Nema više Badubadu - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Nema više Badubadu

Nema više Badubadu

Osvaldo Cavandoli, poznatiji kao Cava, autor kultnog crtanog serijala 'La Linea' preminuo je proteklog vikenda u Italiji.

filmski.net 07.03.2007 0 komentara

Nema više Badubadu

Cavandoli je profesionalnu karijeru započeo kao dizajner za proizvođača automobila Alfa Romeo, no s vremenom se zainteresiro za animaciju pa je 1943. počeo raditi s Nino Pagotom, autorom Calimera, a već 1950. se osamostalio i počeo raditi kao redatelj i producent.

1969. nastala je njegova najpoznatija kreacija, animirana serija 'La linea' i to kao dio reklamne kampanje za proizvođača kuhinjskih pomagala - 'Lagostina'. 8 naručenih epizoda tada je pratila i naracija koja je glavni lik opisivala kao 'Agostina Lagostinu, bistrog malog čovjeka s vrlo ekspresivnim nosem'.

No, nakon prekida suradnje s 'Lagostinom', 'La Linea' je je nastavila samostalan život i to bez prateće naracije, ali uz novi zaštitini znak – glazbenu temu poznatu kao 'Badubadu', dok je sam autor glavni lik imenovao – 'Lui'.

Genijalna, a istovremeno krajnje jednostavna grafička koncepcija, koristila je gotovo jednu jedinu liniju za stvaranje lika 's dušom i karakterom', a uz crtež, Luieva raspoloženja dočaravali su još samo neratikulirano brbljnje glasom Carla Bonomia (također glas Pingua i Stripyja), te boje pozadina, od kojih je zelena značila zadovoljstvo, crvena srdžbu, a plava ravnodušnost.

Priča je uvijek slijedila isti obrazac: Lui bi na početku pozdravio svog autora, zatim bi šetao po ravnoj liniji, sve dok ne bi naišao na neku zapreku, najčešće kraj spomenute linije. Tu bi se Lui najčešće razbjesnio i počeo žaliti sve dok autor ne bi nacrtao 'rješenje', a velik broj epizoda završavao je autorovim dlanom koji odstranjuje komad papira na kojem je Lui nacrtan.

Uz ukupno 225 'redovitih' epizoda, Cavandoli je nacrtao i tri specijala: La linea - W.A.Mozart, Eroslinea i Sexlinea, a cijeli serijal je doživio golem komercijalni uspjeh i prikazan je u više od 40 zemalja.


La linea - W.A.Mozart

Lui je tako postao opće mjesto pop-kulture pa se pojavljivao u svoj sili reklama, knjiga i ilustracija. 2004. objavljen je CD sa glazbom i zvučnim efektima iz serijala, a 2005. hommage mu je spotom za '(Don't) Give Hate a Chance' odao i Jamiroquai.


Jamiroquai: (Don't) Give Hate a Chance

No, osim tržišta, Cavandolijevu genijalnost prepoznala je i crtačka struka, pa je La Lineu nagrađen 1972. u Annecyu i 1973. u Zagrebu.

Osvaldo Cavandoli preminuo je 3. ožujka 2007. u Milanu.

Komentari

Nema komentara.