Up, najžilaviji dokumentarac na svijetu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Up, najžilaviji dokumentarac na svijetu

Up, najžilaviji dokumentarac na svijetu

Ljubitelji serijala 'Up', dokumentarno-povijesne sage o životima nekolicine Britanaca, boga molite da vremešni redatelj poživi bar još sedam godina.

p.h. 10.10.2006 0 komentara

Up, najžilaviji dokumentarac na svijetu

O dokumentarnom serijalu 'Up' već smo vas izvijestili na našim stranicama 2005. Prva epizoda, 'Seven Up', snimljena je davne 1964. godine, kad su junaci bili sedmogodišnjaci. Svakih narednih sedam godina, snimljen je još po jedan nastavak, a nakon zadnje, sedme epizode '49 Up' koja je prikazana na minulom New York Film Festivalu, horde obožavatelja tog serijala strahuju da ih više neće biti. Kad dođe rok za '56 Up' redatelju i ispitivaču Michaelu Aptedu će biti 72 godine.

Početkom šezdesetih, u vrijeme kad je padala prva klapa, filmska ekipa je imala namjeru ilustrirati kako klasne razlike oblikuju osobu od najranijeg djetinjstva pazeći da od djece koju su izabrali pola njih bude iz viših, a pola iz nižih klasa. Sva su 'djeca' i danas među živućima, pokazao je '49 Up'. Nema među njima velikih ličnosti, nitko nije 'izumio post it'. Jedan od 'bogataša' je postao odvjetnik i kao da mu je strašno neugodno što nije u životu postigao više. Drugi je profesor, odselio u Ameriku i postao punokrvni 'jenki', a treći je odselio u Australiju.

Siromasi se također nisu proslavili, štoviše, zadržali su se pri dnu društvene ljestvice ili eventualno dogurali do niže srednje klase, a većina i dalje živi blizu kvarta Eastend u kojem su rođeni. Jedino Tony, vragolasti dječak koji je htio postati džokej, a postao taksist, sa ženom živi u Španjolskoj. Kao i svaku epizodu, i '49 Up' zaključuje Neil Hughes, za kojeg mnogi smatraju da je ispitivačev omiljeni sugovornik, socijalni izopćenik i bivši beskućnik koji na Aptedovo pitanje: 'Brinete li se za svoje mentalno zdravlje?' Odgovorio: 'Drugi se brinu umjesto mene'.

Neki su odavno odustali od šoua, poput crne ovce, stanovitog Charlesa koji je to učinio nedavno, no Apted ne propušta da ga svaki put spomene, 'Up' je poput obiteljskog albuma čije stranice raznosi vjetar, primjećuje recenzent s Cinematicala. No, i bijelim ovcama je već pomalo dojadilo. Ostarili su, bolećivi su, umorni od svega...

Unatoč tome i gledatelji i protagonisti žestoko navijaju da i osmi nastavak, '56 Up', bude snimljen.

Komentari

Nema komentara.