Sve bolja ponuda dokumentaraca na TV-u - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sve bolja ponuda dokumentaraca na TV-u

Sve bolja ponuda dokumentaraca na TV-u

Na RTL-u i Novoj i dalje mrvice. Ali, 'prisavski div' nas tijekom ovih ljetnih vrućina pokušava i uspijeva zabaviti sa sve više dobrih dokumentaraca.

23.07.2004 0 komentara

Sve bolja ponuda dokumentaraca na TV-u

Počinjemo sa subotom, 24. srpnja u 1800 i 'mrvicama' s RTL-a. Nismo sigurni da li serija 'Zvijezde ekstra' pod voditeljskom palicom Renate Sopek zaslužuje pridjev dokumentarni, ali pošto smo mi filmski portal, ipak je tu. Nakon top liste 'Udavača', na redu su 'Holivudski biseri'. Top lista kikseva i blamaža ide od groznih haljina na dodjeli Oscara do uhićenja zbog opscenih radnji na javnim mjestima, a u glavnim ulogama su Pamela Anderson, Michael Jackson, Brad Pitt, Björk i mnogi drugi.

Što se Nove TV tiče, u nedjelju u 17.30 očekuje vas 'Lovac na krokodile'. Ovaj put Steve putuje u Keniju, u potragu za najotrovnijim zmijama kao što su crna mamba i kobra. Pretpostavljate da su njegovi susreti sa zmijama napeti i zanimljivi.

Putovanje kroz 'Saharu' Michaela Palina nastavlja se još u subotu i nedjelju u 11 sati (HRT1) ujutro. Nakon toga, svakodnevno u istom terminu i na istom programu (11 sati, HRT1) počinje nova serija – 'Oblik života', koja govori o najrazličitijim oblicima života na zemlji. Od najjednostavnijih prema sve kompliciranijima. Redom, u ponedjeljak – 'Počeci: Spužve', u utorak – 'Život u kretanju: Žarnjaci', u srijedu – 'Prvi lovac: Plošnjaci', u četvrtak – 'Eksplozija života: Kolutićavci', te u petak 'Pobjednici: člankonošci'.

HRT1 u nedjelju u 1400 počinje emitirati dokumentarni serijal 'City Folk' ili 'Gradski ljudi'. Riječ je o serijalu koji je pokrenula nizozemska televizija NPS, a u čijem je stvaranju u sklopu EBU produkcije sudjelovala i redakcija za nacionalne manjine HTV-a. Tijekom slijedeća tri mjeseca upoznat ćemo se sa zanimljivim i pomalo neobičnim stanovnicima europskih metropola. Prva epizoda 'Oslo' govori o norveškoj metropoli, a autor emisije je Kjetil Saugestad.

Po starom dobrom običaju, najbolji dan za dokumentarce je ponedjeljak. Nakon 'Oblika života', u 15.10 (HRT1) na programu je emisija 'Zadarska kalelarga' (ili velika ulica), o kojoj naslov sve govori. U 20.05 (HRT2) toplo preporučamo dokumentarac BBC-jev 'Iza ograde'. U svijetu koji se bori protiv 'ograda' i koji je padom Berlinskog zida mislio da takav način 'zaštite' državnih interesa nepovratno odlazi u povijest, betonski blokovi između Izraelaca i Palestinaca, koji su počeli rasti prije dvije godine, izazvali su opće zgražanje.

Ponedjeljak 20.50 (HRT1) pogledajte kratki dokumentarac 'San Sebastian – klub gastronoma', a potom, u 21.05 prebacite na HRT2 kako bi vidjeli novu epizodu putovanja Gorana Milića po Europi. U ovotjednoj epizodi emisije 'Idemo na zapad', koja se zove 'Zelena Irska', Milić nas upoznaje sa zemljom koja bilježi najbrži ekonomski napredak u Europskoj uniji.  Ako volite Milićeve putopise, ni ovaj nećete propustiti.

Utorak, u 15.15 (HRT1) prikazuje se emisija 'Ulice i trgovi: Lungomare'. Za taj biser Jadrana, koji prati najljepši dio liburnijske obale Istre, od Volovskog preko Opatije, Ičića i Ike pa sve do Lovrana, sigurno ste čuli. HRT-ova ekipa ga je posjetila na jesen. Za mrzitelje turista ova emisija predstavlja idealan bijeg od surove realnosti.

16.40 (HRT1) u serijalu 'Hrvatska kulturna baština' upoznajte se Korčulom. Još je Petar Casola iz Milana, posjetivši Korčulu u 15. stoljeću napisao da je taj grad 'izbrušen kao lijepi dragulj'. U emisiji redatelja Luke Marottija uvjerite se da je i danas Korčula jedan od najbolje sačuvanih primjera srednjovjekovnog planiranog grada uopće.

U srijedu u 15.15 (HRT1) je 'Vrijeme liganja', emisija u kojoj ribari iz Velog rata na Dugom otoku tvrde da je, unatoč činjenici da se lignje love od kasne jeseni do ranog proljeća, najbolje vrijeme za lov na njih od sv. Nikole do Božića. Usprkos zimskim burama, južinama i levantima, za vrijeme kratkih utiha more se začas napuni brodicama.

U 16.40 (HRT1), u emisiji 'Split: More' Franke Jović i Branka Nađvinskog, zaronite pod more kako bi vidjeli potopljenu torpiljarku na istočnoj obali poluotoka Pelješca. Čuvenu T8, dugu gotovo 60 metara, u rujnu 1943. godine potopila je njemačka avijacija. Podatke o olupini i brodolomu novinarima je otkrio iskusni ronilac Franjo Zeljak, ali je zbog nepotpunih koordinata potraga za ostacima broda trajala sve do ovog ljeta. Osim T8, u 'Moru' pogledajte i jednu reportažu iz Izraela, s obala dalekog mora. U 20.05 (HRT2) preporučamo dokumentarni film 'Najveće svjetske eksplozije', o kojem, složit ćete se, riječi ne mogu dočarati ni djelić atmosfere.

U četvrtak, osim 'Oblika života', samo jedna emisija u 14.55 (HRT1)'Sa zrnom soli'. Poznavajući maštovitost HRT-ovih dokumentarista, jasno vam je da emisija govori o solani. I to onoj u Stonu, na samom spoju Pelješca s kopnom, staroj više od dvije tisuće godina.

Komentari

Nema komentara.