Film i nogomet - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Film i nogomet

Film i nogomet

Spoj dviju najdražih zanimacija prosječnog svjetskog muškića nerijetko bi završavao promašajem. Svejedno, stižu novi pokušaji!

h.p. 15.02.2005 0 komentara

Film i nogomet

Svjetsko nogometno prvenstvo se bliži, Hrvatska se (baš kao ni bilo koja druga europska) reprezentacija još nije kvalificirala. Sa tribina padaju molitve da prvo ne počne bez drugog jer ipak Njemačka je blizu, a ima se i rodbine za gdje prespavat. Svaka familija bar jednu tetku... Recimo da je spomenuti scenarij stvarnost nogometnog zaljubljenika, a da takvih bude što više brinu se moćne korporacije i money grabbing filmski producenti. Što je igra popularnija, to je više love na stolu, a što je više love na stolu to se ona što prije mora pokupiti. Jednostavno ko' čaj od kamilice.

Podudarnost nadolazećeg Mundijala s hrpom najavljenih filmskih nogometnih projekata više je no očigledna. Ne znamo za same filmove, no ukoliko ćemo suditi po domišljatosti prilikom naslovljavanja ekipa se baš i nije pretrgla u razmišljanju. Dva projekta nose jednakl naslov: 'Gol', a treći i trenutno možda najzanimljiviji je 'Ginga' režisera 'Božjeg grada' Fernanda Meirellesa.

'Ginga' nema tajni. Dokumentarac o brazilskoj zaluđenosti nogometom gura globalna korporacija Nike. Ništa novoga, zar ne... Ako je 'Dawson Creek' mogla financirati vodeća tekstilna trgovačka kuća, a 'Top Gun' američka vojska, zašto ne bi film o nogometu platio jedan od vodećih proizvođača sportske opreme. Različite brazilske životne priče sklapat će se okolo kožnate bubamare i pokušat će se dati odgovor na pitanje zašto Brazilci igraju najbolji nogomet – je li to zbog smisla za ritam, smisla za humor ili nešto treće pokušat će odgovoriti Fernando Meirelles. Kako će Nike svoj logo nabiti na svaku drugu scenu ostaje otvoreno, no da hoće uopće ne treba sumnjati.

Favele i nogomet

'Goal' i 'Goal!' dva su, ne samo po naslovu, vrlo slična projekta. 'Goal!' je ipak ambiciozniji. U pripremi je stomilijunska trilogija u kojoj pored Diega Lune i Stellan Skarsgarda trebaju nastupiti Zinedine Zidane, Raul i David Beckham. U redateljsku je stolicu posjednut Danny Cannon nakon što je Michael Winterbottom pobjegao glavom bez obzira. On kaže zbog kreativnih nesuglasica. Logo, tko zna čiji, u njegovoj viziji očigledno nije zauzimao središnju poziciju. Radnja će pratiti strelovit put mladog latinoameričkog igrača do zvjezdanih visina.

'Goal' je skromnijeg, šesnaestmilijunskog budžeta i (pazite sad ovo!) pratit će put mladog brazilskog igrača na putu do zvjezdanih visina. Ovdje je ipak otkriven i twist: pored transfera u SAD na putu slave poharat će ga i velika nesreća. Originalno, nema što. Dio filmske ekipe činit će producent Spike Lee, a uz glumca Maria Lopeza moći ćemo pogledati role i dobrog dijela Carioca (Romario, Ronaldo, Rivaldo, ...) Pusti snovi ili medijska patka, ali uz projekt se spominju i imena poput Javiera Bardema, Stinga i mlađeg Iglesiasa.

Nogometno se prvenstvo bliži, filmovi sličnog karakter također, a za kraćenje međuvremenskog prostora za sve koji nemaju ništa kratkih reklamnih filmova nudimo jedan link. Oni pak sretni koji ovo čitaju sa svojih laptopa u redu za kino karte ovogodišnjeg Berlinala vjerojatno znaju da i tamo ima koktela nogometa i filma. Četrdeset i pet filmova kratkog i srednjeg metra iz 29 zemalja činit će ove nedjelje projekciju 'u slavu nogometa'. Idejni začetnik i financijer? Tridesetmilijunski (Euri) fond za kulturno i zabavno promicanje skorašnjeg svjetskog nogometnog prvenstva. Ole! Ups, to je onak više za koridu...

Komentari

Nema komentara.