Česi u Rijeci - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Česi u Rijeci

Česi u Rijeci

Međunarodna popularnost češkog filma ne posustaje već dugi niz godina, a Rijeka je ponovno domaćin suvremenog češkog filma.

r.p. 06.10.2012 0 komentara

Česi u Rijeci

Art-kino Croatia s posebnim veseljem i ove godine ugošćuje već tradicionalni Tjedan suvremenog češkog filma koji će se održati od 11. do 14. listopada. Pred riječkom je publikom šest novih čeških filmskih ostvarenja.

Svečano otvorenje Tjedna održat će se u četvrtak 11. listopada u 20 sati prikazivanjem nove popularne češke komedije u režiji Jiřía Vejděleka – Muške nade, muški snovi. Posebna gošća svečanog otvorenja je poznata glumica Vica Kerekes koja u filmu tumači ulogu fatalne Šarlote koja posebno začinjava dva braka ‘u krizi’.

Nova drama afirmiranoga češkog redateljsko-scenarističkog dvojca Hřebejk-Jarchovský, Nevinost, sadrži elemente detektivskog trilera koji prati priznatog liječnika, voljenog oca i supruga optuženog za težak zločin. Uz još šest nominacija, film je nagrađen Češkim lavom za najbolju glavnu i sporednu glumicu.

Od višestruko potvrđene redateljice, kao autorice sofisticiranih psiholoških drama, ovaj put dolazi komedija Perfect Days. Priča počinje na Erikin 44. rođendan za koji dobiva krasnu čestitku od svoje bivše šogorice, neugodnu poruku na radiju od bivšega muža, kremu za bore od gej prijatelja Richarda i plaćeni striptiz od vlastite majke.

Nagrađivana drama Pupoljci govori o postupnom raspadu obitelji u malom gradu gdje svaki od likova živi u skladu sa svojim idealima. Film je ove godine nagrađen u čak četiri glavne kategorije najveće češke nagrade, Češki lav, u kategoriji za najbolji film, režiju, fotografiju i najboljeg glumca.

Legendarni redatelj Juraj Herz odlučio je otvoriti jedno od najkontraverznijih poglavlja češke povijesti, poslijeratno iseljavanje Nijemaca iz Češke u svom novom filmu Habermannov mlin.

Alois Nebel, animirana drama nastala prema uspješnom stripu, prati usamljenog otpravnika vlakova kojeg s vremena na vrijeme spopadne neka čudna magla. Film slovi kao ‘češki Sin City’, a na repertoaru Art-kina Croatia je u subotu, 13. listopada u 20 sati.

Više o programu Tjedna suvremenog češkog filma možete potražiti na: www.art-kino.org

Komentari

Nema komentara.