Putešestvije domaćeg dokumentarca - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Putešestvije domaćeg dokumentarca

Putešestvije domaćeg dokumentarca

Put HR dokumentarnog filma do svjetski priznatih festivala prilično je dug i naporan. No, unatoč problemima, naše dokumentarce gledaju širom svijeta.

t.r. 30.11.2004 0 komentara

Putešestvije domaćeg dokumentarca

A neki, vjerovali ili ne, čak i dobiju nagrade. Kako izgleda stvaranje dokumentarnog filma? Prvo vam sine ideja za temu, malo je razradite, napišete sinopsis, pošaljete ga na natječaj Ministarstva kulture i čekate. Zbog prejake konkurencije (a zbog čega drugog), film vam od države ne dobije ni kune. No, vi ste se zagrijali za projekt i krećete u projekt s minimalnim sredstvima, snimate, montirate, producirate. I, u konačnici, dobijete svoj film.

I što onda? Kako ga pokazati ljudima. Kako nema teorije da se film prikaže u nekom od kina, a ne želite baš istog časa film ustupiti HRT-u, prijavljujete ga na festivale. I opet čekate. No, ovaj put i dočekate. Neki čak i više puta. Tako je 'Bunarman' Branka Ištvančića prikazan na Silverdocsu (tom prilikom smo vam ga i predstavili). Projekcija na festivalu Zinebi u Bilbau (koji traje do 4. prosinca) je ukupno dvadeseta na festivalima, što je rezultat za svaku pohvalu.

Sjećate li se filma 'Osti' kojeg je režirao Tomislav Šango? Ne. To vam je onaj film kojem ste zviždali u SC-u na Danima hrvatskog filma, jer ste se ubijali od dosade čekajući da počne 'Peščenopolis'. E, pa taj jeprikaz jednog noćnog ulova hobotnice 'na sviću' je uvršten u program nedavno održanog festivala u Leipzigu.

Kao što znate, na najvećem europskom festivalu dokumentarnog filma, su prikazani filmovi 'Sve pet' Dane Budisavljević (pročitajte njen tekst o pobjednicima) i 'La strada' Damira Čučića, koji je uvršten i u službenu konkurenciju na Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani (4.-10. prosinca 2004).

Osti, Tomislav Šango

No, to još uvijek nije sve. U program 13. međunarodnog festivala etnološkog filma (1. do 5. prosinca u Etnografskom muzeju Srbije) u Beogradu, uvršteno je i pet emisija HTV-a. Osim 'Bunarmana', tu su emisije iz produkcije Programa za kulturu – Odsjeka emisija pučke i predajne kulture ('Na debelu i druge žice' redatelja Dražena Žarkovića, te 'Maškori 'z Turčišća' Ive Kuzmanića). Dvije emisije HTV-a bit će prikazane u sklopu Informativne sekcije Festivala – 'Ženski izbor' redateljice Ljiljane Šišmanović, te 'Betlehem v naše hiže' Dražena Piškorića. U pretprogramu Festivala, bit će prikazano i svih šest epizoda serije 'Pučka intima'.

Za kraj smo ostavili šećer, a što drugo. Naime, nakon što je dva puta prikazan na HRT-u, dokumentarni film 'Ophodar pruge' Silvija Mirošničenka (naslovne fotke), dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu 'Train et Cinema' održanom od 23. do 26. studenoga u Lilleu u Francuskoj! Nagrada 'Cinérail d’Or du documentaire', koju je osvojio 'Ophodar pruge' smatra se drugom najvažnijom nagradom festivala nakon nagrade u selekciji igranog filma. Ako slučajno ne znate o čemu se u ovom crno-bijelom filmu radi, saznajte u starom tjednom pregledu.

Ako se pitate zašto vas zamaramo ovim podacima, znajte da imamo više razloga. Prvo, volimo domaće dokumentarce i želimo da ih što više ljudi vidi. Drugo, želimo pokazati njihovim autorima da je barem jedan medij u Hrvatskoj svjestan njihovog postojanja. I treće, želimo im poručiti da nastave snimati filmove, bez obzira na nerazumijevanje Ministarstva. Uskoro ćemo doživjeti i prvo izdanje festivala dokumentarnog filma u nas, a onda će, nadamo se, stvari krenuti na bolje.

Komentari

Nema komentara.