Cottbus festival voli naše filmove - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cottbus festival voli naše filmove

Cottbus festival voli naše filmove

Završio je najpoznatiji festival istočnoeuropskog filma, Cottbus, a veselimo se jer naša domaća produkcija nije ostala kratkih rukava. Opet nagrada Ostojiću!

m.n. 08.11.2004 0 komentara

Cottbus festival voli naše filmove

Vrlo često gurana u razne kategorije s negativnim predznakom, Istočna Europa se može pohvaliti festivalom reprezentativnim za svoju regiju. Pod istim kišobranom okupljene, zemlje bivšeg sovjetskog bloka od 2. do 6. studenog u malom su se i živopisnom istočnonjemačkom gradiću Cottbusu okupile već četrnaesti put za redom.

Organizatori kažu da su imali četristo gostiju iz 28 zemalja, a da je filmove vidjelo gotovo petnaest tisuća ljudi. Direktor festivala Roland Rust tom je prilikom istaknuo kako je film istočnoeuropskih majstora manje umjetan i autentičniji od filmova zapadnih Europljana. Bez da se upuštamo u raspravu, moramo naglasiti da je ovaj festival jedan od vodećih što se tiče istočnoeuropske kinematografije, a nastoji prikazati najnovija ostvarenja iz produkcije dugometražnih, kratkometražnih i dječjih filmova te potaknuti filmsku suradnju Istoka i Zapada.

Ako niste znali, Cottbus je vrlo bitan za hr i regionalnu skromnu filmsku industriju jer je upravo tamo nagrađeno puno filmova iz ovih krajeva – 'Mondo Bobo', 'Otok', 'Kruh i mleko', 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Ničija zemlja' - te im se nakon toga otvorio put na strano tržište.

Lovorike i glavnu nagradu za najbolji film odnio je 'Schizo' (možda ste ga gledali u Motovunu), kazahstanske redateljice Gulshade Omarove. Nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Sulev Keedus za estonsko-finsku produkciju 'Somnabul'. Jedan od razloga zašto se baš mi trebamo busati u prsa i voljeti ovaj nama naklonjen festival jest i činjenica da je posebnu nagradu za izvanredno umjetničko dostignuće kao i pet tisuća eura dobila 'Ta divna splitska noć' Arsena Ostojića. Dobra je ovo godina za domaći film!

Komentari

Nema komentara.