Festivalije i projekcije - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Festivalije i projekcije

Festivalije i projekcije

Hrvatski animatori natječu se u Annecyu, dokumentaristi u Rimu, a tko još nije na festivalu, neka se prijavi u Köln.

s.p. 14.03.2008 0 komentara

Festivalije i projekcije

Animirani filmovi 'Morana' Simona Bogojevića Naratha i 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića (naslovna) ušli su u natjecateljski program Annecyja, jednog od najvećih svjetskih festivala animiranog filma. Oba filma realizirana su u produkciji studija Kenges i jedina su dva hrvatska filma na ovom festivalu, a natjecat će se u kratkometražnoj kategoriji među 43 odabrana filma. Festival u Annecyju se ove godine održava od 9. do 14. lipnja, a prosječno se prikaže oko 500 filmova koji svake godine privuku preko 100.000 gledatelja.

U festivalsku konkurenciju upao je i domaći dokumentarac, 'Kriza Haidari' autora Tomislava Žaje. Film će se prikazivati na programu međunarodnog festivala nezavisnog filma - RIFF, koji će se održati tijekom travnja u Rimu. 'Kriza Haidari' snimana je više od 3 godine na tlu Hrvatske i Nizozemske, a prati izbjeglicu iz Afganistana koji u Europi pokušava pronaći svoju ženu i sedmero djece, nestale nakon rata u Afganistanu.

'Kriza Haidari' - mogli ste ga vidjeti na 15. Danima hrvatskog filma

Oni koje se još bore za ulazak na festivale neka se prijave na 4. Online film festival u Kölnu, koji se održava na temu:'Ovdje smo – memorija i identitet u eksperimentalnom kontekstu'. Svaki autor može prijaviti maksimalno 3 rada koji 'eksperimentiraju s novim konceptima transformiranja umjetničkih koncepata u pokretne slike, nove forme prezentacije i nove tehnologije'. Prijave se primaju do 30. lipnja, a Festival se održava tijekom listopada i studenog 2008. Daljnje informacije potražite na linku ovdje.

Evo nešto i za mlade! Udruga Blank organizira inovativni dokumentarni projekt - 'U mom svijetu' u sklopu kojega će djeca od 6 do 13 godina raditi svoje video dnevnike. Broj sudionika je ograničen, a zainteresirani se mogu više informirati na
www.blankzg.hr.

U Čakovcu klub 'Mladi uz mlade' predstavlja edukativni film o trgovanju ljudima ‘Cijena života’, koji na stvarnom hrvatskom slučaju prikazuje rad svih nadležnih institucija. Projekcija počinje u petak, 14. ožujka, u 19 sati. A u dubrovačkoj Art radionici Lazareti, od 16. do 20. ožujka organizira se ciklus suvremenog iranskog filma. Projekcije počinju u 20 sati, a svi su filmovi prevedeni. Sadržaj filmova možete pročitati ovdje, a program je sljedeći:

NEDJELJA, 16.03.
20.00 'Noćni autobus' (Autobus-e Shahbaneh, 2007); r: Kiomars Pourahmad, igrani, 90'

PONEDJELJAK, 17. 03.
20.00 'Sunce svima jednako sije'
(Aftab Bar Hame Yeksan Mitabad, 2006);
r: Abbas Rafei, igrani, boja, 90'

UTORAK, 18.03.
20.00 'Obrisi dana' (Rooz bar miadad, 2007); r: Bijan Mirbagheri, igrani, boja, 90'

SRIJEDA, 19.03.
20.00 'Ubrizgavanje'
(Khoon bazi, 2006); r: Rakhshan Bani-Etemad, Mohsen Abdolvahab, igrani, boja, 78'

ČETVRTAK, 20.03.
20.00 'Mamin gost' (Mehmane maman, 2004); r: Dariush Mehrjui, igrani, boja, 103'


 

Komentari

Nema komentara.