Texaški masakr pregazio Kill Bill na US Box Office-u - Specials
Home      Specials      Texaški masakr pregazio Kill Bill na US Box Office-u

Texaški masakr pregazio Kill Bill na US Box Office-u

Niskobudžetni remake kultnog horor klasika The Texas Chainsaw Massacre iz 1974. prošlog vikenda zamjenio je Tarantinov Kill Bill na prvom mjestu US box office-a. 

20.10.2003 0 komentara

TRIVIJA

1. Zapišite sljedeća slova: O,A,T,N,D,R,S,O,N. Od vas tražimo da napišete 5 imenica sačinjenih od 3 slova iz gornjeg niza, 4 imenice od 4 slova, 3 imenice od 5, te jednu imenicu od po 6, 7 i 9 slova. Da ne bi bilo zabune, svako slovo iz gornjeg niza može se u jednoj imenici koristiti samo jednom. Napomena: Fond ispravnih riječi je Anićev Rječnik hrvatskog jezika. Za potpune i točne 4 rubrike dobijete 1, a za sve 2 boda.
2. Čuvena kompjuterska igrica poznata svakom korisniku Windowsa je Minesweeper. Za 1 bod napišite što se sve u toj igrici može pojaviti u polju kad na njega kliknete!
3. On je car plakata grada Zagreba, jedan od D.J.-a koji kao umjetničko ime koriste vlastito ime i prezime. Kako se zove taj popularni čovjek u crnom? Mali hint, dobro poslušajte pitanje!
4. Tražimo broj kinodvorana u Cinestaru (centar Branimir) i Broadway-Tkalči (Kaptol centar).
5. Ovo pitanje ide na ruku svim onim jadnicima koji se još uvijek moraju trljati uz nepoznate ljude po busevima i tramvajima. Dakle, povežite autobusnu liniju s odgovarajućim brojem a) 120; b) 228; c) 215; d) 220; e) 114. I linije: 1) Črnomerec – Gajnice; 2) Svetice – Rebro; 3) Kvaternikov trg – Trnava; 4) Glavni kolodvor – Dugave 5) Ljubljanica – Prečko


OPĆA KULTURA

1. Na koji datum se obilježava Dan hrvatskih političkih uznika, u znak sjećanja na jednu od najvećih tragedija u hrvatskoj povijesti (ili možda sramota, ali nećemo sad o tome), smaknuće Zrinskog i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu?
2. Nabrojte vrste kalendara (s obzirom na kretanje nebeskih tijela)
3. Mi opet po zastavama! Zastave kojih država imaju vodoravnu (horizontalnu) trobojnicu (bez obzira na grb, s njim ili bez njega) u bojama , odozgo prema dole: bijelo – plavo – crveno. Države su: Češka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija.
4. Rat ruža označava borbu dviju engleskih porodica za englesku krunu. Njihovo međusobno istrebljenje na kraju otvara dinastiji Tudor put do prijestolja. Vi nam recite o kojim se porodicama radi i koje je boje ruža na grbu svake od njih.
5. Koliko je teza izvjesio Martin Luther 1517., na vrata katedrale u Wittenbergu?


FILM

1. Što nam sve neće ovaj postmodernizam i globalizacija donijeti! U izraelskoj produkciji snimljen je propagandni dokumentarac o Anti Ðapiću, čije su suze dirnule na premijeri u New Yorku nikog drugog do Armanda Assantea, dok Centar Simon Wiesental protestira. Kako se zove taj kontroverzni dokumentarac i tko ga je režirao?
2. U filmu glume Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Winckott, Mili Avital, Iggy Pop, Billy Bob Thorton, Jared Harris, Gabriel Byrne, Robert Mitchum i drugi, scenarij i režiju potpisao je Jim Jarmusch, a ime mu je Dead Man. Nas zanima tko je napisao i izveo divnu glazbu u ovom crno-bijelom filmu. Pomoć - svirao na oproštajnom koncertu The Last Waltz grupe The Band.
3. Gledali ste svi hrpu filmova o plaćenim ubojicama. Nas zanima kako se zove film gdje je glavni lik William Munny, poznati ubojica žena i djece, kako ga naziva Litlle Bill Daggett.
4. Tko je idejni začetnik te autor originalnog scenarija za film “Prošle godine u Marienbadu”, omiljeni film francuskih strukturalista, redatelja Alaina Resnaisa, koji je 1961. dobio Zlatnog lava.
5. Ivica Vidović igra lik Vladimira Iliča u čuvenom filmu Dušana Makavejeva iz 1971. godine. Za 1 bod navedite ime filma i zanimanje Vladimira Iliča!


