Depresivni trubadur, Leonard Cohen - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Depresivni trubadur, Leonard Cohen

Depresivni trubadur, Leonard Cohen

'I’m Your Man' predstavlja multitalentiranog Leonarda Cohena. Australska režiserka Lian Lunson kaže: ‘To je više nego puka slučajnost, ljudi žele da se dobra muzika probije na vidljivo mjesto’.

filmski.net 30.09.2005 0 komentara

Depresivni trubadur, Leonard Cohen

Stoga dotična siječnja 2005. putuje u Sydney ne bi li zabilježila show producenta Halla Willnera 'Came So Far For Beauty'. Taj spektakl u čast gospodina Leonadra Cohena održan je u Sydney Opera Houseu gdje je trinaest svjetski poznatih izvođača obradilo njegove pjesme.

Centriran oko spomentog spektakla, ovaj uradak mlade redateljice uključuje backstage materijal, interviewe i refleksije ovog nekad zen-budističkog monarha. Između ostalog, na sceni se izmjenjuju Nick Cave kao izvođač naslovne stvari ‘I’m Your Man’, Rufus Wainwright s ‘Everybody Knows’ i ‘Hallelujah’ kao i Jarvis Cocker u duetu s Beth Orton s pjesmom ‘Death of a Ladie’s Man'. Detalji na ovom linku.

Sakupljajući materijal i dokumentaciju, autorici je sinula ideja da zvijezda filma nešto i otpjeva no budući da čovjek vec dulje vremena nije ništa takvoga napravio i nema bend, snalažljiva Lian zatražila je pomoć od svojih poznanika, članova grupe U2. Veliki Cohenovi obožavatelji s ushićenjem su prihvatili ponudu. ‘Leonardove pjesme su razgovori koje sam ja pokušavao voditi cijeli život s nekolicinom istih ljudi: Isusom, Judom, Budom, kao i sa svim ženama’ mudruje Bono. Tako je kao posebna poslastica zajednička izvedba ‘Tower Song’ Cohena i grupe U2 snimljena u newyorškom baru sačuvana za kraj dokumentarca. A čast da predstavi film na premijeri u Torontu pripala je oduševljenom Voxu.

'I’m Your Man' pruža uvid u intimu, stvaralaštvo i poeziju tog veoma utjecajnog trubadura. Ikona 20. stoljeća, pisac, pjesnik i kauntautor Leonard Cohen montrealski je židov koji je još kao tinejdžer naučio svirati gitaru i osnovao svoj prvi country-folk bend Buckskin Boys. Početkom pedesetih upisuje fakultet i neposredno prije diplome objavljuje svoju prvu zbirku pjesama 'Let us Compare Mythologies'. S trećom knjigom poezije okreće se i prozi, putuje po Europi i zaustavlja se u Grčkoj. Sedmogodišnji boravak na otoku Hydri rezultira proslavljenim novelama.

I’m Your Man, Cohen&U2

Knjiga ‘Beautiful Losers’ provokativno je i orginalno djelo zbog kojeg ga uspoređuju čak s Jamesom Joyceom. Zasićen izolacijom, seli u New York gdje započinje glazbenu karijeru albumom ‘Songs of Leonard Cohen’. Od proboja na scenu 1967. godine, Cohen je inspirirao mnoge generacije svojom osobnosću i kreativnošću, postajući jedan od trajnih i orginalnih umjetnika .Slijede brojni albumi i turneje po Americi, Kanadi i Europi. Sredinom devedesetih ‘osjeća se izgubljenim’ te odlazi u budistički samostan iznad L.A.-a gdje boravi pet godina zaređen pod imenom Jikan tj.Onaj koji donosi tišinu. Ime odgovara čovjeku koji je ostao povučena ličnost u cijeloj mašineriji suvremene glazbe.

Kao korak pomirenja sa svijetom oko sebe, 2001. godine vraća se glazbi novim albumom ‘Ten New Songs’ odmičući se od tamnih mizantropskih tema svoga prethodnog albuma ‘The Future’. Depresiju koja ga je pratila tokom života često je koristio u svom radu, kao i motiv samoubojstva što objašnjava nadimak Trgovac Očaja. Općepoznati je i komentar da bi se uz njegove ploče trebali dijeliti žileti. 'Uopće ne smatram da sam pesimist. Mislim da je pesimist osoba koja čeka kišu. A ja sam već pokisnuo do gole kože'. 

Cohen od 1999. živi u svom domu u Los Angelesu i dalje neumorno snima u kućnom studiju te izdaje albume i knjige, a njegova dugoočekivana zbirka poezije 'Book of Longing' izlazi u rujnu 2006. godine.

Redateljica Lian Lunson je rođena u Melbourneu, glumila je u kazališnim komadima sve dok nije otkrila sklonost ka snimanju videu spotova i reklama. Kao velika ljubiteljica muzike, Lunsonova je producirala sountrack za Gibsonovu ‘Pasiju‘, a suradnja im se nastavila i na filmskom prvijencu ove filmmejkerice jer joj je velikodušni Mel financijski pripomogao. Film na dvd-u izlazi početkom 2006. godine, a do tada se poslužite službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.