Miša Radivojević u Tuškancu - Specials
Home      Specials      Filmski programi u Tuškancu      Miša Radivojević u Tuškancu

Miša Radivojević u Tuškancu

Nastavlja se retrospektiva srpskog redatelja Miloša Miše Radivojevića koji obilježava pola stoljeća filmskog stvaralaštva.

s.p. 29.04.2012 0 komentara

Miša Radivojević u Tuškancu

Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića - 50 godina stvaralaštva

PONEDJELJAK, 30.04.2012.

19:00 'Kvar' (1978.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 91 min
Uloge: Aleksandar Berček (Aleksandar-Saša), Neda Arnerić (Nada), Milena Dravić, Dušan Janićijević (Nadin tata), Ljuba Tadić (urednik)

Glavni lik filma naizgled ima sve: živi ugodnim građanskim životom, zaposlen je kao novinar i ima suprugu koja je iz ugledne obitelji. Ipak, počinje se sve češće sukobljavati sa šefom i kolegama, a ne prolaze bolje ni supruga ni imućni tast.

Povrh svega, izbija mu čudan osip na nezgodnom mjestu te posjećuje doktora. On mu prepisuje mast i savjetuje odlazak u prirodu da se opusti i smiri živce. Nakon što ga posluša, uslijedit će radikalna promjena.

21:00 'Testament' (1975.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 80 min
Uloge: Danilo 'Bata' Stojković, Vera Šegović, Gizela Vuković, Ljubomir Cipranić, Živka Matić

Film specifične strukture, bez naracije i klasično zamišljene radnje. Glavni junak kojeg tumači Danilo 'Bata' Stojković ranjen je tijekom pucnjave u gradu. Hitna pomoć ga odvozi do bolnice, no podliježe ozljedama.

Ipak, iznenada se vraća u život i pokušava se suočiti s traumatičnim iskustvom. Bori se s usamljenošću i tjeskobom i osjeća da ga netko proganja. Ne nalazeći željeni mir, bježi u divljinu.

SRIJEDA, 02.05.2012.

19:00 'Dečko koji obećava' (1981.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 106 min
Uloge: Aleksandar Berček (Slobodan Milošević), Eva Darlan (Švicarka), Dara Džokić (Maša), Rade Marković (Slobodanov otac), Dušica Žegarac (Slobodanova majka)

Slobodan je pravi 'dečko koji obećava': uzoran mladić, dobar student, poslušan sin iz ugledne i dobrostojeće obitelji te pažljiv dečko svoje djevojke. Jednoga se dana sve to potpuno mijenja.

Nakon što joj prizna kratku aferu sa Švicarkinjom, djevojka Maša ga udara veslom po glavi. Osjetivši potpunu slobodu, Slobodan počinje živjeti svoj život nesputano i punim plućima.

21:00 'Živeti kao sav normalan svet' (1982.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 90 min.
Uloge: Svetislav Gončić (Radoš), Sonja Savić, Milan Pužić (Edvard Goldman), Olivera Jezina, Sonja Knežević

Upisavši se na skladateljski odjel Muzičke akademije, Radoš iz provincije seli u Beograd. Skromna porijekla, zadovoljan je sobicom u potkrovlju iako je zbog besparice katkad prisiljen vlasnici plaćati seksualnim uslugama.

Mlad je, idealist i pun želje da sklada 'glazbu za čovječanstvo'. Njegovi kolege i profesori ne dijele njegove ideje i način razmišljanja što u njemu postupno izaziva ogorčenje i razočaranje.

ČETVRTAK, 03.05.2012.

19:00 'Ni na nebu ni na zemlji' (1994.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 100 min
Uloge: Svetozar Cvetković (Nikola), Bojana Maljević (Ana), Zoran Cvijanović, Branislav Lecić, Dragan Nikolić (Igla)

Trojica prijatelja u tridesetim godinama pokušavaju se snaći u sredini koja ne nudi mogućnost za napredak. Nikola je nezaposleni arhitekt koji ugodno živi od rada na crno.

Zovu ga Šampion jer je nekad vozio utrke gliserima, no danas je deprimiran gradom u kojem živi. Jedan mu prijatelj živi od šverca, a drugi je magistar svjetske književnosti koji zarađuje kockajući dok čeka mjesto asistenta.

21:00 'Buđenje iz mrtvih' (2005.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 134 min.
Uloge: Svetozar Cvetković (Miki), Ljuba Tadić (otac), Anita Mančić (Džoja), Tihomir Stanić (Rale), Aleksandra Janković (Tamara)

Potkraj ožujka 1999. godine, tijekom bombardiranja, Miki se doslovno vraća iz mrtvih. Ustavši iz vlastita groba, pokušat će unutar 48 sati ostvariti sve ono što nije uspio za života.

Odlazi u rodni grad u unutrašnjosti Srbije u posjet bolesnom ocu, susreće se s djevojkom iz gimnazije i razgovara s prijateljima iz djetinjstva shvaćajući promašenost vlastitoga života ali i života ljudi oko sebe...

PETAK, 04.05.2012.

17:00 'Živeti kao sav normalan svet' (1982.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 90 min
REPRIZA

19:00 'Odbačen' (2007.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 97 min
Uloge: Svetozar Cvetković (On), Aleksandra Janković (Šefica), Ljiljana Medjesi (Lepa), Renata Ulmanski (Angelina), Ana Maljević (Gala)

Drugi dio Radivojevićeve trilogije (čine je još 'Buđenje iz mrtvih', 2005. i 'Kako su me ukrali Nemci', 2011.) osobna je drama o neuklapanju, osjećaju odbačenosti i nemogućnosti da se prilagodi svijetu u kojem se živi.

Glavni junak je bivši novinar koji radi u odjelu za javnost jedne banke. Supruga ga je napustila i on bezuspješno pokušava sačuvati kontakt s njome i kćeri. Zapada u sredovječnu krizu, gubi posao i polako se povlači u vlastiti svijet, ne mogavši se uklopiti u vanjski.

21:00 'Ni na nebu ni na zemlji' (1994.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 100 min
Uloge: Svetozar Cvetković (Nikola), Bojana Maljević (Ana), Zoran Cvijanović, Branislav Lecić, Dragan Nikolić (Igla)
REPRIZA

SUBOTA, 05.05.2012.

11:00 Maštineje - besplatni crtići
'Ružno pače'
'Kositreni vojnik'
'Zlatno blago'

Ukupno trajanje programa 75 min

Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića - 50 godina stvaralaštva

17:00 'Dečko koji obećava' (1981.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 106 min
REPRIZA

19:00 'Buđenje iz mrtvih' (2005.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 134 min.
REPRIZA

21:00 'Odbačen' (2007.), r: Miloš 'Miša' Radivojević, 97 min
REPRIZA

Komentari

Nema komentara.