Invazija hrvatske animacije - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Invazija hrvatske animacije

Invazija hrvatske animacije

Polako, ali sigurno, domaća se animacija probija u inozemstvu: još jedan film u konkurenciji i jedan domaći sudac u žiriu stranog festivala.

17.05.2004 0 komentara

Invazija hrvatske animacije

Zagreb film nas je obavijestio kako je kratki animirani film iz njihove produkcije, 'Sub Rosa', autora Katje i Nikole Šimunića, ušao u selekciju 'Message to Man' Int'l Documentary, Short and Animated Films festivala, koji se održava od 15. do 22. lipnja 2004. u St. Petersburgu.

Film je posvećen glazbi Dore Pejačević, koja je bila aristokratkinja, intelektualka i skladateljica. Bazira se na ulomku iz njenog 'Gudačkog kvarteta u C-duru', a iscrtava asocijacije na njezino stvaranje i utjelotvoruje pokret u animiranim sekvencama plesa četiri plesačice. Film pokušava odgonetnuti ono što je u glazbi skriveno, ispod ruže.

Članica autorskog dueta, Katja Šimunić je redateljica, koreografkinja i spisateljica, a diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirala je dramske predstave, autorica je brojnih plesnih predstava, a animirani film 'Sub Rosa' je njezino scenarističko i ko-redateljsko debitantsko ostvarenje. Nikola Šimunić je diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i djeluje kao kipar, arhitekt i scenograf. Animirani film Sub Rosa njegovo je debitantsko autorsko ostvarenje kao crtača, jednog od animatora i ko-redatelja. Ovdje možete pogledati kratki insert iz filma.

'Znatiželja' Borivoja Dovnikovića - Borde

A naš poznati animator iz stare zagrebačke škole animiranog filma, Borivoj Dovniković - Bordo, je pozvan da sudjeluje na Međunarodnom festivalu animacije 'I Castelli Animati' kao član žirija. Festival se održava od 01. do 05. prosinca u talijanskom gradu Genzano da Roma, a pozivnicu je dobila i Vesna Dovniković, glavna tajnica ASIFA-e, Međunarodne organizacije animiranog filma.

U skopu festivala bit će organizirana i retrospektiva Dovnikovićevih filmova, a iz njegove bogate filmografije za prikazivanje su izdvojeni filmovi 'Ceremonija' (1965.), 'Znatiželja' (1966.), 'Krek' (1967.), 'Ljubitelji cvijeća' (1970.), 'Putnik drugog razreda' (1973.), 'N. N.' (1976.), 'Škola hodanja' (1978.), 'Jedan dan života' (1982.) i 'Uzbudljiva ljubavna priča' (1989.).

Borivoj Dovniković za svoje je animirane filmove dobio mnogo nagrada, 1983. izdao je knjigu 'Škola crtanog filma', koja je poslije doživjela nova izdanja u zemlji i inozemstvu, a nedavno je uvršten u bogato opremljenu knjigu 'Animation Unlimited: Innovative Short Films Since 1940', londonskog izdavača Laurence King Publishing LTD. U knjizi se Bordo, kao predstavnik zagrebačke škole animiranog filma, našao među 29 svjetski poznatih autora.

Komentari

Nema komentara.