Sjenka Trećeg čovjeka - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sjenka Trećeg čovjeka

Sjenka Trećeg čovjeka

Novi dokumentarac 'Shadowing The Third Man' otkriva kako je Orson Welles bježao po Europi od producenata filma 'Treći čovjek' – kako bi za svoju ulogu dobio više novca!

21.07.2004 0 komentara

Sjenka Trećeg čovjeka

Prema spomenutom dokumentarcu Fredericka Bakera, Wellesa su 1948. godine lovili od Pariza do Rima i natrag iz jednostavnog razloga – nije ga bilo na snimanju filma u Beču. Ako je za vjerovati jednoj priči, producenti su u Rimu čak zaposlili i mađioničara ne bi li uvjerio Orsona da se vrati na snimanje!

'Treći čovjek' (1949) je prije pet godina proglašen najboljim britanskim filmom, a Welles, koji je preminuo 1985. godine, je u atmosferičnom trileru u poslijeratnom Beču glumio reketara Harryja Limea. U filmu osim Orsona glume i Amerikanac Joseph Cotten u ulozi autora Hollyja Martinsa koji prati Limea, te Trevor Howard zvijezda filma 'Brief Encounter' koji glumi časnika britanske vojske.

Angela Allen, jedna od asistentica na snimanju 'Trećeg čovjeka' je za dokumentarac izjavila da je Welles izluđivao producente koji su ga pokušavali pronaći. 'Pokušali bi ga pronaći u Parizu, otišli bi u Pariz i on bi bio tamo. No, čim bi asistent producenta Bob Dunbar došao u Pariz, Welles bi odletio u Rim. A kad bi stigli u Rim, on bi se vratio u Pariz. Igrao se s njima.' – rekla je Allen.

'Podmitio bi ženu u telefonskoj centrali da kaže da je gospodin Welles izašao. A onda bi je menadžer seta podmitio samo da ga spoji na liniju.' – ispričao je Guy Hamilton, asistent redatelja 'Trećeg čovjeka', koji je kasnije režirao četiri filma o Jamesu Bondu.

Welles je u Beč stigao iz Rima, nakon što da je legendarni producent Alexander Korda gonio oko tjedan dana. ' Bio je to nedvojbeno dio njegove strategije pregovaranja, kako bi dobio najbolji mogući ugovor. Želio je testirati Kordine granice, zagorčati mu život.' – rekao je Frederick Baker za BBC News Online.

Baker je izjavio da mu je nećak gospodina Korde, doduše tek nakon što je završio snimanje dokumentarca, rekao da je član njihove obitelji, Vincent, pokušao uvjeriti Wellesa putem mađioničara. 'Orson Welles je i sam bio mađioničar amater i volio se susretati s drugim mađioničarima. Vincent je doveo najboljeg mađioničara u Rimu, samo kako bi ga namamio.' - rekao je Baker dodavši da je Wellesovo kašnjenje slučajno dovelo da nekih najkultnijih kadrova.

Orson Welles

Redatelj Carol Reed eksperimentirao je sa sjenama dok je čekao da se Welles pojavi, što je rezultiralo poznatom prvom scenom, u kojoj Harryja Limea dok trči niz ulicu prati golema sjena. No, to nije bio Welles i njegova sjena – to je bio Guy Hamilton u velikom kaputu, koji ga je u toj sceni dublirao. 'Razlog zbog kojih je mogao snimiti ove kadrove je bio Orsonov izostanak. To je Carol Reed pretvorio u prednost i počeo se igrati sa sjenama. Da je Orson došao na vrijeme, sigurno bi to snimili drugačije.' – tvrdi Baker. 'Odjeća u koju su odjenuli Guya kasnije je odredila što će Orson nositi na snimanju.' – priča Baker.

Dokumentarac 'Shadowing The Third Man' se prikazuje u National Film Theatreu (NFT) u Londonu, kao dio Crime Scene festivala. Nakon toga trebao bi biti emitiran na digitalnom programu BBC Four u čast stote obljetnica rođenja autora 'Trećeg čovjeka' Grahama Greenea.

Zanimljivo, za potrebe snimanja dokumentarca, Baker je mnoge scene snimio na originalnim lokacijama u Beču, koristeći tehnike koje je NFT proglasio revolucionarnima. Baker tvrdi da postoje 'nevjerojatne paralele' između fiktivne podloge stvari koje su se događale na setu.

'Orson je kasnio, a bio je i prilično težak, baš kao i njegov lik. U filmu je prisutan konflikt Amerikanaca i Britanaca, a na setu su se sukobljavali Cotton i Trevor Howard. Tako sam shvatio da mogu zasjeniti film i ispričati priču o snimanju filmu kroz sami film. A to nitko nikad nije učinio.' – konstatirao je Baker.

Sve je jasno – tema je zanimljiva, u dokumentarac je uloženo puno truda. Jedina nejasna stvar oko ovog jednosatnog filma je produkcija – piše da je riječ o britansko-francusko-japanskoj produkciji. A nama nije jasno kakve veze s tim imaju Japanci?

Komentari

Nema komentara.