Lebowski: Kontrola - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Kontrola

Lebowski: Kontrola

Okej, muž joj se ubio, okej, ostavio je i to djetešce, sigurno joj nije bilo lako ali, hej, pa to nije razlog da se biografija napiše kao policijski zapisnik.

Lebowski 09.03.2009 0 komentara

Lebowski: Kontrola

Deborah Curtis, supruga Iana Curtisa, pjevača Joy Divisona, nedavno je napisala Ianovu biografiju, od djetinjstva preko slave sve do njegovog samoubojstva vješanjem. Biografija je poslužila Antonu Corbijnu za film 'Kontrola'.

Joy Division bili su jedan od najdepresivnijih bendova ikad. Bili su preteški čak i za intelektualne wannabe depresivke koje su u tinejdžerskim godinama redovito gutale šake aspirina iza školske dvorane i svakog neparnog dana u tjednu prijetile rezanjem žila.

Kako je za silnu opjevanu mrakaču bio zaslužan upravo obješenjak Ian, ne čudi da su preostali članovi bendova nakon njegove smrti, da izvinete, odahnuli. Količina optizima New Ordera, nasljednika Joy Divisiona, upravo je dijametralno suprotna Curtisovom očaju i pesimizmu.

Ljubiteljima biografskih filmova 'Kontrola' će jamačno sjesti bolje od onog umjetničkog isprdka 'Posljednji dani', koji se bavi zadnjim danima Curt Cobaina (ili depresivnim vinarom koji se doađuje u klijeti, svejedno). U 'Kontroli' čak i Divisionove uspješnice poput Transmission i She's Lost Control zvuče dobro, zvuče kao nešto što bi čovjek mogao poslušati a da ne posegne za užetom, britvom, pištoljem ili kilogramskim pakiranjem praksitena. A Curtis je svakako prikazan kao netko pametniji od Sid Viciousa u 'Sid & Nancy'-u.

Film dodatno dobiva na vrijednosti ako vam u ruke slučajno padne Deborina knjiga 'Dodir iz daljine'. Tek tada može se primijetiti kakav je posao odradio Corbijn. Dosadno žensko laprdanje odbija čak i najzagriženije Curtisove fanove. Okej, muž joj se ubio, okej, ostavio je i to djetešce, sigurno joj nije bilo lako ali, hej, pa to nije razlog da se biografija napiše kao policijski zapisnik. Da je takvu biografiju napisala susjeda umirovljenica čije su podlaktice izbrazdane uzorkom ograde jer od jutra do mraka špijunira susjede s kojima se uopće ne pozdravlja, ne bih ništa rekao. Ali kad tako piše žena koja je s njim spavala, išla u šoping i svađala se oko nepospremljenog suđa, onda jebat'ga, i njegov motiv samoubojstva postane razumljiviji. A pogotovo stihovi pjesme Love Will Tear Us Apart, jedne od najboljih antiljubavnih pjesama ikad.

Biografije samoubojica, baš lijep način da se provede sunčan dan. Treba čitati biografije Stonesa. Zrokal sam tri kile koke, pojebal osam manekenki, a onda sam se spotaknuo prstima na gitaru i taj rif sam uzel za Satisfaction, meeeeeen, boli te kurac…

Komentari

Nema komentara.