Slikar zaskočio slikara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Slikar zaskočio slikara

Slikar zaskočio slikara

Poznati barokni majstor opet se probija do velikih ekrana – njegove se biografije nakon već nekoliko filmskih adaptacija primio Peter Greenaway.

m.n. 09.02.2005 0 komentara

Slikar zaskočio slikara

Nakon što su o Vincentu Van Goghu već snimili brdo više ili manje kvalitetnih filmova, jednom kodu i jednom bestseleru dali Da Vincijevo ime, a Vermeerovu najpoznatiju sliku pretočili i u roman i u film, red je nekako došao i na Rembrandta. Nizozemski slikar Rembrant van Rijn živio je u 17. stoljeću, a zbog karakterističnog ga se načina slikanja, bogatih nanosa boje, kao i igre sa svjetlom i sjenom smatra predstavnikom baroka.

Jedan od njegovih velikih štovatelja se očito našao među filmašima/slikarima – britanski umjetnik Peter Greenaway o njemu će snimiti film 'The Nightwatch', koncentrirajući se na nastajanje jedne od njegovih najpoznatijih slika (naslovna fotografija), kao i na posljedice koje je ista ostavila u njegovom privatnom životu (ne želimo biti zlobni, ali ovo nas užasno podsjeća na
'Djevojku s bisernom naušnicom'). Njegov producent Kees Kasander je već najavio da će film u distribuciju krenuti 2006.godine, baš na 400-stotu godišnjicu Rembrandtovog rođendana, ne bi li, naravno, uhvatio ponešto obljetničkog flowa. Za film je dosad osiguran budžet od otprilike 6 milijuna eura, a casting za postavu bi trebao krenuti za nekoliko mjeseci.

Zanimljiva je činjenica da je veliki barokni majstor već inspirirao nekoliko redatelja, uključujući Alexandera Kordu 1936., njemačkog redatelja Hansa Steinhoffa 1942., dok je najrecentnija postava njegove biografije snimljena 1999.(francusko-nizozemska produkciji, u režiji Charlesa Mattona).
Komentari

Nema komentara.