Što smo naučili iz crtića osamdesetih godina - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Što smo naučili iz crtića osamdesetih godina

Što smo naučili iz crtića osamdesetih godina

Štrumpfovi, Popaj, Scooby Doo, Transformeri, He-Man i Nindže – neki od najbitnijih crtića iz 80-tih. Moj prigovor: previše muških likova i podilaženje dečkićima.

m.n. 02.10.2006 0 komentara

Što smo naučili iz crtića osamdesetih godina

Jedno od mojih najživljih sjećanja iz djetinjstva veže se uz Štrumpfove i najčešće uspješna moljakanja koja sam upućivala mom tetku Mikiju. Isti je, naime, nakon par godina gastarbajtanja, bio vlasnik videa (koji je mojoj obitelji u to vrijeme bio nedostižna fantazija) i dviju kaseta obožavanih mi plavaca koje sam nakon uzastopnih projekcija znala napamet. Da mi je netko rekao da su oni zaslužni za razvoj mojih političkih stavova, vjerojatno mu ne bih vjerovala. Zanimljive je teze vezane uz (ne)skrivene poruke crtića ovih dana iznio Cracked.com, prisjećajući se crtaća na kojima sam odrastala. Kao što su autori originalnog teksta istaknuli – iako svi animirci nisu originalno nastali osamdesetih, mi smo ih taman tu negdje pratili.

Štrumpfovi – lekcija: komunizam funkcionira
Svi dijele sve, nose iste uniformice, zajedničkim se doprinosom bore protiv Gargamela i sasma benevolentno primaju naredbe od autoritativnog, ali bezazlenog Papa Štrumpfa koji, kao što vam je poznato, ima jasno istaknuta crvena obilježja. Jadan Gargamel gotovo uvijek ispuši, a sve priče uvijek imaju sretan kraj. Cracked.com nije prvim s tom tezom komunizma – navodno je Peyo, Belgijanac koji ih je stvorio, englesku inačicu imena SMURF izradio prema 'Soviet Men Under Red Father', a neki su Papa Štrumpfovu bradu povezali i s Karl Marxom. Barem tako navodi Wikipedia.



Popaj – lekcija: špinat je zdrav
Esencijalni vitamini, minerali i sve od čega se naraste velik i jak reklamirani su baš u ovom crtiću. I dok su djeca nakon Popaja radije jela zelenje, čini se da je i bilder wannabesima pala na pamet i pokoja steroidna ideja. Tako nastadoše umjetne mišice, viškovi testosterona i još štošta.

Scooby Doo – lekcija: ne vjeruj nikome
Seljaci su ustvari fantomi koji iskaču iz magle, veseli dječaci su potencijalne ubojice, dok su starci čudovišta. Ne okrećite im leđa. Ni njima, niti nikome, čak niti svojoj djevojci niti svojem psu, jer tko zna u što se mogu pretvoriti. Lekcija je, daklem, jasna: stalno morate biti na oprezu jer zlo postoji u svakom od nas. Pouka je, prema mom psihologijskom identitetu, urodila porastom anksioznih simptoma i u biti nije poželjno okruženje ni za kojeg klinca. No, što je – tu je.

He-Man – lekcija: gej je okej
Najsnažniji čovjek u svemiru poglede je privlačio svojim zlatnim bobom, napuhnutim bicepsima, čarobnim mačem i vječnom preplanulošću. Njegovi ljepuškasti prijatelji, gospodari svemira, mogu ga posjetiti u bilo koje doba. Iako je ekipa na Cracked.com u tome prepoznala gej okruženje, ja bih rekla da je riječ o onom tipično muškom. Drage moje, zar niste barem jednom pomislile da i vaš partner pretjerano brije na svoje frendove? Jedina razlika od nas žena: oni ne idu skupa na wc. Uz malo surfanja, uspjela sam otkriti da je He-Man ustvari ekranizacija strip lika Captaina Marvela, a da su kod snimanja čak imali i psihologa koji se trudio da radnja ne bude prenasilna, a moralne poruke lako shvatljive.



Nindže kornjače – lekcija: April O'Neil je jako seksi
April O'Neil je jedan od razloga ponašanja modernog muškarca: budući da je s kornjačoidima najčešće žvakala pizzu, zvala ih kompa i bila relativno nezahtjevna, taj se model uvriježio. Generalno, originalni su Nindže u strip verziji bili mnogo nasilniji pa je crtana i filmska verzija njihove dobrohotnosti dovela do apsolutnog bunta poklonika originala. Prave kontroverze ustvari su vezane uz optužbe da su kornjače strašno potaknule konzumerizam u djece jer ih je svaki klinac želio imati.

Transformers – lekcija: ako nismo pažljivi, roboti će nas sve pobiti
Ako se držite podalje od nekih automobila i strahujete od pobune vlastitog televizora, moguće da su vas Transformeri uspjeli pridobiti: ne dajte da roboti dođu na vrh hrandibenog lanca. Prigovaralo se i ovom animircu: kada su ubili lika Optimus Primea roditelji su smatrali da je njegova smrt preteško pala klincima i bila neprimjerena. Tvorci su ga, da bi se dodvorili, oživjeli u epizodi 'Dark Awakening' da bi ga kasnije vratili zauvijek.



Suma sumarum: tek se sad, nakon ove, ne previše temeljite analize, ljutim. Zašto nije bilo više ženskih heroina kojima nije bila uloga da čupkaju cvjetiće i pjevaju 'ti-dam, ti-dam, ti-dam' ili pak nose uske žute kombinezone? Iako sam kao mala u nekima od navedenih crtaća uživala, želim si malo više zastupljenu grl power. I svim curicama isto.
Komentari

Nema komentara.