Lebowski: Neobičan slučaj B. Buttona - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Neobičan slučaj B. Buttona

Lebowski: Neobičan slučaj B. Buttona

Bilo je to jako davno, na nekom književnom seminaru u Americi. Sjedio sam nalakćen za šankom kad mi je prišao taj lik.

Lebowski 23.02.2009 0 komentara

Lebowski: Neobičan slučaj B. Buttona

Platio mi je konjačić i sjeo pored mene. Rekao je da i on, eto, piše pomalo, tu i tamo kad mu vrijeme dopusti. Da je upravo napisao ljubavnu priču kojoj kao da nešto nedostaje. O napuštenom djetetu kojeg je odgajala crnkinja pa je kasnije postao ribar. Zaljubio se u ribu koja se bavila baletom. Pa su neko vrijeme bili zajedno, imali su čak i dijete ali eto, nije im uspjelo. Priča je bila onako, za hrvatski prosjek dobra, čak i više od toga, ali na ćudljivom američkom tržištu gdje je taj mladi pisac, Francis Scott Key Fitzgerald pokušavao probiti bila je  prilično slaba. Dobar kakav jesam, pročitao sam te žvrljotine i kao iskusan književnik rekao mu da nikad od njega neće biti pisca, ali ako mu se već ne odustaje od te priče koju je nazvao 'Život Benjamina Buttona', neka u nju doda neke fantastične elemente koje će čitatelja dovoljno zaintrigirati da ne razmišlja o čemu uopće čita.

Štoviše, predložio sam da se taj njegov dosadni Button rodi kao starac, a umre kao beba. Dakle, da mu život na neki način ide obrnutim vremenskim tokom.

- Čekaj, on bi trebao ispasti iz vagine u obliku starca?

- Ne, ne, ne… Na početku je beba ali onako, puna bora, artritisa i svega. Znaš, tijelo mu je staro, ali njegov oblik je oblik bebe. A onda se kasnije podmlađuje.

- Pa to je idiotarija!

- Jasno, ali to je jedini način da netko uopće htjedne pročitati tu priču, jer mislim... Ovo što si napisao jednostavno je dosadno. Stavi tu začkoljicu, možda netko popuši, nikad ne znaš…

Prihvatio je. Kasnije mi je javio kako su mu objavili tu priču. Onda je krenuo pisati roman. 'Veliki Gatsby', sapunica o nekom bogatašu… Također dosadno sranje, pa sam mu predložio da Gatsby bude svemirac. Nije me poslušao… Ali tko zna, možda je našao nekog izdavača i za to, svašta se izdavalo u to vrijeme u Americi…

Komentari

Nema komentara.