Zagorka sa specijalnim efektima - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Zagorka sa specijalnim efektima

Zagorka sa specijalnim efektima

Nakon 3 godine priprema, redateljica 'Dečka kojem se žurilo' snimila je novi film. HD dokumentarno-igranu priču, punu specijalnih efekata, a o - Mariji Jurić Zagorki.

filmski.net 30.01.2007 0 komentara

Zagorka sa specijalnim efektima

Neokrunjena kraljica domaće književnosti, prva domaća novinarka, te prva hrvatska dopisnica iz inozemstva dobit će o 50-toj obljetnici svoje smrti vlastitu filmsku biografiju.

Ekranizacije, ispostavilo se, prilično zakučastog i misterioznog životopisa, prihvatila se Biljana Čakić-Veselić, domaćoj filmskoj publici najpoznatija po filmu 'Dečko kojem se žurilo' (2001) koji je osim Grand Prixa DHF dobio i nagradu za najboljeg redatelja i najbolji dokumentarac, ali nagrade i na međunardnim festivalima (na 'Images' festivalu nezavisnog filma i videa u Torontu za najbolji strani film).

Trogodišnje porođajne muke filma pratila je sva sila nevjerojatnih okolnosti. Prvo su misteriozno preminuli gotovo svi dostupni Zagorkini suvremenici, potom se ispostavilo da je hrpa podataka o Zagorki – kontradiktorna, da bi sve završilo trilerom o okolnostima njezine smrti.

'Nadam se da će film na neki način ispraviti brojne nepravde koje su joj za života nanesene', kaže autorica Biljana Čakić Veselič. 'Nije ovdje samo riječ o velikoj novinarki ili spisateljici, nego o ženi koja je u karijeri postigla i mnogo više od njezinih muških kolega, u vremenu koje nije moglo zamisliti ženu na takvome poslu. Zagorka je vrlo trijezno govorila o problemu žena. Razumjela je ono što vrijedi i za današnje doba, a to je da će pitanje ženskih prava u zemlji koja je proživjala rat doći na red tek mnogo kasnije, kada dođe do financijskog oporavka, dakle u mirnijim vremenima. Mnogi su je opisivali kao ‘muškobanjastu’, možda zbog njezina žestokog načina sudjelovanja u polemici, kako bi je ijedan muškarac u to vrijeme uopće poslušao.'

Vedrana Ćetković kao Zagorka i Goran Manić kao Matoš

Nakon mukotrpnog i dugog istraživačkog rada, film je na sedam lokacija u Zagrebu sve do konca prošlog tjedna snimala šarena ekipa filmskih profesionalaca i amatera. Samu su Zagorku kroz različita životna razdoblja utjelovile četiri amaterske glumice: Klara Justić (9), Irena Piklik (14), Vedrana Ćetković (32), Ðurđa Veljović (73).

Uz njih,u filmu igra i brojna profesionlna ekipa: Žarko Potočnjak, Urša Raukar, Bojan Navojec, Vesna Tominac Matačić, Kristina Krepela, Željko Vukmirica, Pero Kvrgić, Dubravko Sidor, Nada Gačešić Livaković, Mira Bosanac, Zvonko Novosel...

Premijera se očekuje ovog proljeća, no, ista ovisi o vrlo zahtjevnoj post-produkciji. Naime, u materijal snimljen HD tehnologijom bit će uklopljene autentične arhivske snimke iz Zagorkina vremena, a za te specijalne efekte zadužen je Zvonimir Mikšić.

Ako ne prije, film će pak biti će prikazan na kulturnoj-znanstvenoj manifestaciji Dani Marije Jurić Zagorke koja će se u organizaciji Centra za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta održati od 26. studenoga do 2. prosinca u Zagrebu. Središnje mjesto Dana bit će dvodnevni međunarodni književno-znanstveni skup u cijelosti posvećen Zagorkinu književnom, novinarskom i društveno-kulturnom radu te njegovoj domaćoj i stranoj recepciji.

Potom, će Zagorka, završiti i na HTV koji je je uz Fade In i Zagreb film ujedno i koproducent filma.

 

Komentari

Nema komentara.