Hunter S. Thompson ravno u glavu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hunter S. Thompson ravno u glavu

Hunter S. Thompson ravno u glavu

I to metkom. Predvidivo? Pa.. da. Slavni novinar i pisac u nedjelju navečer na svojoj je farmi u Coloradu potegnuo obarač jedne od pušaka iz svoje kolekcije.

filmski.net 21.02.2005 0 komentara

Hunter S. Thompson ravno u glavu

Šezdesetsedmogodišnjeg je Huntera S. Thompsona sa smrtonosnom ranom nasred glave pronašao njegov sin Juan na farmi Owl Creek u blizini Aspena u Coloradu, piše Reuters. Dramatičan kraj jednog dramatičnog života, rekli bi mnogi. Ponajprije novinar, i to s predznakom pionira jer je prvi prakticirao tzv. subjektivistički način pisanja, poznat i kao gonzo stil, u kojem je on sam bio izuzetno bitan faktor priče, a kasnije i pisac. 

Kao tinejdžer ostaje bez oca kojeg nikada kasnije ne spominje, niti u svojim knjigama, niti u intervjuima, a do osamnaeste je već i zatvor posjetio zbog učestvovanja u pljački. Karijeru započinje u sportskoj redakciji no seli u Južnu Ameriku odakle izvještava i polako formira prepoznatljivi rukopis, ali i životni stil raspojasanih navika (seks, droga, Chivas Regal&Wild Turkey) po kojima je poznat i koje su se često reflektirale u njegovim knjigama od kojih su neke poslužile kao zahvalni predlošci za filmove.

Nama najpoznatiji zasigurno je 'Strah i prijezir u Las Vegasu' iz 1998. godine s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi Thompsonovog alter ega i Terryjem Gilliamom u redateljskoj stolici. Benicio Del Toro odigrao je jednu od sporednih uloga tog tripovskog mozaika, ali se, evidentno, zakačio jer upravo radi na ekranizaciji (redateljaski mu debut) jedne od popularnijih Thomsonovih knjiga – 'The Rum Diary’, u kojoj će, ma nu čuda, jednu od glavnih uloga odigrati Johnny Depp.

Stari američki liberal zaista je vodio život bez 'speed limita' i kao takav fascinirao generacije i generacije. Bolji poznavaoci njegovog djela možda se sjećaju izjave: 'Being shot out of a cannon is always better than being squeezed through a tube.', kojoj je ostao vjeran sve do kraja.

ps. Prošle je godine Hunterov prvi susjed u Aspenu, Wayne Ewing, napravio dugometražni dokumentarac o njemu pod nazivom 'Doručak s Hunterom' o kojem se možete dodatno informirati u jednom našem prošlogodišnjem članku, a ako ste zainteresirani, dvd po cijeni od 29.95$ možete kupiti ovdje.

Komentari

Nema komentara.