Prosinac u Art-kinu Croatia - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Prosinac u Art-kinu Croatia

Prosinac u Art-kinu Croatia

Tko se boji prosinca? Zima u riječko art-kino donosi filmove u rasponu od dječjih matineja do ciklusa filmova Elizabeth Taylor.

filmski.net 02.12.2011 0 komentara

Prosinac u Art-kinu Croatia

Prosinac u Art-kino donosi brojne novosti, najprije u obliku matinejskih vikend-avantura koje započinju dječjim igranim filmom Koko i duhovi u režiji Danila Kušana, a prema romanu za djecu Ivana Kušana. Ova detektivska priča prati mladog Koka i njegove prijatelje u rješavanju misterija Postoje li duhovi? Ulaz za djecu do 12 godina je slobodan.

U Znacima tišine započinjemo prosinac kada 2. prosinca u 18 sati imamo prilike saznati više o ulozi i značaju znakovnog jezika u dokumentarnom filmu Jerka Bana.

Kakve su najavne špice za Art-kino napravili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i tko su njihovi autori saznat ćemo 2. prosinca u 20 sati. Uz prezentaciju studentskih radova gledamo i radove njihovih mentora, Zasvirajte u režiji Aleša Suka te Cvijet bitke redatelja Simona Bogojevića Naratha.

Filmske mutacije, filmološki festival-simpozij, svoju petu inačicu obilježava dolaskom genijalnog francuskog redatelja Benoît Jacquoita čija dva naslova gledamo već u petak, 5. prosinca. Otvorenje Festivala započinje predstavljanjem bogatog programa uz uvodnu riječ umjetničke direktorice programa Tanje Vrvilo i priznatog filmskog kritičara Raymonda Bellour.

Koje su Filmove voljele naše bake i djedovi? Svakako će se i ovomjesečnom programu pronaći i poneki takav naslov, zasigurno već u sklopu istoimenog filmskog programa. Od 7. do 11. prosinca gledamo Anthny Quina kao Alexis Zorbu u filmu Grk Zorba, film Ljubav i moda iz 1960. u kojem igraju i Ivo Robić i Gabi Novak te Jedan dan života poznatiji kao Mama Huanita. Film koji se ne propušta svakako jest Mirni dani na Clischiju, ali samo za starije od 18, čemu je i razlog kasna projekcija koja 9. prosinca započinje u 22 sata. Program nastavljamo Srećom u torbi s Mijom Aleksić i Miodragom Petrović poznatijem kao Čkalja i Frankensteinom Jamesa Whalea. Filmovi koje su voljele naše bake i djedovi završavamo filmom u režiji Edwarda Buzzella Na divlji zapad gdje glavne uloge igraju braća Marx.


9. Festival filmova o ljudskim pravima počinje 12. prosinca s čak tri ili četiri filmske projekcije dnevno. Tema ovogodišnjeg festivala jest 'zemlja' koju promatramo kroz 15 različitih filmskih naslova u kojima svaki nudi svoj specifični pristup. Zemlja kao ekološko, ekonomsko i političko pitanje propituje  prostor privatnog, gradskog i javnog te je, u perspektivi ljudskih prava, ujedno i tlo, teritorij, ali i zemljište. Ulaz je slobodan za sve projekcije Festivala.

17. prosinca je predviđen, uz proslavu 3. rođendana Art-kina Croatia, za svečanu riječku premijeru dokumentarno-igranog filma riječke autorice Morane Komljenović Bosanoga (sasvim slučajna smrt) koji nastoji razjasniti okolnosti smrti prvog riječkog hipija Nenada Vižina.

Nanni Moretti režirao je novu komediju Imamo Papu. Novoproglašeni Papa, koji dolazi u Art-kino, pomalo je tjeskoban te posjećuje psihijatra zbog tereta kojeg donosi novi posao. Uz brojne druge nagrade, Imamo Papu dobitnik je i ovogodišnje nagrade Zlatni Globus za najbolji film. Posebno je zanimljivo da ulogu Papinog psihijatra glumi sam redatelj Moretti.

U pravo predbožićno razdoblje, od 21. prosinca, gledamo drugi film mladog kanadskog redatelja Xaviera Dolana - Izmišljene ljubavi koji propituje granice pravog prijateljstva, ljubavnog trokuta, opčinjenosti, ali i rivalstva. Uz brojne nominacije i nagrade, Dolan je 2010. godine nagrađen i na festivalu u Cannesu.

Mjesec prosinac završavamo sa stilom, riječ je o ciklusu filmova Elizabeth Taylor. Pojačana doza 60.ih godina obuhvaća četiri naslova, među kojima i Butterfield 8 i Tko se boji Virginije Woolf? za koje je Liz nagrađena Oskarom. S Odsjajem u zlatnom oku i Tajnom ceremonijom Art-kino Croatia zaključuje program za 2011. godinu.

Komentari

Nema komentara.