Češko-hrvatska ljetna veza - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Češko-hrvatska ljetna veza

Češko-hrvatska ljetna veza

Prestižni češki filmski festival prikazat će hrvatske filmove, a Supetar Super film festival ugostiti češke filmaše.

s.p. 21.06.2011 0 komentara

Češko-hrvatska ljetna veza

Međunarodni festival u Karlovym Varyma (1. - 9. srpnja, Češka) jedan je od najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a sudjelovanje hrvatskih filmova na tom festivalu iz godine u godinu sve je učestalije.

Dugometražni igrani filmovi 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića i 'Fleke' Alda Tardozzija izabrani su za program prezentacije Works in progress. U prvom filmu riječ je o priči o zadnjoj ljubavi koja se događa ljudima koji su odustali od svega. Naslovne uloge zaljubljenih štićenika doma za umirovljenike tumače Ana Karić i Radko Polič. Film 'Fleke' je drama s elementima trilera koja donosi priču o djevojačkom prijateljstvu, naivnosti, osveti i izgubljenoj mladosti. Naslovne uloge tumače mlade glumice Iskra Jirsak i Nika Mišković (dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2010. za najbolju glumicu do 28 godina.).

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Soba 304' danske redateljice Brigitte Staermose ušla je u program Službene konkurencije festivala u Karlovym Varyma te se natječe za prestižnu festivalsku nagradu Kristalni globus. Ovaj dramski puzzle radnjom je smješten u jedan kopenhaški hotel u kojem se životi ljudi raznih narodnosti isprepleću igrom slučaja i hira sudbine: stjuardesa u očajničkoj potrazi za bliskošću; imigrantica u porivu za osvetom; direktor hotela shrvan tugom; žena koju suprug ostavlja; recepcionar okrvavljenih ruku. Film je u cijelosti snimljena na lokacijama jednog zagrebačkog hotela, a u filmu se pojavljuju Ksenija Marinković, Leon Lučev i Ivo Gregurević.

Dokumentarac 'Marijine' redateljice i scenaristice Željke Sukove na istom je festivalu ušao u natjecateljski program East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe. Film je svoju svjetsku premijeru imao na festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u svibnju ove godine. U filmu se uz redateljicu Željku Sukovu pojavljuju Nina Violić i Mila Čuljak te češka glazbena grupa Midi Lidi.

'Marijine', trailer.

Najveći otočki filmski festival Supetar Super Film Festival (SSFF), međunarodni festival europskog dokumentarnog filma, održava se po treći put u Supetru na otoku Braču od 5. do 9. srpnja 2011. i ovogodišnjim izdanjem postaje festival natjecateljskog karaktera. Oliver Sertić selektor je glavnog programa, retrospektivu hrvatskog dokumentarnog filma odabrao je Đelo Hadžiselimović, a Milana Martinović napravila je izbor češkog filma. Posebnu kategoriju čine kratki dokumentarni filmovi i reportaže o otoku Braču – Brački dnevnik. Ovogodišnja zemlja partner je Češka i praški Institut Dokumentarniho Filmu. Festival otvara hrvatska premijera filma 'Češki mir' (Češka), a već prvog dana posjetitelji će moći pogledati dalmatinsku premijeru ovogodišnjeg pobjednika dokumentarne konkurencije Zagreb Film Festivala 'Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen' (Italija) mlade redateljice Laure Halilović.

Završen je natječaj za prijavu filmova na Opuzen Film Festival. Ukupno 176 filmova iz gotovo svih europskih zemalja pristiglo je na adresu Opuzen Film Festivala, od čega 113 kratkometražnih te 63 dugometražna dokumentarna i igrana filma. Selektori festivala će u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10.07.2011, obavijestiti javnost o radovima koji su odabrani za program festivala. Još uvijek su otvorene prijave za sudjelovanje na Radionici koja će se održati tijekom festivala i uključuje razvitak ideje, pisanje scenarija, pretprodukciju, snimanje i post produkciju kratkih filmova. Radovi proizašli iz radionice biti će prikazani zadnjeg dana festivala. Opuzen Film Festival posvećen je europskom filmu te će se održati u periodu od 20. - 27. kolovoza 2011.

Na sjednici Eurimagesa, fonda Vijeća Europe za poticanje koprodukcija, distribucije i promocije filmskog stvaralaštva, u konkurenciji između 47 europskih filmova, odabran je debitantski dugometražni igrani film 'Drugi' redateljice Ivone Juke. Scenarij za taj film je već nagrađen s tri nagrade kao najbolji scenarij: nagradom NIPKOW programa u Njemačkoj – prestižnog programa za europske filmske profesionalce, nagradom Udruženja filmskih redatelja Hrvatske i nagradom Gradskog ureda za kulturu Grada Splita – filmskih kritičara. U filmu 'Drugi' nekoliko životnih priča različitih parova isprepliće se u pripremi proslave obljetnice sapunice. Pomalo u stilu 'slice of life' dramaturgije, pomalo pak u matrici sapunice, obrati kroz koje prolaze junaci scenarija, pokazat će nam kako iza idealiziranih krajolika sapunica vrebaju ironija i gorčina svakodnevice.

Komentari

Nema komentara.