Queer MoMenti: Kako preživjeti pošast - Specials
Home      Specials      Queer MoMenti      Queer MoMenti: Kako preživjeti pošast

Queer MoMenti: Kako preživjeti pošast

Dokumentarac o aktivistima koji su se borili protiv pasivnosti države i omogućili oboljelima od AIDS-a djelotvoran i dostupan tretman.

s.p. 12.12.2012 0 komentara

Queer MoMenti: Kako preživjeti pošast

'Kako preživjeti pošast' je priča o dvije koalicije - ACT UP i TAG (Treatment Action Group)— čiji je aktivizam i inovativan pristup preokrenuo AIDS iz smrtne presude u status s kojim se može živjeti. Unatoč nedostatku znanstvenog obrazovanja, ovi priučeni aktivisti infiltrirali su se u farmaceutsku industriju i pomogli identificirati obećavajuće novorazvijene lijekove i u iznimno brzom roku ih iz pokusne faze pretvoriti u regularnu terapiju.

S pristupom nikada do sada viđenim arhivskim materijalima iz 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća, redatelj David France gledatelja lansira u središte zbivanja: kontroverznih aktivističkih akcija, dramatičnih sastanaka oko razvoja strategija, srcolomnih neuspjeha i euforičnih proboja i uspjeha aktivista koji su postali herojima. Tijekom trajanja dokumentarca prikazuje se najohrabrujućija priča: kako su aktivisti ustrajnošću i prilagodbom ostvarili svoje ciljeve.

Redatelj David France nagrađivani je novinar i uspješni spisatelj New York Timesa koji o AIDS-u piše od 1982. godine, te se do danas postavio kao jedan od najrelevantnijih kroničara epidemije. Više filmova na tu temu je inspirirano njegovim radom, uključujući i nedavni 'Our Fathers' koji je osvojio nagradu Emmy. Nastao na osnovu desetljeća istraživanja, dokumentarni film 'Kako preživjeti pošast' njegov je redateljski debi i film koji je odjeknuo diljem svijeta ove godine kojom brojimo 3 desetljeća borbe protiv HIV/AIDS-a.


'Kako preživjeti pošast', trailer.

Kino Europa, Varšavska 3, 17. prosinca u 19:00 i 18. prosinca u 21:00
'Kako preživjeti pošast'/'How to survive a plague'
r: David France, SAD, 2012.
Scenaristi: David France, Todd Woody Richman, Tyler H. Walk
uloge: Peter Staley, Larry Kramer, Iris Long

Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti na blagajni kina.

Komentari

Nema komentara.