Kako je Reagan stvorio američki punk pokret i Mobya - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Kako je Reagan stvorio američki punk pokret i Mobya

Kako je Reagan stvorio američki punk pokret i Mobya

'American Hardcore', hvaljeni dokumentarac Paula Rachmana i Stevena Blusha vraća nas u praskozorja američke hardcore punk scene.

p.h. 16.10.2006 0 komentara

Kako je Reagan stvorio američki punk pokret i Mobya

'American Hardcore' njujorškog redatelja i osnivača Slamdance Film Festivala Paula Rachmana ('Four Dogs Playing Poker') istražuje zlatno doba američke hardcore punk rock scene, od njene pojave početkom osamdesetih u Kaliforniji do 1986., kad se ista pomalo razvodnila i raskolila u nekoliko pravaca.

Rachman i scenarist Steven Blush kao polazište, osim nezaobilaznog intimnog stava 'Hardcore je bio i ostao više od muzike', koriste i Blushovu knjigu 'American Hardcore: A Tribal History' iz 2001. S takvim polazištima ulaze u trag rađanju i propasti po njima ključnih HC bendova - Black Flag, Minor Threat, Bad Brains, SS Decontrol i Dead Kennedys, bez kojih prema mišljenju njih dvojice ne bi bilo Nirvane, Beasty Boysa, a niti Red Hot Chilli Peppersa.

Za opsežni uvid su im poslužila svjedočanstva fanova, kritike i protagonista kao što su Keith Morris i Henry Rollins (Black Flag), Flea (Fear, kasnije RHCP) ili Richarda Halla a.k.a Mobya, koji je tada bio gitarist Vatican Commandosa, te autentična arhivska građa snimljena amaterskim kamerama, često bez fokusa, a koja zorno pokazuje kako su dečki stav 'Hatred is Purity' prenijeli i na glazbu (solo dionice smatrane su papkarskima, glazba je morala biti što brža i što agresivnija), plesne pokrete i ikonografiju.


American Hardcore, trailer

Teza oko koje je postavljen cijeli film jest da je Reaganova konzervativna i materijalno orijentirana era urodila generacijom mladih izopćenika iz tradicionalnog političkog diskursa koji su cijepljeni nihilizmom Sex Pistolsa stvorili ogromno nepovjerenje u vladajuće institucije, poredak, lijeve, a pogotovo desne ideologije. I sami autori pripadaju toj generaciji u čijem 'sam svoj majstor' odnosu prema životu vide porijeklo stavova koje je prigrlila i današnja online kultura. Više čitajte na službenom siteu.

Dokumentarac je premijerno prikazan na minulom Toronto IFF-u i na kritičarskim siteovima jako dobro stoji. 'Odlični dokumentarac o kratkom, ali utjecajnom trenutku u glazbenoj povijesti kad je antikomercijalni underground ostavio traga na dotad isključivo britanskom punk pokretu', kaže Variety. 'Punk je mrtav, a ovo je odlična autopsija', smatra Alex Markerson E!Online.

Komentari

Nema komentara.