Ivona Juka i Sarajlije osvojili Wiesbaden - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Ivona Juka i Sarajlije osvojili Wiesbaden

Ivona Juka i Sarajlije osvojili Wiesbaden

'Što sa sobom preko dana' Ivone Juke pobijedio u dokumentarnoj sekciji festivala 'Go East', a studentsku kompeticiju pokosili Bosanci.

p.h. 14.04.2006 0 komentara

Ivona Juka i Sarajlije osvojili Wiesbaden

Hrvatska redateljica Ivona Juka osvojila je na nedavno završenom 6. festivalu filmova srednje i istočne Europe 'Go East' u Wiesbadenu nagradu za najbolji dokumentarni film. Jukin uradak 'Što sa sobom preko dana' oduševio je članove žirija i pokupio nagradu u iznosu od 10 000 eura koju dodjeljuje humanitarna zaklada Hertie.

Film je dugometražni prvijenac diplomantice zagrebačke ADU Ivone Juke koja je dosad snimila kratke igrane 'Smeće' i 'Ništa više' (2003), te dva dokumentarna: 'Dobrodošao kući, brate!'(2005) i 'Plavi Pony' (2005). Njen film 'Montaža - Razglednica iz Hrvatske', nastao na radionici Europske filmske akademije, predstavljen je na dodjeli Europskih filmskih nagrada koja se održala početkom prosinca 2005. godine u Berlinu, a iste je godine sudjelovala u radu radionice 'Berlinale Talents'.

'Što sa sobom preko dana' (naslovna) bavi se sudbinama trojice zatvorenika – Tulija, Makija i Zaneta koji su po dolasku u ozloglašenu kaznionicu 'Lepoglava' svoje kriminalne karijere zamijenili kazališnima i prihvatili se obrade Shakespeareovog 'Sna ivanjske noći'. Jukin 74 minutni uradak baca 'neiskvaren i od predrasuda oslobođen pogled na život zatvorenika od kojih su mnogi počinili teška krivična djela', stoji u priopćenju žirija humanitarne zaklade Hertie. Film pogledajte na hrvatskoj premijeri u sklopu 15. Dana hrvatskog filma, u utorak 25.04. u 17.00.

Damir Nemir Janeček: 'Halid Bunić - vječni'

U sklopu studentske konkurencije 'Go East' festivala predstavili su se i studenti sarajevske Akademije. Znate za onaj: Što radi Bosanac kad želi pogledati dobar film? Snimi ga. pa stoga... Damir Nemir Janeček (ASU) osvojio je prvu nagradu u kategoriji dokumenatrnog i eksperimentalnog filma i pripadajućih 1000 eura za dokumentarac 'Halid Bunić – vječni'. Polusatni uradak je priča o Halidu Buniću čiji je cijeli život obilježen filmom. Rođen je u kinu, kao dječak je počeo sakupljati filmske plakate i spašavati filmske kopije iz smeća. U vojsci je organizirao projekcije, a kasnije je radio u kinu i u filmskom arhivu. Većina filmova koje je puštao uništena je za vrijeme rata...

Prvu nagradu za najbolji kratki studentski film osvojila je Alma Bećirović (ASU) za svoj 12 minutni igrani film 'Srijedom' iz 2004. koji priča o tome kako je tango promijenio život usamljenog Panje, a treća nagrada je otišla u ruke mladog Sarajlije Alena Drljevića za 'Prvu platu', trinaestminutni film o nevjerojatnim postratnim kladionicama. Ulozi se stavljaju na ishod moto trka koje se voze kroz minska polja....

Komentari

Nema komentara.