Reci im tko si - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Reci im tko si

Reci im tko si

Kao i lani, kada je za dokumentarnog Oscara bio nominiran 'My Architect' Nathaniela Kahna, i ove godine u istoj konkurenciji imamo film koji se bavi relacijom otac-sin.

t.r. 15.12.2004 0 komentara

Reci im tko si

Kao što je jasno iz naslova, Kahn stariji je bio arhitekt, a mlađi redatelj. Situacija je u filmu 'Tell Them Who You Are' nešto drugačija – i mladi i stari Wexler su redatelji. Za starijeg, Haskella, ste možda i čuli – osim kao redatelj, radio je i kao scenarist, producent, glumac i sve ostalo što vam pada napamet. U životu je radio na gomili filmova, pa ćemo spomenuti samo neke: 'Who's Afraid Of Virginia Woolf?', 'Days of Heaven', 'Matewan', 'A Few Good Men', 'American Graffiti' i njih još pedesetak.

Zamislite kako se njegovom sinu Marku probiti u svijet filma. S jedne strane lako, jer ga svi znaju ('to je mali od Haskella'), a s druge strane i teško, iz istog razloga. Svi ga znaju, ali je u sjedni čuvenoga oca. Lako je košarkašu Roku Leniju Ukiću, čiji je stari bubnjar Daleke obale, jer ga ne uspoređuju sa starim. No, Mark je u poziciji Michaela Douglasa na početku karijere, iz dana kada je sretni mužić Catherine Zete-Jones bio samo Kirkov sin.

Otac

I, što je Mark učinio? Okrenuo je kameru prema ocu, koji se tijekom većine karijere nalazio iza nje. I stvorio portret ponekad teškog genija, ali i zabilježio svoja nastojanja da izađe iz sjene poznatog oca. Ovaj film dokazuje da se može snimiti dobar dokumentarac koji nema veze s politikom, socijalnim pitanjima i ljudskim pravima. A da ja pritom inteligentan i zabavan, dirljiv i diskretan – jednostavno film koji bi svaki ljubitelj filma trebao pogledati.

'Tell The Who You Are' je u svakom slučaju film iz žanra terapeutskih digitalnih eseja u prvom licu u kojemu se redatelj nada da će riješiti, ili barem zabilježiti, neki unutrašnji konflikt. Mark je Haskellovo dijete iz drugog braka, a njihov je odnos uglavnom bio definiran tenzijama i emocionalnom udaljenošću.

Sin

Film počinje upravo takvom scenom – Haskell svom sinu brani donošenje loših kreativnih odluka za vrijeme snimanja. Unatoč tomu što su se dogovorili da će biti sniman i intervjuiran, nije mu baš svejedno kada mu sin naređuje i bira kut pod kojim će ga snimati bez da ga pita za savjet. Govori mu da ne želi tradicionalni portret, nego predlaže da u prvi plan stave njihov odnos. A Mark to prihvaća – daje samo djelomični uvid u Haskellovu karijeru, a većinu filma posvećuje osobnoj povijesti.

Neki kritičari su pohvalili odlično pripovijedanje, koje će se zasigurno svidjeti ljudima unutar filmske industrije, a vrlo vjerojatno i civilima. Nabrojat ćemo samo dio 'vojske' slavnih koje je Wexler mlađi, uz svesrdnu pomoć starijeg, uspio privesti pred kameru. Abecednim redom:Billy Crystal, Michael Douglas, Jane Fonda, Miloš Forman, Dennis Hopper, George Lucas, Paul Newman, Sidney Poitier, Julia Roberts, Martin Sheen... A to je samo dijelić.

službena stranica filma

Komentari

Nema komentara.