Doručak s Hunterom S. Tompsonom - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Doručak s Hunterom S. Tompsonom

Doručak s Hunterom S. Tompsonom

Za Huntera S. Thompsona ste vjerojatno čuli. Ako niste, nepravdu će ispraviti novi dokumentarac koji je o njemu snimio njegov dugogodišnji susjed iz Aspena, Wayne Ewing.

14.07.2004 0 komentara

Doručak s Hunterom S. Tompsonom

U biti, prvo ćemo je ispraviti mi. Gospodin Thompson je pisac, a njegovo najpoznatije djelo je 'Strah i prijezir u Las Vegasu', čiju ste filmsku adaptaciju valjda pogledali. Prve literarne korake napravio je pišući za lokalne sportske novine, dok je kraj pedesetih i početak šezdesetih proveo izvještavajući iz Južne Amerike. Tamo je razvio vlastiti stil supersubjektivnog novinarstva, poznat pod nazivom gonzo. Potom se vratio i proveo jednu godinu u društvu Anđela pakla (na kraju su ga izbacili razbivši mu nos) i napisao svoju prvu knjigu – 'Hell's Angels: A Strange and Terrible Saga'.

Spomenut ćemo i druge njegove knjige – 'Fear and Loathing on the Campaign Trail 72', 'The Great Shark Hunt', 'Gonzo Papers' (od četiri dijela), 'The Curse of Lono', 'Generation of Swine', 'Songs of the Doomed', 'Better Than Sex', 'The Proud Highway: Letters from a desperate Southern Gentleman', 'The Rum Diary' i druge. Priznajte da bi se, nakon što pročitate naslove, poželjeli ste se dokopati neke od knjiga.

Inače, Thompson je jako karizmatičan čovjek životopisa punog nepodopština. Visok je 190 cm, a kako mu je jedna noga duža od druge (a druga kraća od prve), kada hoda izgleda poput poludjele marionete. Također, poput Torcide, uvijek je žedan, a omiljena pića su mu Wild Turkey i Chivas Regal. Život mu je prepun zanimljivih dogodovština, no ako nastavimo ovako, o dokumentarcu nećemo stići ništa napisati.

Johnny Depp u filmskoj verziji Hunterovog romana 'Strah i prijezir u Las Vegasu'

Ukratko, u filmu ‘Breakfast with Hunter’ redatelja Waynea Ewinga, možete vidjeti kako Thompson kritizira britanskog redatelja Alexa Coxa i njegovog partnera, producenta Toda Daviesa, zbog njihove vizije o adapdaciji ‘Straha i prijezira u Las Vegasu’. Ili kako odlazi u hotel ‘Suite 69’ u Chateau Marmontu (s bocom Chivas Regala u ruci), a zatim u 3 ujutro uči govoriti papigu Johnnyja Deppa, u njegovoj kući na Hollywood Hillsu.

‘Neke kritike su usporedile ‘Breakfast with Hunter’ s ‘Don’t Look Back’, (Pennebakerovim poznatim dokumentarcem iz 1965. o Bobu Dylanu). Za mene je to bilo sjajno, jer je taj film inspirirao cijelu moju karijeru.’ – rekao je Ewing za Yahoo Movies. ‘Iskoristio sam priliku i ostvario san cinema véritéa. Mislim, ljudi su znali da sam tamo. U nekim slučajevima sam bio na metar od događaja koje sam snimao, npr. u sceni u kojoj je Hunter poludio na Coxa i Daviesa. No, kad provedete dovoljno vremena s ljudima, vaša prisutnost ne utječe na njih.’

Inače, 55-godišnji Ewing želio je napraviti film u Thompson otkad se početkom osamdesetih preselio u Aspen. Prvo je trebao snimiti emisiju za PBS-ovu seriju ‘Frontline’, o Thompsonovim iskustvima menadžera O’Farrell Theatrea u San Franciscu, ‘Carnegie Halla seksa na javnom mjestu u Americi’. Tamo je otišao o vlastitom trošku, a kad se vratio u Aspen, šefovi PBS-a su zaključili da nije u redu trošiti javna sredstva na menadžera takvog mjesta. Tako je sve počelo. Ewing je snimao isječke iz njegovog života kako i kada god je mogao. A sada ima film.

HSP sa suprugom Anitom 

U filmu, između ostalog, možete vidjeti kao poznati slave pobjedu Lakersa u finalu NBA-ja i mnogo Johnnyja Deppa, za kojeg vam nakon nekog vremena postane jasno da je jako sličan Hunteru. A nakon što odgledate film, zapitate se nije li Deppova briljantna uloga u Jacka Sparrowa u ‘Piratima s Kariba’ sjajna upravo zbog mješavine karaktera Thompsona i Keitha Richardsa.

Kako bi se Johnny Depp trebao pojaviti u filmskoj verziji Thompsonovog romana ‘The Rum Diary’, koji će režirati njegov kolega iz ‘Straha i prijezira’ Benicio del Toro, interes za Ewingov digitalni portret Thompsona zacijelo će porasti. Od ožujka ove godine, otkako je dokumentarac dostupan na stranici BreakfastwithHunter, prodan je u nekoliko tisuća primjeraka, a zaradu dijele Ewing i Thompson.

No, to nije sve, jer Ewing i dalje snima. A kako bi se uskoro moglo pojaviti i drugo izdanje DVD-a ‘Doručak s Hunterom’, očekujte mnogo ‘dodatnog materijala’. Kad tome dodate blizinu iz koje je film sniman i sve poznate osobe (u situacijama u kojima ih inače ne vidite), dođe vam da odmah naručite film.

P.S. Ako imate nekog u ‘Novom listu’, probajte ga nagovoriti da otkupe ‘Doručak’ i prodaju ga uz novine. Bili bismo vam jako zahvalni.

Komentari

Nema komentara.