GLAZBA

1. Jedna od pjevačica s ovih prostora karijeru je započela u kafani Evropa u Prnjavoru za honorar od 20 maraka, a danas ima vlastitu modnu marku pod nazivom Rich Bitch. Unatoč činjenici da je izdala samo 3 albuma Idealno tvoja, Balkan i Dođi i uzmi me, svima je poznata i njeno ime glasi?
2. Kada Brett Anderson na albumu Dog Man Star iz 1994. pjevuši: “She walks in beauty like the night…” on citira jednog engleskog pjesnika. Koga je to Suede pokrao za potrebe pjesme Heroine?
3. Slijedi citat: “Osnovani 1980., svirali po svim zagrebačkim klubovima koji su tada radili. Već u početku imali smo preko 20 vlastitih pjesama. Nismo pripadali onom pravom zagrebačkom novom valu. Bili smo uvijek pomalo izdvojeni, jer smo sva četvorica bili dotepenci pa nam je trebalo vremena da upoznamo ljude. Više smo se doživljavali kao neki prijelaz između novog vala i starijih trendova kao što su bili Grupa 220, Crveni Koralji, Grešnici, te brit popa 60-tih i strujanja kojima su u doba 80-tih stvarali Elvis Costello ili Graham Parker and the Rumours. O kojem se bendu radi i kako se zove frontmen benda?
4. Malo reklame. 1.6.2007. u Zagreb dolazi najveći šou sa Skandinavskog poluotoka, naravno nakon ABBA-e, a riječ je o Leningrad Cowboysima. Nažalost, ovaj puta neće povesti sa sobom Zbor Crvene armije, ali sigurno donose svoje ultramoderne cipele i slične im frizure. Neće doći ni jedan bivši vozač Formule 1 koji je kao solo gitarist gostovao na njihovom albumu “Happy Being Miserable”. Koji je to vozač?
5. Legendarni pjevač grupe The Clash Joe Strummer pojavljuje se kao lik pjevača u filmu Akija Kaurismakija Unajmio sam plaćenog ubojicu iz 1990. godine. U kojem se filmu Jima Jarmuscha snimljenom godinu dana ranije Strummer također pojavljuje?

KNJIŽEVNOST

1. Ajmo sad malo prljavo. Svi smo ovdje čuli za pjesmu koja ide ovako:
Opet su jutros procvali
u žitu makovi sneni,
sve su nam njive ovili,
cvjetovi njihovi crveni.
Znaš li majko, majčice,
kakvi su ono cvjetovi,
što rastu po našim njivama
takovi divni crveni...
To je pjesma Crveni makovi, uči se u školama, pjeva se na koncertima, a napisao ju je Podravac koji je svoj život skončao u koncentracijskom logoru Nova Gradiška. Veliki Radićevac napisao je još i druga djela od kojih je prvo “Pod svojom zvijezdom”, napadnuto u beogradskom parlamentu kao komunistička propaganda... On je?


2. Od kojeg je engleskog pjesnika E.Hemingway preuzeo izreku “Kome zvono zvoni? Tebi zvoni.” a) John Donne; b) T.S Elliot ; c)William Blake; d) William Wordsworth; e) Edmund Spencer

3. Prvo izdanje romana Doktor Živago iz 1957. godine nobelovca Borisa Leonidoviča Pasternaka ne izlazi na ruskom jeziku već u jednom prijevodu. O kojem je jeziku riječ?

4. Koji je francuski nadrealistički pjesnik, ujedno poznat po svojoj odanosti komunističkoj partiji, autor pjesme Grob Gorana Kovačića?

