Lebowski: Roker - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Roker

Lebowski: Roker

Svaka obitelj ima bar jednog ludog ujaka. Recimo da ima četrdesetak godina, neoženjen je i živi u garaži, to im je zajednička osnova.

Lebowski 23.03.2009 0 komentara

Lebowski: Roker

Razlikuju se samo u detaljima poput onoga je li ujko alkoholičar, motorist, opsesivno-kompulzivni sakupljač LP ploča ili neostvareni glazbenik. Ako ima kose, onda je ona masna i zapuštena, a ako je nema, onda nosi rinčicu na uhu ili u nosu. Pohabana kožna jakna također je nezaobilazni dio imidža.

Jedna od glavnih funkcija ludog ujaka je edukacija djece na njegovom primjeru.

- Ako ne pojedeš povrće završit ćeš kao ujak! - zaprijetit će zabrinuta ujkova sestra, to jest vaša mama, osoba koja bez ikakvih problema uspijeva povezati životni neuspjeh s jedenjem graška. Otac će biti konkretniji pa će ujkovom sudbinom zaprijetiti ako, primjerice, ne dovršite zadaću iz matematike.

A ludi ujak, čiji je otpor konformizmu, započet još u tinejdžerskoj dobi, nekako profulao STOP znak koji se obično u vidu žene pojavi do tridesete, iskreno ne kuži otkud tolika želja ostatka porodice da ga prebace na svoje kolosijeke. On smatra da je lako biti odvjetnik, bankar, knjigovođa ili slično, da je lako imati obitelj i odgajati djecu, ali u originalu skinuti Hendrixov 'Angel', eee, za takve stvari ne postoje dovoljno dobar fakultet.

Ponekad ujko ipak skine par stvari, uvali se na tulum u đački dom kod frizerki iz drugog ce, a one će, iako će mu se isprva smijati, nakon druge litre Ribara uz vječni 'Ne želiš kraj' Divljih jagoda dopustiti mu da se još jednom vrati u puni sjaj svoje mladosti.

Dok će očevi, ošinuti krizom srednjih godina, potajice pušiti na prozoru koji gleda prema cesti i nastojati se uvjeriti kako je njihova obitelj ipak vrijedna svega toga.

'Roker' je komedija o jednom takvom ludom ujaku, koji 20 godina nakon što je istjeran iz hair metal benda, svoje mjesto pod reflektorima traži u srednjim godinama, praćen rock entuzijastima tinejdžerske dobi. Dobra za pogledati, ali nije za zapržiti. Daleko od 'This is Spinal Tap'.

Komentari

Nema komentara.