Razdružene države Amerike by Laibach - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Razdružene države Amerike by Laibach

Razdružene države Amerike by Laibach

iliti '..kako su Slovenci dali Amerima nogom u dupe i pri tom se dobro nasmijali..'. Divided States of America – Laibach 2004 Tour, dokumetarni film Saše Podgoršeka.

filmski.net 19.03.2006 0 komentara

Razdružene države Amerike by Laibach

Slovenska grupa Laibach nastala je 1980. godine u industrijskom sivom mjestašcu Trbovlju i do danas je ostala ubilježena u povijest jugoslavenske scene kao najuspješniji izvozni rock proizvod. Četiri godine kasnije, zajedno sa slikarskom družinom Irwin te kazališnom trupom Sestre Scipion Nasice osnivaju organizaciju NSK (Neue Slowenische Kunst) koja s vremenom izrasta u jedan od najvažnijih umjetničkih pokreta na prostoru ex YU. U svojih 26 godina postojanja objavili su preko 15 albuma (od čega tri dupla), o njima su snimljena tri filma, napisano nekoliko knjiga, potpisali su glazbu za nemali broj kazališnih predstava širom svijeta te su nastupali na svim kontinentima stvorivši tako velik broj svojih vjernih obožavatelja. Njihova se glazba, između ostalog, našla i u filmovima Spiderman 1 i Blair Witch project, te u TV seriji Alias.

Od prvih dana postojanja svojim su provokativnim scenskim nastupom, izgledom i glazbom provocirali aktualne političke vlastodršce zadržavajući provokaciju svojim najjačim adutom do današnjeg dana prilagođavajući se novim sistemima, poglavarima, političkim trendovima ismijavajući iste. Članovi Laibacha danas žive u Ljubljani, svoje albume i dalje objavljuju za svjetski poznatu etiketu Mute Records za koju trenutno snimaju novi album koji bi se do kraja godine trebao pojaviti na tržištu. 22. lipnja ove godine u Laipzigu, rodnom gradu J.S.Bacha u njegovu čast priređuju koncert pod nazivom ‘Umjetnost fuge’.

Divided States of America – Laibach 2004 Tour

Četvrti po redu dokumentarni film, 'Divided States Of America' (70'), o globalno najuspješnijoj grupi s ovih prostora, slovenskoj grupi Laibach, bez sumnje je i jedan od zanimljivijih i intrigantnijih iz njihovog opusa. Riječ je o turneji po SAD-u (njihovoj četvrtoj po tom kontinentu) održanoj tijekom 2004. godine na kojoj su se totalitarni Slovenci ukazali Amerima i izazvali oduševljene nemalog broja njihovih obožavatelja, ali i ‘otvorili oči’ samosvjesnim građanima SAD-a koji su još jednom shvatili gdje žive i tko im je predsjednik.

Nije na odmet znati da je njihova prva turneja po SAD-u održana 1989. godine pred raspad Jugoslavije i zvala se Sympathy For The Devil Tour, druga je održana 1992. pod imenom US Kapital Tour, dok je treća bila prvenstveno promocija aktualnog albuma Jesus Christ Super Star Tour održana 1997. godine. Posljednja je turneja održana u jeku predsjedničkih izbora u danima kada je napetost rasla iz sata u sat, a Kerryu ili Bushu bili su obavezna tema svakog poštenog glasača, što je izuzetno mudro iskoristio redatelj Sašo Podgoršek dokumentaristički povezujući trenutak u kojem se nalazi Amerika s ideologijom i nastupima Laibacha. Da su ciljali (tko zna možda i jesu) ne bi bolje mogli pogoditi trenutak da se sprdaju s Amerikancima ukazujući im na totalitarnost njihove politike besramno je uspoređujući s fašizmom.

Divided States of America – Laibach 2004 Tour

Podgoršek je spajao nastup grupe i oduševljenje njihovih obožavatelja sa političkim stavovima običnih ljudi koji su bez dlake na jeziku, ali s velikim strahom u očima otvoreno govorili što misle o svojoj državi i svom predsjedniku kao i crnoj budućnosti koja ih plaši diveći se istovremeno kvaliteti, originalnosti, kreativnosti i snazi Laibacha ističući njihov savršeni naziv turneje (Divided States of America – Laibach 2004 Tour) kao pravi prikaz stanja u njihovoj zemlji. Drugim riječima, kada pogledate film, i svojim očima vidite i svojim ušima čujete oduševljenje njihove publike, a pri tom niste niti jednom doživjeli Laibach uživo niti ste ikada obraćali pažnju na njih, morate se zapitati gdje ste do sada bili ako su takvom lakoćom pokorili američki kontinent. S druge pak strane ako ste njihov veliki obožavatelj, njihova će vam nova međunarodna avantura političke provokacije i moćne glazbe još jednom potvrditi vašu ljubav prema ovim kreativnim i nadasve originalnim Slovencima.

Dokumentarac je premijeru doživio na slovenskom festivalu LIFE,  nedavno je (veljača 2006.) prikazan u slovenskim kinima, ali i u udarnom terminu na SLO 2 (20.55) iako će se film pojaviti i na DVD-u do kraja godinu u izdanju njihove matične diskografske kuće MUTE Records. Možda je Sašo Podgoršek ovim filmom zapravo započeo i jedan novi trend u svijetu dokumentarnog filma koji bi se mogao nazvati politički rockumentarac, a kojeg nikako ne smijete propustiti pogledati kad god vam za to ukaže prilika.

Redatelj Sašo Podgoršek (1964.) iza sebe ima studentski rad ‘Koza je preživela’ (1992.) s kojim je pobijedio na festivalu studentskih filmova u Munchenu nakon čega je dugi niz godina radio reklame i glazbene spotove kao i TV emisije da bi svoj prvi igrani film ‘Temni angeli usode’ snimio 1999. godine. Iza sebe ima i nekolicinu video spotova grupe Laibach.

d.j.

Komentari

Nema komentara.