Travanj u Art-kinu Croatia - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Travanj u Art-kinu Croatia

Travanj u Art-kinu Croatia

Ovaj mjesec u Art-kinu Croatia očekuju Vas retrospektive, marimbe i - Havaji!

02.04.2012 0 komentara

Travanj u Art-kinu Croatia

Na samom početku travnja u Art-kinu Croatia krećemo s neobičnim filmom iz Gvatemale - 'Marimbe iz pakla', ali i s riječkom premijerom nagrađivanog filma Dane Budisavljević 'Nije ti život pjesma Havaja'. Sredina mjeseca je rezervirana za tri izvanredna turska filmska naslova. Mjesec travanj posebno je zaokružen s tri retrospektive, ciklusom filmova izraelskog redatelja Amosa Gitaija, filmovima iranske autorice Pouran Derakhshandeh te retrospektivom srpskog redatelja Miloša Miše Radivojevića.

U sklopu ciklusa poznatog izraelskog redatelja Amosa Gitaija gledamo pet filmskih naslova. 'Kippur', baziran na redateljevom osobnom ratnom iskustvu, prati mladog izraelskog studenta, člana helikopterske službe za spašavanje. U komediji 'Alila'' pratimo živote nekolicine stanovnika iste stambene zgrade u današnjem Tel Avivu. U sklopu ciklusa gledamo i film ''Oslobođenje' u kojem pratimo susret Ane, žene nizozemsko-palestinskog porijekla i njezinog posvojenog brata Ulija koji je francusko-izraelskog porijekla. Zajedno su na sprovodu i čitanju oporuke u kojoj se traži od Ane da ponovno stupi u kontakt s napuštenom kćeri.

Kratki utorak, 10. travnja u 19 sati, predstavlja dva japanska animatora - Atsushija Wadu i Miraia Mizuea s 10 izvrsnih kratkih filmova. Filmovi Atsushija Wade privlače gledatelje finim linijama, šapatom zvukova, jedinstvenim ritmom i pokretima, dok je Mirai Mizue reprezentativna figura nove generacije apstraktne animacije u Japanu.

Svečano otvorenje Ciklusa turskoga filma donosi nagrađivan film 'Jaje', prvi film iz takozvane 'Yusuf trilogije'. Tridesetogodišnji pjesnik se vraća u rodni grad u kojem je odrastao, a kojeg nije posjetio do smrti majke. Film je na brojnim međunarodnim festivalima osvojio preko 10 nagrada, među kojima i nagradu za najbolju glavnu glumicu i nagradu Srce Sarajeva (Sarajevo Film Festival). U sklopu Ciklusa igra i drugi dio trilogije, film 'Mlijeko', u kojem pratimo mladog maturanta Yusufa koji ne može proći prijamni ispit za fakultet. Pisanje poezije je njegova najveća strast, a neke njegove pjesme izlaze u različitim opskurnim književnim časopisima.

Posljednji film iz Ciklusa, 'Bilo jednom u Anadoliji', premijerno prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Motovun Film Festivala, donosi nevjerojatnu priču o potrazi u anadolijskoj dolini. Preko noći, tri automobila prevoze malu grupu ljudi - policijske službenike, liječnike, tužitelja, grobare, te dva brata - osumnjičena za ubojstvo. Film broji preko pet festivalskih nagrada među kojima je i nagrada za najbolji film na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu.

Dokumentarni film 'Voda – misterij života igra 21. travnja u 19 sati. Film u režiji Roberta Bezbradice i Mladena Đakovića obrađuje problematiku eksploatacije, zagađenja i manipulacije vodom te ukazuje na spoznaje i otkrića da voda pamti te da je svjesna.

Ciklus iranske redateljice, scenaristice i producentice donosi nam 7 filmova s posebnim pogledom na brak i bračne odnose, uloge žene i muškarca. Najnoviji naslov Pouran Derakhshandeh, 'Beskrajni snovi', prati učiteljicu kroz niz neobičnih situacija na putu prema školi. Djeca vječnosti, glazbena drama, donose priču mladog para koji planira vjenčanje. Mokri snovi obrađuju temu sazrijevanja. Glavni je lik Arash, šesnaestogodišnjak, koji upravo proživljava svoje tinejdžerske godine. Roditelji su mu rastavljeni i on već godinama živi s majkom. Zbog nastalih problema, morat će se preseliti ocu. Promjenom sredine susreće djevojku koja će mu promijeniti život. U sklopu ciklusa gledamo i Malu pticu sreće, Izgubljeno vrijeme te dramu 20.

Projekcijom filma 'Kako su me ukrali Nemci' otvaramo ovu Retrospektivu Miloša Radivojevića. koja broji čak devet filmskih naslova. Film srpskog redatelja Miloša Miše Radivojevića autobiografska je drama te ujedno završni dio trilogije koju još čine njegovo Buđenje iz mrtvih i Odbačen. Tijekom okupacije, rađa se prijateljstvo između petogodišnjeg dječaka i časnika Trećeg Reicha, nastanjenog u kući dječakove obitelji.

Među devet naslova nalazi se i film iz 1981., 'Dečko koji obećava', koji prati mladog studenta, Slobodana Miloševića, kojem se nakon ljubavne afere s jednom Švicarkom život značajno mijenja. Zanimljivo je da je glazbu za film radio bend Šarlo akrobata, a također se mogu čuti i Idoli, Azra, Pekinška patka... U sklopu retrospektive gledamo i 'Bube u glavi', 'Živeti kao sav normalan svet', 'Testament', 'Kvar'...

Komentari

Nema komentara.