Zagreb filmova nada u 7 komada - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Zagreb filmova nada u 7 komada

Zagreb filmova nada u 7 komada

Od sedam novih i prilično raznorodnih akvizicija Zagreb filma, svijetla budućnost predviđa se jedino za 'Unplugged', distopijski noir Stjepana Mihaljevića.

p.h. 23.12.2006 0 komentara

Zagreb filmova nada u 7 komada

Drugu godinu na čelu Zagreb filma, ekipa predvođena Vinkom Brešanom odlučila je zaključiti definitivnim stavljanjem točke na katastrofične medijske komentare o budućnosti te kuće. Nakon predstavljanja prvog dijela ovogodišnje produkcije u travnju i otvaranja pregovora o inauguraciji profesora Baltazara u maskotu grada Zagreba; Brešan, Nola i društvo godinu su zaključili predstavljanjem sedam novih animiranih naslova koji su nastali u proizvodnji Zagreb filma, ili u koprodukcijama koje su rezultat nove poslovne politike - otvaranja tvrtke malim producentima.

Od sedam naslova, četiri su nastala u samostalnoj produkciji Zagreb filma. To su: 'Malformance Performance' redatelja Tomislava Gregla, 'Unplugged' redatelja Stjepana Mihaljevića, 'Zakaj sam pevca razapel' redatelja Vladimira Tadeja i 'Kako je nastala kiša' redateljice Magde Dulčić. Od preostala tri, 'Preopterećenje' Stiva Šinika nastao je u koprodukciji 4 Filma i Zagreb filma, a filmovi 'Kocka je bačena' Dina Krpana i 'Transoptic' redatelja Branka Farca nastali su u studiju Ars Animata, a Zagreb film im je distributer.

Malformance2.jpg

Izbor filmova je prilično raznorodan, od jednominutnog pilota za predškolski serijal – 'Kako je nastala kiša' Magde Dulčić, dostojnog hrvatskog nasljednika britanskih 'Teletubbiesa', preko dinamičnog poigravanja s portretima u glini 'Malformance performance' Tomislava Gregla, pa sve do erotski nabijenog filma redateljsko – scenarističkog veterana Vladimira Tadeja 'Zakaj su pevca raspeli' (engl. 'Why I Crucified the Cock') koji je kao motiv za crtić uzeo sliku Ivana Generalića. Ars animata studio se predstavio s dva eksperimentalno-animirana filma. To su 'Transoptic' Branka Farca, 'crnjak' s aluzijama na Kafku i nadrealističko slikarstvo, te 'Alea iacta est' igrano-animirani osvrt Dina Krpana na temu kubističkog slikarstva.

Kvalitetom se izdvojio crtić 'Unplugged', atmosferični noir Stjepana Mihaljevića koji se animaciji vratio nakon pet godina ('Drvo sunca', 2001), a u međuvremenu je slikao i bavio se scenogrfijom. Pričao je to o Gašparu (Kristijan Ugrina), taksistu slomljena duha, koji spašava buntovnu ljepoticu (Ivana Roščić) nalik Lari Croft i pridružuje joj se u terorističkoj akciji uništenja gradskog izvora struje. Kao i 'Overload' Stiva Šinika, Mihaljevićev se crtić bavi pitanjima civilizacijskog preopterećenja tv propagandom i informacijskim totalitarizmom, ali to čini temeljitije, kombinirajući noirovski zaplet sa scenarističkim elementima Orwellove '1984' (pojedinac protiv sustava nadziranja i vladavine televizije) ali i prepoznatljivim distopijskim elementima poput letećih kamera za nadziranje koje proganjaju junake poput mehaničkih pasa iz Bradburyevog 'Fahrenheita 451'.

Kako je premijernu projekciju svih navedenih filmova Brešan zaključio nadom u njihov bogat festivalski život, i vi se možete nadati apdejtima na istu temu.

*naslovna: Unplugged

Komentari

Nema komentara.