpskog filma 'Mi nismo anđeli' dočekana je s oduševljenjem u, možemo to slobodno reći, cijeloj regiji. Jerbo, nakon tog izuzetno šarmantnog osvježenja čije lajne naizust zna i svaki četvrti Zagrepčanin, redatelj Srđan Dragojević svoju je stvaralačku energiju potvrdio i odličnim ostvarenjima 'Lepa sela lepo gore' i 'Rane'. No, kako to u životu biva, uvijek se nađe nekakvo bezvezno ali…

Film me baš i nije oborio s nogu, i ako ćemo pravo, s pozicije gledatelja, bez ikakvih kritičarskih pretenzija, bio mi je iznenađujuće loš. Iako je korektno izrežiran, a produkcija je na zavidnoj razini, scenarij je katastrofalan, rekla bih intergalaktičko sranje. Sponzori se slikaju na sve strane, dok su mi Vrag i Anđeo sa svojim 'intervencijama' došli nekako nepotrebni. I dok nemam apsolutno ništa protiv mainstreama i raznih 'pusti mozak na pašu' uradaka, a blockbuster tendencije u regiji mogu samo pozdraviti, ovdje sam prisiljena citirati još jednu gledateljicu: 'Iako su mi nekad ljiga-komedije super, ovaj će mi film ipak ostati samo ljiga'.

S ovakvom se tvrdnjom mogu prvenstveno složiti na konto Dragojevićeve inteligencije i dobro ispečenog zanata, jer, da se vratim na početak priče, iz njegovih slikovitih odgovora definitivno iskače jedan prpošan, duhovit i mudar, možda mrvicu pretenciozan autor za kojeg je šteta da mu ovako mlak film bude prekretnica u karijeri. Iako je cool i legitiman u svojoj namjeri da zaradi (ipak mu je nekih četrdesetak), direktna mu pitanja pomalo idu na živce, a stječe se dojam da dotični misli da ga baš svaka svraka pozna. E, pa bogme nije tako. Gdje ga to bodu, u čemu je problem i da li ga uopće ima saznajte iz ove duhovito-nabrijane (?) mejl prepiske.

F: Kako ste od diplomiranog kliničkog psihologa postali redatelj?
S.D: Ma, tu sam priču više puta pričao, pa mi je već pomalo dosadno. Jednostavno – oklada je u pitanju, sa jednim sam se prijateljem kladio da nije 'big deal' biti primljen na dramsku akademiju, konkurirao sam i primili su me kao prvog u grupi, s maksimalnim brojem bodova. Znači, pretežno je šega u pitanju, vidite koliko smisao za humor utječe na stvari u životu.

F: Vaš novi film, 'Mi nismo anđeli 2' kreće i u hrvatska kina. Kakve su Vaše prognoze?
S.D: Moje prognoze se kreću između pedeset i sedamdeset i pet tisuća. Sve manje od toga bi me jako razočaralo.

F: Zbog kojih razloga ste od snimanja filmova pauzirali čak sedam godina?

S.D: Splet nesretnih okolnosti, deal sa studiom (MMX), više projekata koji su propadali jedan za drugim, desetak njih, najmanje…To je sudbina filmskog režisera, ne treba nad njom kukati…

F: Kako komentirate dileme medija (posebno B92) gdje objavljivati tekstove o Vašem najnovijem filmu 'Mi nismo anđeli 2'? Naime, postoji dilema da li bi se ogledi trebali objavljivati u poslovnim i marketinškim rubrikama ili pak u onima o kulturnim i umjetničkim ostvarenjima.

S.D: Tu dilemu može imati samo zlobni diletant, kakav je taj koji je tu kritiku napisao. Da nije možda o 'Titanicu' ili 'Gospodaru prstenova' isti pisao u ekonomskoj rubrici, s obzirom na enormni uspeh na box office-u?

F: Kojim terminima Vi definirate uspjeh filma 'Mi nismo anđeli 2'? Umjetničkim ili financijskim? Što Vam je ustvari bio cilj?

S.D: Koji su to po vama 'umjetnički' termini? Ako mi pomognete u ovoj definiciji bio bih vam jako zahvalan… Financijski uspjeh je solidan, bio bi daleko veći da nismo državi morali platiti preko 250 000 eura PDV-a, a ona nas nije zaštitila od piraterije koja nam je umanjila rezultat, po našim procjenama, za negdje između 200 i 300 tisuća gledatelja. No, u svakom slučaju, imat ćemo određenu bazu za sufinanciranje budućih projekata….

F: Kako to da ste seting 'Mi nismo anđeli 2' lišili bilo kakvih segmenata srpske današnjice i realnosti?

S.D: Kako to da u 'Meet the Fockers' nema ništa o američkoj okupaciji Iraka? Vama je poznat termin žanr u kinematografiji, ne?

F: Kroz film se nekako ocrtava autoironija prema Vašim prethodnim filmovima, ali i prema dramaturškoj i žanrovskoj struktur i samih 'Anđela'. Otkud to, jeste li željeli preduhitriti kritiku?

S.D
: Meni je do kritike stalo koliko do 'lanjskog snijega'. Zar mislite da se praveći ovako uspješne filmove trebam osvrtati na mišljenje šačice patetičnih nesretnika? Ponekad me zabavlja s istima polemizirati. I slatko ih izvrijeđati, no to mi je dosadilo.

F: Jeste li ovim filmom ugrozili svoju visoku redateljsku reputaciju? Da li se radi o svojevrsnom kompromisu na koje Vas je natjerao nedostatak podrške za druge projekte?

S.D: Hm, ne znam na osnovu čega to kažete? Ovaj film je režiran vještinom koju ne posjeduje ni jedan redatelj u regiji. Mislite da to nije važno? Gledajte Angelopulosa onda.

F: Možete li nam, ako nije tajna, otkriti budžet filma 'Mi nismo anđeli 2'? Činjenica je da je produkcija vrhunska, gotovo na razini blockbustera svjetskih formata. Kako ste to uspjeli postići?

S.D: Teškim radom i poznavanjem zanata. I sami to vidite, o kakvom onda ugrožavanju reputacije govorite, zaboga?

F: Kakva su Vaša iskustva s američkom filmskom industrijom? Koliko ste dugo boravili u Hollywoodu i kako vam je bilo?

S.D: Teška je gnjavaža odgovarati na to pitanje. Sjedio pored bazena i gađao kolibrija praznom flašom votke. Primao 'masan' ček sa ušima Miki mausa. Razvijao nekoliko veličanstvenih scenarija. Itd.

F: Kakva je situacija u srpskoj kinematografiji? Koje autore/glumce/umjetnike smatrate perspektivnim, a koju tematiku vidite kao inspirativnu?

S.D: Joj, mrzi me da odgovaram na ovo pitanje ali hajde, cjenim Rašu, naravno, Srđana Golubovića i Srđana Koljevića. Od glumaca, već možete pretpostaviti, gledate ih u mojim filmovima…

F: Prosječan hrvatski gledatelj često veliča srpske filmove smatrajući ih u najmanju ruku zabavnima. Što mislite o tome?

S.D: Hvala 'prosječnom' hrvatskom redatelju na tome. Nadam se da moje filmove  smatra zabavnijima od ostalih.

F: Koji projekt imate u planu i na čemu radite trenutno?

S.D
: DELIRIUM films, moja kompanija, ima trenutno četiri projekta u razvoju i jedan u statusu financiranja. To je 'Bodljikavo prase', po Julianu Barnesu. Ne volim mnogo pričati o budućim projektima, praznovjeran sam.

Porazgovarala Miranda Novak

Komentari

Nema komentara.