Sretna vam animirana 2006! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Sretna vam animirana 2006!

Sretna vam animirana 2006!

Mali osvrt preko ramena na komercijalnu animiranu produkciju 2005., i najopširniji pregled noviteta koje tek očekujemo. Štreberi, navalite!

filmski.net 29.12.2005 0 komentara

Sretna vam animirana 2006!

Konac godine često obilježavaju raznorazni osvrti i kalkulacije što nam se sve izdešavalo, koliko smo nazadovali, napredovali, izgubili, profitirali. U nastavku vam i mi nudimo jedan pogled preko ramena na animiranu produkciju 2005. Još prije manje od pet godina takva bi misija bila nemoguća jer je produkcija animiranih filmova ipak bila puno sporija, no takva je situacija zaista već stvar 'daleke' prošlosti. U skladu s tom izjavom, osim spomenutog pogleda unazad, nudimo vam popis i kratki info o naslovima čija je premijera najavljena za 2006. godinu. Krenimo!

U usporedbi s prethodnom, 2004. godinom, ponuda 2005. je bila nešto slabija. Naime prošlu godinu su obilježili jaki naslovi poput 'Shreka 2', 'Izbavitelja' i 'Shark Talea', koji se mogu pohvaliti vizualnom kvalitetom, ali i financijskim uspjehom jer su se prošle godine našli među prvih deset mjesta najgledanijih filmova 2004. Ova godina se takvim rezultatima baš i ne može pohvaliti, iako je bilo par obećavajući naslova, 'Roboti' i 'Madagascar', recimo. Iako nisu ostvarili financijsku dobit kao prošlogodišnji naslovi, kvalitetom nimalo ne zaostaju za njima.

'Roboti' su zabavan i vizualno zanimljiv i raskošan film, ali studio Blu Sky nije uspio postići uspjeh 'Ice Agea'. Od 'Madagascara' se pak očekivalo malo više, iako film nije podbacio ni u financijskom, ni u kreativnom smislu, ispalo je da je više namijenjen mlađem uzrastu, pa ga kritika i 'odraslija' publika nisu baš najbolje prihvatili. Valja još spomenuti i 'Valianta' iliti po naški 'Hrabrog Peru', film izašao iz britanske produkcije, koji se unatoč razvikanoj glasovnoj podlozi (Ewan McGregor, John Cleese itd) ne može baš pohvaliti nekim prevelikim uspjehom kod publike i kritike.

Corpse Bride

Tih problema nema 'Howlov pokretni dvorac' Hayaoa Miyazakija, izvanredno animirano remek djelo japanskog majstora animacije, a niti Aardmanov 'Wallace & Gromit in the Curse of Were-Rabit', tehnički zbilja zahtjevan, no odlično izveden film koji zabavlja ponajprije stariju publiku, no nije isključiv za 'djecu'. 'Corpse Bride' Tima Burtona dugo se i s nestrpljenjem čekao no nije postigao financijski uspjeh 'Predbožićne noćne more', ali ga je i tehnički i vizualno svakako nadmašio.

'Chicken Little' je pak bio osuđen na propast i prije nego li je zaigrao u kinima samo iz razloga jer se radi o prvom samostalnim 3D uratku producentske kuće Walt Disney bez posredstva Pixara, inače zaslužnih za novije Disneyeve uspješnice poput 'Monsters Inc.' ili 'Potrage za Nemom'. Svi su očekivali da Disney neće uspjeti bez Pixara, ali Disneyevci su dokazali suprotno i isporučili zabavan animirani film. Da li je to novo razdoblje za Disney? Vidjet ćemo.

U američkim kinima je početkom prosinca premijerno prikazan i 'Hoodwinked', 3D animirani film koji bi se mogao opisati kao slobodna interpretacija priče o Crvenkapici. Iza projekta stoji nezavisna kuća Blue Yonders Film. Od poznatih glumaca svoje glasove posuđuju Gleen Close, Anne Hathaway i Anthony Anderson.
 
Dakle, zaključak je da se u 2005. moglo ipak pogledati mnogo kvalitenih, mainstream animiranih filmova, bilo je za svakog po nešto, a takva će po svemu sudeći biti i naredna 2006.,  koja je prepuna novih i zanimljivih animiranih naslova. Neki od tih naslova su već spominjani na FILMSKOM, no spomenut ćemo ih ponovno u par kraćih crta. Krenimo od onih koje nismo spominjali….

Barnyard

'Barnyard' - po svemu sudeći obećavajuć i zabavan projekt redatelja i glumca Stevea Oedekerka, redatelja filmova poput 'Ace Ventura: When Nature Calls' ili 'Kung Pow: Enter the Fist itd. Za glavne glasovne role su se več predbilježili Courteney Cox, Danny Glover, Andie MacDowell te sam Steve Oedekerk. Trailer koji se već može pronaći na internetu nam obećava zabavan i grafički dosta jednostavan 3D film koji nam prikazuje što se zbiva na farmi kada nema farmera. Životinje plešu i pjevaju te izvode kojekakve psine, no krava imenom Otis odluči tome ipak stati na kraj i uvesti malo reda.

