Ožujak u Art-kinu Croatia - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Ožujak u Art-kinu Croatia

Ožujak u Art-kinu Croatia

Ožujak u Art-kino Croatia donosi sjećanja na velikane, jednu hrvatsku i jednu riječku premijeru, ali i pregršt glazbe.

filmski.net 01.03.2012 0 komentara

Ožujak u Art-kinu Croatia

Na samom početku ožujka prisjećamo se vječno buntovnog i provokativnog engleskog redatelja Kena Russella njegovim opusom iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

Art-kino Croatia obilježava i 100 godina od rođenja talijanskog redatelja Michelangela Antonionija kroz filmski opus 60-ih.

13. ožujka u 20 sati održat će se riječka premijera novog filma Igora Mirkovića, 'Noćni brodovi', koja donosi pravu ljubavnu, iako vrlo neobičnu priču o posljednjoj ljubavi. Igrani film o 70-godišnjim tinejdžerima sniman je dijelom i u Rijeci, točnije na riječkom putničkom terminalu, a u njegovu nastanku sudjelovalo je i 200-tinjak riječkih statista i statistica.

Ovomjesečna inačica Queer Momenata u kino donosi francuski film 'Žigola' koji radnju smješta u parišku lezbijsku underground scenu 60-ih godina i prati mladu djevojku George koja postaje – žigola. 9. ožujka u 20 sati je vrijeme za riječki queer.

'Tiranosaur', premijerno prikazan u sklopu 9. Zagreb Film Festivala, priča o dvoje ljudi, udovcu, pijanici i agresivcu Josephu i Hannahi, kršćanki koja radi u humanitarnoj organizaciji, ali prikriva fizičko zlostavljanje supruga Jamesa. 

Ratni triler, 'Neprijatelj', šesti je film srpskog redatelja Dejana Zečevića. U fokusu filma je grupa vojnika iz jedinice za razminiravanje koja ostaje zarobljena u kući usred minskog polja.

DORF, Festival dokumentarnog rock filma, ponovno je u Rijeci. Svečano otvorenje Festivala održat će se 15. ožujka u 21 sat uz izvrstan islandski film 'Backyard' koji prikazuje kako od jednog DIY koncerta nastaje jedan od najuzbudljivijih događanja u Reykjaviku 2009. godine. 

Već tradicionalni Ciklus frankofonskog filma, od 19. do 26. ožujka, donosi čak 9 recentnih filmskih naslova.

Dvije stotine godina od rođenja velikog engleskog književnika Charlesa Dickensa obilježavamo i u Art-kinu Croatia. 'Olivera Twista' gledamo u čak tri filmske verzije.

'Čitanje grada', dokumentarni film, inspiriran likom i djelom Radmile Matejčić obiluje materijalima, fotografijama i starim filmovima iz obiteljske baštine.

Posljednji film slavnog Béle Tarra, 'Torinski konj', nastao kao promišljanje Nietzschovog mentalnog sloma nakon što je svjedočio bičevanju konja, prati fiktivnu priču farmera čija egzistencija ovisi o konju. 

Kraj mjeseca donosi film u režiji Álexa de la Iglesia – 'Posljednji cirkus'. Tužna balada, prema originalnom naslovu, crnohumorna je drama datirana u vrijeme Španjolskog građanskog rada.

Komentari

Nema komentara.