Smaknut zatvorenik iz filma 'Thin Blue Line' - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Smaknut zatvorenik iz filma 'Thin Blue Line'

Smaknut zatvorenik iz filma 'Thin Blue Line'

David Ray Harris, čije je krivo svjedočenje u sedamedesetima umalo nevinog čovjeka koštalo života, dočekao je njegovu sudbinu – smrtnu kaznu.

20.07.2004 0 komentara

Smaknut zatvorenik iz filma 'Thin Blue Line'

'Gospodine, u čast pravom američkom heroju: Let's roll!' – rekao je David Ray Harris kada ga je zatvorski čuvar upitao što želi reći prije izvršenja kazne. Inače, 'Let's roll!' su bile zadnje riječi terorista zabilježene preko mobitela napadača na avionu 93, kojim je izvršen napad od 11. rujna 2001. godine. 'Gospodine Isuse, primi moj duh. Gotov sam, čuvaru.' – završio je Harris.

Zatvorenih očiju duboko je udahnuo, tri puta zahroptao, a onda je smrtonosna injekcija počela djelovati. Proglašen je mrtvim 11 minuta kasnije, u 18:48. 43-godišnji Harris je deseti zatvorenik koji je ove godine u Teksasu osuđen na smrt. Zamalo se spasio kada je savezna sutkinja zabranila upotrebu injekcije koja se u Teksasu koristi za smaknuća. Ipak, Prizivni sud petog američkog okruga promijenio je odluku, a Vrhovni sud je odbio Harrisove žalbe.

Harris je pogubljen zbog ubojstva Marka Maysa 1985. godine, ispred njegovog stana u Beaumontu. Naime, Harris je u zoru 1. rujna htio oteti Maysovu djevojku. On se tome usprotivio ispalivši metak na Harrisa, koji je bio precizniji, nanijevši mu smrtnosne rane. Tada 24-godišnji Harris je djevojku odvezao svojim kamionom, a uhićen je četiri dana kasnije.

Ipak, Harris je puno poznatiji po jednom nepovezanom slučaju. Njegovo svjedočenje je zamalo stajalo glave nevinog čovjeka, a laži koje je iznio raskrinkao je dokumentarac Errola Morrisa 'Thin Blue Line' iz 1988. godine.

Randall Dale Adams

Harris je u dobi od samo 16 godina tvrdio da je Randall Dale Adams 1976. u Dallasu ubio policajca Roberta Wooda. Naravno, istovremeno se svojim prijateljima pohvalio da je ubio 'svinju'. Zanimljivo, policija ga je zaustavila (u ukradenom automobilu), a on im je rekao da je Adams ubojica, te da je autostoper kojega je pokupio jer je njegov automobil ostao bez goriva! I oni su mu povjerovali (valjda stoga što djeca, kao, ne lažu).

Adams je zbog navodnog ubojstva proveo dvanaest godina u zatvoru, a u svibnju 1979. godine od izvršenja smrtne kazne dijelila su ga samo tri dana! Iako je cijelo vrijeme ponavljao da je nevin. Slijedeće godine američki Vrhovni sud je odbacio smrtnu kaznu – zbog problema sa sastavljanjem porote! Kazna mu je preinačena u doživotnu, a pušten je 1989. godine – godinu nakon objavljivanja dokumentarca.

Inače, kada su ga vlasti ispitivale, tri tjedna nakon ubojstva policajca Wooda, Harris je Adamsa proglasio krivcem, a on sam nikada nije bio u ulozi osumnjičenog. Godinama kasnije (kada je već znao da mu ne gine smrtna kazna) promijenio je svoje svjedočenje i rekao da je Adams nevin.

Između dva zločina, Harris je postao narkoman i alkoholičar, a u svom dosjeu je nakupio mnoštvo bilješki o provalama i pljačkama. I konačno je pravedno kažnjen. Jer, koliko se god (baš kao i ja) protivili smrtnoj kazni, šljam koji u šesnaestoj ubije policajca i mrtav-hladan za to optuži autostopera kojeg je pokupio, bolje i ne zaslužuje.

Komentari

Nema komentara.