Šesto čulo za promociju - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Šesto čulo za promociju

Šesto čulo za promociju

Napuhani 'neautorizirani dokumentarac' koji otkriva 'zakopane tajne' o M. Nightu Shyamalanu, redatelju 'Šestog čula', samo je još jedna velika marketinška laž.

i.a. 20.07.2004 0 komentara

Šesto čulo za promociju

Reuters je objavio priznanje kabelskog programa Sci Fi Channel da je njihov dokumentarac 'The Buried Secret of M. Night Shyamalan' zapravo promidžbena podvala. Trosatni film snimljen je kako bi privukao pažnju javnosti prije premijere novog Shyamalanovog trilera 'The Village'. Prave 'zakopane tajne' tako su napokon izašle na vidjelo.

Na priču o 'kontroverznom dokumentarcu' nasjela je i velika novinska agencija Associated Press. Oni su prvi objavili članak o navodnoj svađi između Shyamalana i autora dokumentarca Nathaniela Kahna i Calluma Greena koje je unajmio Sci Fi Channel kako bi zabilježili redateljev rad iza kamere.

Film je postao intrigantan kada je objavljeno da je Shyamalan odbio daljnu suradnju s autorima jer su njihova pitanja postala preosobna. Navodno je bio toliko ljut da je namjeravao angažirati odvjetnike kako bi spriječio prikazivanje. Ono što ga je posebno uznemirilo bile su insinuacije da je opsjednut nadnaravnim pojavama od svoje 11 godine, kada se kraj njegovog doma u Philadelphiji utopio dječak. Sve to je bila najobičnija laž.

Krivac za ovu veliku prevaru je takozvani 'gerila marketing' – oglašivačka strategija koja, između ostalog, ne preza od neistine kako bi promovirala svoj proizvod. Zahvaljujući sličnoj propagandnoj akciji 1999. 'Projekt: Vještice iz Blaira' je od niskobudžetnog hororca postao komercijalni blockbuster vrijedan 250 milijuna dolara, a mnogima ni dan-danas nije jasno je li se ta priča doista dogodila. 

Scena iz 'The Villagea' - već viđena mješavina malo strave i malo vanzemaljaca

Sci Fi Channel je na sličan način mjesecima gradio famu oko svog dokumentarca – šaljući razne izvještaje za novine i potpirujući priču o svađi redatelja i autora dokumentarca. Shyamalan je tijekom tog razdoblja odbijao davati ikakve komentare, a priču je raskrinkala televizijska kuća NBC - sestrinska kompanija Sci Fi Channela.

Ovakva spačka zapravo i nije neko veliko iznenađenje. Shyamalan, koji je za 'Šesto čulo' bio nominiran za Oscara, se oduvijek voli predstavljati javnosti kao 'moderni Hitchcock' – dijelom redatelj, a dijelom showman i priznaje da je bio u potpunosti uključen u nastajanje dokumentarca, ali da s njegovim oglašavanjem nije imao veze.

Njegov novi nadnaravni triler 'The Village', zbog kojega se i pokrenula sva ova zbrka, u američka kina dolazi 30. srpnja. Distribuirati će ga Disney, koji se također ogradio od spornog dokumentarca, ali zasigurno se neće buniti protiv publiciteteta kojega je cijeli događaj donio filmu. Ne kaže se uzalud da je i loša reklama – dobra reklama.

Komentari

Nema komentara.