Kino Tuškanac: jesen i zima 2013. - Specials
Home      Specials      Filmski programi u Tuškancu      Kino Tuškanac: jesen i zima 2013.

Kino Tuškanac: jesen i zima 2013.

Nova sezona kina Tuškanac počinje uz programe iz susjednih zemalja, a nastavlja se ciklusima japanskog, korejskog i iberoameričkog filma, te ciklusom Claire Denis.

s.p. 16.09.2013 0 komentara

Kino Tuškanac: jesen i zima 2013.

Počeo je rujan, a s time i filmska sezona kina Tuškanac. Novoinstalirana najsuvremenija digitalna oprema omogućit će još kvalitetnije praćenje svjetske i domaće suvremene i kinotečne scene. Prednosti digitalije dokazale su već prve projekcije igranih filmova kojima se predstavio Vukovarski filmski festival.

Slijedi Ja BIH...5 dana Sarajeva u Zagrebu, prezentacija sarajevske kulturne scene kroz filmove, izložbe, koncerte, promociju knjige i kabaret Zane Marjanović. U posjet kinu Tuškanac dolaze dvije kinoteke: sredinom rujna Kinoteka Makedonije te krajem listopada Slovenska kinoteka s izborom igranog i kratkog filma.

Slijedi premijera dokumentarnog filma Hrvatskog filmskog saveza 'Ovrha' redatelja Nevena Hitreca koji se pozabavio bolnom temom hrvatskog društva - nemogućnošću vraćanja kredita i dugova bankama i kamatarima, a posljedica je ovrha nekretnine. Ali film se ne bavi razlozima zašto je do ovrhe došlo, već bilježi emotivna stanja, međuljudske odnose, promjene raspoloženja, razgovore u spektru od naizgled trivijalnih do onih koji se žučno dotiču teme filma.

Na programu su i već tradicionalni jesensko-zimski ciklusi japanskog i korejskog filma s nekoliko izuzetnih naslova poput prvoga japanskoga filma 'Priča o nindžama', koji je ujedno i prvi autentični film o ovim čarobno vještim borcima, ili raspjevane nindže u 'Kronici klana Sanada', korejska prekrasno snimljena meditacija o starosti i snijegu 'Kasni cvat' ili najbolji azijski film iz 2008. 'Tajno sunce'.

U sklopu istraživačkog projekta 'Žena u gradu, grad na filmu' publika može provjeriti bezvremenost nekih filmskih naslova, kako stranih tako i domaćih poput 'Žive istine', 'Slučajnog života' ili najpopularnijeg Resnaisovog filma 'Hirošima, ljubavi moja'.

U studenome stiže deset iberoameričkih filmova iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine, ovjenčanih velikim brojem prestižnih festivalskih nagrada. I ove će godine u kinu Tuškanac biti, svake godine sve posjećenija i izborom naslova sve atraktivnija, revija suvremenog talijanskog filma.

Must see za ljubitelje francuskog filma i kruna ovosezonskog programa je ciklus filmova Claire Denis /naslovna/ pomno selekcioniran u suradnji s Festivalom nevidljivog filma i Francuskim institutom. Nekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a nastavljaju se i programi Kratkoga utorka.

Više o programima na www.filmski-programi.hr

Komentari

Nema komentara.