Hunter S. Thompson u dokumentarcu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Hunter S. Thompson u dokumentarcu

Hunter S. Thompson u dokumentarcu

Život cara književnih halucinacija i ljubitelja dinamita Huntera S. Thompsona upravo se dokumentarizira. Jedva čekamo!!!

p.h. 07.03.2006 0 komentara

Hunter S. Thompson u dokumentarcu

Ovih dana završava se 'Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film', dokumentarac o Hunteru S. Thompsonu, tati mati gonzo novinarstva i autoru kultnog romana 'Strah i prijezir u Las Vegasu' prema kojem je snimljen istoimeni kultni Gilliamov film. U dokumentarcu o Thompsonovom burnom životu i smrti koji prema vlastitom scenariju snima Tom Thurman sudjeluju Johnny Depp, Sean Penn, Bill Murray, John Cusack i Benicio Del Toro, a premijera se očekuje krajem 2006.

Film bi mogao biti prava bomba, ako ćemo ga mjeriti piščevim halucinantnim životom za kojeg se ne zna točno kad je počeo. Neki izvori tvrde da je Mr. Gonzo rođen 1937., a neki kao godinu rođenja navode 1939. Mladenačke dane je pisac nerijetko provodio u popravnim domovima, nakon čega se pridružio američkom Zrakoplovstvu, dok je novinsku karijeru započeo kao sportski reporter. Dok je šezdesetih pripremao prvu knjigu o motorističkoj bandi 'Hell's Angels', Thompson je godinu dana proveo vozeći se s njima i iz prve ruke pratio njihove trke i seksualna iskustva, a cilj mu je bio da ih objektivno prikaže i otkrije koliko su mediji zaslužni za njihovu lošu reputaciju.

Najviše ga je proslavio njegov drugi roman 'Strah i prijezir u Las Vegasu' u kojem su fantastična događanja maskirana u reportažu. Manje je poznato da se 1968. naš Hunter kandidirao za šerifa oblasti Pitkin, ali mu je ta pozicija za dlaku izmakla, što je razumljivo ako se uzme u obzir da je devedesetih samo u jednom pretresu njegove kuće policija pronašla marihuanu, kokain, tablete Valiuma, LSD, pištolj Gatling i četiri štapića dinamita. Hunter se ubio pucnjem u glavu 20. veljače 2005, a posmrtni ostaci su mu, prema vlastitoj želji, ispaljeni iz topa uz zvuke Dylanova 'Mr. Tambourine Mana'.

Inače, termin 'gonzo' Hunteru je 1970. prikrpao nedavno preminuli reporter Boston Globea, Bill Cardoso, a termin, uzet iz irskog slenga, označava osobu koju zadnju skupljaju sa šanka nakon cijelonoćne pijanke. Službeni novinarski termin inače označava mišljenje prema kojem novinsko izviještavanje može biti vijerno istini i bez stroge novinarske objektivnosti i tradicionalnih pravila izvještavanja.

Komentari

Nema komentara.