Nakon pedofilije, dokumentarac o Al-Jazeeri - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Nakon pedofilije, dokumentarac o Al-Jazeeri

Nakon pedofilije, dokumentarac o Al-Jazeeri

Nakon što su prošle godine pozornost medija privukli filmom 'Capturing The Friedmans', Magnolia Pictures je nanjušila novi hit u dokumentarcu o Al-Jazeeri.

29.03.2004 0 komentara

Nakon pedofilije, dokumentarac o Al-Jazeeri

Kriterij po kojim biraju filmove je očigledno kontroverza. Nakon pedofilije, u filmu 'Control Room' se govori o unutarnjim tajnama katarske novinske agencije i satelitske TV postaje Al-Jazeera. Dokumentarac je režirala egipatsko-američka redateljica Jehane Noujaim, premijerno je prikazan na Sundanceu, a od prošlog je tjedna u njujorškim kinima.

I dok je rat uživo prenesen u dnevni boravak nakon Vijetnama postao normalna stvar, 'Control Room' pruža rijetku priliku da vidimo kako situacija izgleda s druge strane. Kao što sigurno znate, Al-Jazeera je za vrijeme drugog zaljevskog rata bila jedini izvor informacija koji nisu plasirale okupacijske snage.

Reporteri i urednici Al-Jazeere govore o svojim pogledima na novinarski integritet, svjetsku politiku i humanitarnu odgovornost. Razbijajući mitove o novinarskoj neutralnosti, film u prvi plan stavlja bol i patnje žrtava rata i naglašava razlike u perspektivama kroz razmjene informacija sa središnjom američkom vojnom komandom.

'Uz svu očitu prikladnost filma, odabrali smo ga jer je sjajan. Redateljica se odlično snašla radeći s tako složenim, zapaljivim materijalom.', izjavio je predsjednik Magnolia Picturesa Eamonn Bowles za Variety.

Redateljica Jehane Noujaim i Hassan Ibrahim, lik iz dokumentarca, na Sundanceu

'Kako je Magnolia postigla uspjeh s filmom 'Capturing The Friedmans', koji se bavi pitanjima istine, novinarstva i medija, čini se da je prirodno utočište i za 'Control Room'. - dodala je Noujaim, koja je ranije radila na Artisanovom dokumentarcu 'Startup.com', u kojem je godinu i pol slijedila svoju cimericu.

'Control Room' je sniman u 30 dana, koliko je trajala redateljičina viza. No, to jo je bilo dovoljno da zaviri u svijet prve slobodne arapske TV postaje. Ako niste znali, Al-Jazeera se u potpunosti financira od reklama i sponzora. Iako ih je Sadamova vlada izbacila iz Iraka, Amerikanci i većina zapadnog svijeta ih smatra govornicom Osame bin Ladena.

Mada sumnjam, možda ne znate ni da se Amerikancima serviraju selektirane vijesti (na račun Fox Newsa sprdali su se čak i Simpsoni), tako da je uvid u Al-Jazeeru obratio i neke Amerikance. Ameri tvrde da su optužbe da oni to sve rade zbog nafte čista laž i naravno, to ni ne spominju u svojim medijima. A što mislite, bi li CNN objavio Iračanina koji tvrdi da mu je Osama rekao da želi vidjeti svakog Amerikanca mrtvog? Vrlo vjerojatno. Radi se o istoj stvari, samo u obrnutim ulogama. (I Al-Jazeeren je istinit.)

I što možemo zaključiti kad je sve jasno - Al-Jazeera je normalna TV postaja, osim što joj se rado obraćaju teroristi. Što je normalno - 'ko će kome? Na njoj su zaposleni ljudi koje je obučavao BBC koji govore stvari koje bez problema možete čuti na europskim TV postajama. Nažalost, ne i u Americi. Ako tamo želite točnu sliku o svijetu, nećete ju vidjeti na televiziji.

Ako želite saznati kako je to redateljica sročila, pročitajte intervju na FilmMakeru.

Komentari

Nema komentara.