'Over The Hedge' je adaptacija stripa Michaela Frya i T. Lewisa u produkciji DreamWorks studija i režiji Tima Johnsona ('Antz', 'Sinbad: Legend of the Seven Seas') i Karey Kirkpatrick. Glumačku ekipu redom čine Bruce Willis, Eugene Levy, Nick Nolte, William Shatner, Avril Lavigne, Steve Carell i Wanda Sykes. Radnja se vrti oko rakuna i njegovog osjetljivog prijatelja, kornjače, koji zajedno s ostalim šumskim stvorenjima pokušavaju se oduprijeti zlu i izazovu modernog života

'Big Bug Man' je svakako zanimljiv naslov iz jednog jedinog razloga, a to je taj da jedan od glasova posuđuje više ni manje nego Marlon Brando?!! Da upravo on, iako je već neko vrijeme dva metra ispod zemlje. No to valjda i nije čudno kad će glumiti i u novom Supermanu, a još je zanimljivije što svoj glas 'daje' ženskom liku!. Uz njega svoj glas posuđuje i te kako živi Brendan Fraser i to glavnom junaku ovog filma, zaposleniku tvornice slatkiša obdarenom moćima i instinktima insekata koji su ga ugrizli. U redateljsku stolicu po prvi put sjeda Bob Bendetson, inače scenarist Simpsonsa.

'Cat Tale' je 3D crtića sa životinjama u glavnim ulogama. Radnja filma se vrti oko mačke koja je slučajno odrasla u Pasogradu (Dogtown), te odluči otići u Mačkograd (Catopolis) potražiti svoje korijene. Uglavnom film se može pohvaliti zbilja jakom i mnogobrojnom glasovnom ekipom, Sean Astin, Elisha Cuthbert, Stanley Tucci, Alan Cumming, Rip Torn, Billy Idol, Chazz Palminteri... U redateljskoj stolici sjedi prilično nepoznati Flix Ip.

Over the Hedge
 
'Delgo' je projekt u kojem, opet!, sudjeluje puno poznatih zvijezda, npr. nekadašnja tinejdžerska zvijezdica Freddie Prinze Jr., zatim Jennifer Love Hewitt, Val Kilmer, Eric Idle, Malcolm McDowell, Burt Reynolds čak. Redatelji, a ujedno i scenaristi su debitanti Marc F. Adler i Jason Maure. Ovaj avanturistički animirani film prati avanturama sklonog, ali naivnog tinejdžera koji mora okupiti svoje prijatelje da mu pomognu spasiti Svijet od sukoba između Lockni i Nohrin ljudi.
 
'Highlander:Vengeance!' je animirana anime inačica već poznatog serijala Higlander s Christopherom Lambertom o besmrtniku MacLeodu. Priča ponovno prati besmrtnog Colina MacLeoda u potrazi za osvetom u budućnosti, no ono što čini ovaj projekt vrijednim pažnje je to da u redateljskoj stolici sjedi Yoshiaki Kawajiri, redatelj inače poznatih japanskih animea kao što su 'Vampire Hunter D' i 'Ninja Scroll', a radio je i jednu epitzodu 'Animatrixa' pod naslovom 'Program'. Scenarist je David Abramowitz, koji je i pisao scenarije za Tv seriju Highlander te piše scenarij za peti igrani nastavak tog serijala pod imenom 'Highlander 5: The Source'.

'Ratatouille' je animirani film iz Pixarovog studia u režiji Jana Pinkava, inače scenarista i redatelja krakometražnog animiranog filma 'Geri's Game' koji je 1997. dobio Oscara. Radnja prati štakora pod imenom Ratatouille koji živi u cjenjenom pariškom restoranu kojeg vodi ekscentrični šef, a oglasiti bi ga trebao Brad Garrett najpoznatiji po ulozi u seriji 'Everybody Loves Raymond', a davao je glasove u filmovima poput 'Finding Nemo', 'A Bug's Life' itd.

Cowboys and Aliens

'Cowboys And Aliens' je ekranizacija stripa kuće Dark Horse Comics. Priča filma govori o kaubojima i indijancima koji moraju staviti svoje neslaganje i neprijateljstvo po strani kad izvanzemaljci napadnu zemlju. Još jedna invazija na zemlju, ali ovoga puta nema tenkova, topova i nuklearki da nas obrane već najobičniji koltovi te lukovi i strijele. Film se radi u produkciji Platinum Studios i Escape Artistsa. Scenaristi su Thomas Dean Donnelly i Joshua Oppenheimer ('Sahara').

'Foodfight' 3D crtić iz produkcije Lions Gate studia u režiji Lawrencea Kasanoffa, inače producenta filmova poput 'Beowulf' i 'Mortal Combat'. Glumačku ekipu sačinjavaju redom Hilary Duff, Charlie Sheen, Christopher Loyd, Eva Longoria i Daniel Bernhard. Radna filma se vrti oko toga što se sve zbiva kada se ugase svjetla i zaključaju vrata u dućanu živežnih namirnica.

Na kraju samo podsjetnik i na naslove o kojima smo i prije pisali:
*'Cars', '
*Ice Age 2: The Meltdown'
 (naslovna)
*'Open Season',
*'Curious George',
*'Happy Feet',
*'Flushed Away', kasnije promijenjen u 'Ratropolis,
*'The Fantastic Mr. Fox'
,
*'Ant Bully',
*Arthur And The Minimoys',
*'A Day With Wilbur Robinson',
*'The Haunted World Of El Superbeasto',
*'Horton Hears A Who',
*'A Scanner Darkly',
*'The Tale Of Despereaux',
*'The Water Warriors' i
*'The Wild'.

A Scanner Darkly

To je, otprilike, to što se tiče najavljenih animiranih projekta za 2006. godinu. Ponovno tu ima svega i svačega, ali mora se priznati da je izbor ove godine zbilja veliki i raznovrsan, opet za svakog po nešto. No rijetki će se premetnuti u hitove, neki će izaći direktno na DVD-e a neki će možda čak biti i odgođeni za 2007. godinu kada će se pojaviti veliki i očekivani naslovi poput 'Shreka 3', 'Bee Movie', dugometražne verzije 'Futurame', 'Rock Fish' itd, ali o tome u dogledno vrijeme.

Komentari

Nema komentara.