5. Kako se zove Shakespearova prva tragedija, poznata kao drama okrutne osvete, za koju poljski šekspirolog Jan Kott kaže kako bi, da je komad dulje potrajao, Shakespeare dao ubiti i prve redove publike?


LIJEPA NAŠA

1. Navedite gradonačelnike slijedećih gradova: a)Bjelovar; b)Varaždin; c) Rijeka; d) Split; e)Osijek
2. Stojim sam na kolodvoru i dok se prvi jutarnji zraci sunca reflektiraju od mramorne ploče izglačane milijunima đonova, ja reflektiram o nekim, kako kome, dubokim i važnim pitanjima. Tada mi misli prekine supijani i neispavanošću obilježen glas iz zvučnika: “Brzi vlak iz Zagreba za Dugo Selo, Ivanić Grad, Kutinu, Novsku, Okučane, Novu Kapelu - Batrinu, Slavonski Brod, Vrpolje - Strizivojnu i Vinkovce polazi sa 1. perona, 1. kolosijeka.” I sva pitanja koja su me do tada zaokupljala zasjenilo je ovo: “Koje je to dvije stanice gospođica sa razglasa zaboravila reći?”
3. U kojoj zagrebačkoj ulici stara majka Krleža donijela na svijet danas popularnog i od mnogih obožavanog Miroslava?
4. Evo jedno kratko i jasno. Hrvati islamske vjeroispovijesti nazivaju ih ovim imenima: Sulejman, Musa, Jusuf, Ibrahim, Džibirl. Nas zanima kako te iste ljude zovu njihovi katolički prijatelji?
5. Jedan od rijetkih hrvatskih nogometnih klubova koji ima čak dvije navijačke skupine je N. K. Orijent. Navedite ime obje navijačke skupine Orijenta!

ODGOVORI:

TRIVIA

1. 9 slova.Narodnost, a ostalo zaključite sami. (1 bod 4 rubrike, 2 boda sve)
2. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, bomba, zastavica,  upitnik, prazno polje (okruženo praznim poljima ili brojevima) (1 bod)
3. D.J. Miljenko Car (1 bod)
4. 13, 5 (1 bod)
5. O: a)-1, b)-2, c)-3, d)-4, e)-4 (3 za 1 bod, sve za 2)


OPĆA KULTURA

1. 30. travnja (1 bod)
2. lunarni, solarni, lunisolarni(1 bod)
3. Rusija, Slovačka, Slovenija (1 bod)
4. Lancaster(crvena), York(bijela) (1 bod)
5. 95 (1 bod)

FILM

1. Korijeni za budućnost – Priča o Anti Ðapiću (Roots for the future - the story of Anto Djapic),  Jakov Sedlar (1 bod)
2. Neil Young  (1 bod)
3. Unforgiven, Nepomirljivi (1992.) (1 bod)
4. Alain Robbe-Grillet (1 bod)
5. Misterije organizma. Vladimir Ilič je klizač (2 boda)


GLAZBA

1. Seka Aleksić (1 bod)
2. George Gordon Byron (1 bod)
3. Animatori,  Krešimir Blažević(1 bod)
4. Mika Salo (1 bod)
5. Tajanstveni vlak (Mistery Train) (1 bod)

KNJIŽEVNOST

1. Mihovil Pavlek Miškina (1 bod)
2. O: a) John Donne (1 bod)
3. talijanski (1 bod)
4. Paul Eluard (1 bod)
5. Tit Andronik (1 bod)

LIJEPA NAŠA

1. a) Ðurđa Adlešić; b) Ivan Čehok; c)Vojko Obersnel; d) Zvonimir Puljić; e) Anto Ðapić (1 bod)
2. Banova Jaruga, Nova Gradiška (po bod za svaku)
3. Radićeva (Duga ulica)  (1 bod)
4. Salomon, Mojsije, Josip, Abraham, Gabrijel (1 bod)
5. Krimejski feštari, Red fuckers (2 boda)


 

Komentari

Nema komentara.