Body building europske animacije dugog metra - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Body building europske animacije dugog metra

Body building europske animacije dugog metra

Ili 'mali smo, ali snažni!'. Europljani malčice zaostaju za sveprevladavajućom američkom produkcijom, no svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduju.

v.h. 01.12.2005 0 komentara

Body building europske animacije dugog metra

Europska scena animiranog dugometražnog filma je pozitivna. S puno nade u još bolje sutra. Davne 1926. Lotte Reiniger napravila je prvi dugometražni animirani film uopće 'Avanture princa Ahmeda' ('The Adventures of Prince Achmed) i to jedanaest godina prije Disneyeve 'Snjeguljice i sedam patuljaka' (Snow White and the Seven Dwarfs), za koju se najčešće tvrdi da je prvi film takve vrste. Nego, vratimo se u naše stoljeće.

Današnja svjetska produkcija animiranog dugometražnog filma grabi velikim koracima naprijed. Radi se sve više i više filmova od kojih mnogi postanu pravi blockbusteri. Da se zaista radi o sve većoj industriji najsvježije potvrđuje broj od deset filmova nominiranih za animiranog Oscara ove godine. A Europa? Brojevi za početak: u razdoblju od 1926. do 1997. godine u Europi se proizveo pedeset i jedan dugometražni animirani film, dok su od 1997. pa do 2002. realizirana trideset i četiri naslova. Od ovih brojki pa do danas već su prošle tri godine u toku kojih je napravljeno još njih dvadesetak.

Puno brojeva, al' velika pomoć da vidimo gdje smo i gdje sve to vodi. Dakle, evidentno je veći interes svih uključenih u proces realizacije i percepcije. Znalci i ljudi koji prate taj fenomen izbliza pokušavaju ga pojasniti s dva za to ključna momenta.

Kirikou i čarobnica (Kirikou and the Sorceress)

Prvi je takozvani 'DreamWorks efekt'. Naime, osnivanjem odjela za animaciju pri ovoj kući, početkom 90-tih, bilježi se slabljenje dominacije Disneyevih filmova i to je za rezultat imalo otvaranje novih mogućnosti i novih producentskih kuća, a da bi dovelo do toga da se danas gotovo svaki studio bavi animacijom. Tako je sve počelo na globalnom planu, a lokalno?

U Europskim okvirima bio je presudan jedan film - 'Kirikou i čarobnica' ('Kirikou and the Sorceress', 1998) Michela Ocelota, film za kojega su se dugo borili i na kraju ušli u legendu. Shodno priči, ova se pojava zove ' Kirikou efekt' (by the way, premijera njegovog nastavka, 'The Child Kirikou', najavljena je za 12.12. ove godine). Važnost ovog filma je u tome što je otvorio vrata daljnjim dugometražnim projektima. Film je video velik broj ljudi, a otkupilo ga je tridesetak zemalja (uključujući SAD).

Zatim je uslijedila planetarna uspješnica 'Chicken Run' (2000), prvi dugometražni film bristolskog Aardmana i redatelja Nick Parka. Kada smo već spominjali Oscara i nominacije, vrijedno je zamijetiti da su među njima i dva europska filma i to oba s velikobritanskog otočja: jedan je upravo Aardmanovo posljednje čedo 'Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri', dok je drugi prvijenac Garyja Chapmana 'Hrabri Pero' ('Valiant').

Povratak u Francusku, u posljednjih desetak godina zemlju čudo što se tiče animacije posljednje. Tamo se radi punom parom pa je zbog toga produkcija FR animiranog filma na trećem mjestu u svijetu i prva u Europi! 2003. na kino platna stižu 'Trojke iz Bellevillea' (Les Triplettes de Belleville) Sylvaina Chometa. Naslućivalo se da ovaj film ima potencijala za novi ’efekt’, ali su stvari već bile krenule i ovo je ostvarenje bilo dokaz dobrog smjera europskog dugometražnog animiranog filma.

Trojke iz Bellevillea (Les Triplettes de Belleville)

Idemo na sjever! U Dansku. Tu ćemo pronaći danas vjerovatno najzanimljiviju producentsku kuću u ovom dijelu Europe - A Film. Posjetite li njihove stranice naići ćete na najave novih projekata dok je nama još u sjećanju pobjeda njihovog 'Nevolje dječaka Terkela' ('Terkel in Trouble') na ovogodišnjem Animafestu. Iz iste zemlje je i prekrasan film iz 2002. ‘The Boy Who Wanted to be a Bear ('Drengen der ville gore det umulige') Jannika Hastrupa, autora koji je dugo bio potpuna nepoznanica izvan svoje zemlje.

Malo sjevernije, u Estoniji, uz superviziju legendarnog Priita Pärna, realiziran je film 'Frank and Wendy' koji je originalno zamišljen kao serijal o dvoje super agenata da bi ga nakadno pretvorili u dugometražni film. Ovaj je film također prikazan na ovogodišnjem dugometražnom Animafestu, a baš to nezgodno spajanje serijala u dugometražni film strašno je naljutilo publiku.

Još jedan pobjednik Animafesta, dolazi iz susjedstva. Mađarski je to film ' Kvart! ' (The District!) Arona Gaudera koji ima zanimljiv put po svjetskim kino dvoranama, a kući se vraća s brojnim pohvalama i nagradama za inovativnost. Tri puta hura za europski animirani dugometražni film!

Zadržimo se još malo na istoj strani svijeta i spomenimo Konstantina Bronzita i njegov ovogodišnji hit ‘Alosha Popovich i Tugarin Zmey’ koji je vrlo dobro prošao na svjetskim festivalima. Djelo je to na tragu tradicionalne ruske animacije dok istovremeno koketira i s hollywoodskim pogledom na film (čitaj: želi se svidjeti i zaraditi novce).

El Bosque Animado (Midsummer’s Night Dream)

Ima toga još, naravno, ovdje smo izdvojili naj-najznačajnije. Radi se i u Španjolskoj (tamo je 2001. napravljen prvi 3D u Europi, ‘El Bosque Animado’/’Midsummer’s Night Dream’), Italiji (izdvojimo ‘La gabbianella e il gatto’/‘Lucky and Zorba’ prema priči Luisa Sepulvede). Neki filmovi imaju uspjeha samo u matičnim zemljama. Primjer za to je njemački film 'Werner - Volles Roaaa’ ili ‘Kleine Arscloch' (1997). Balkan i regija nisu previše aktivni u tom pogledu. Možda je pitanje novaca? Ili manjka ideja? Možda i oboje?

A gdje je u cijeloj ovoj priči Lijepa naša? Jedini hrvatski autor dugometražnih animiranih filmova je Milan Blažeković s do sada tri naslova dok Vinko Brešan kao direktor Zagreb filma najavljuje prvog dugog 'Baltazara' za sljedeću godinu. Živi bili pa vidjeli! I bilo nam drago zbog toga!

U Europi se po slobodnoj procijeni od 1997. proizvelo više od šezdeset dugometražnih animiranih filmova. Puno? Malo? Dovoljno da možemo povući crtu i zaključiti sljedeće: dosta je to filmova za industriju koja u pravom smislu te riječi to i nije. Europska je produkcija dugometražnih animiranih filmova isprepletena mreža manjih nezavisnih producentskih kuća. Većina uspjelijih filmova je nastala u koprodukciji više njih. Financijskih sredstava nedostaje, postoje i problemi s distribucijom bilo na lokalnoj ili globalnoj razini. Uza sve to, kao što smo vidjeli, ipak ima (dobrih) rezultata.

Komentari

Nema komentara.