Lebowski: Vitez tame - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Vitez tame

Lebowski: Vitez tame

Nama ne trebaju holivudski uzori. Našoj mladosti uzori se nude u vlastitom dvorištu.

Lebowski 19.01.2009 0 komentara

Lebowski: Vitez tame

Nolan, redatelj i scenarist novog serijala Batmana, odlučio je stripovskom liku dati realnost, pa naivni mlađi gledatelji, siguran sam, često guglaju u potrazi za povijesnim činjenicama o Jokeru, Two-Faceu (hrvatski prijevod: Sanader) i ostalim negativcima.

Nije teško povjerovati da je Wayne industrija bila povezana s vojskom, znamo da u toj industriji leži ogroman profit, kao i tehnološke inovacije. Samim tim čak i Batmanov redikulozni plašt postaje neophodno leteće sredstvo, a Batmobil i Batemze (motor) sasvim razumljiva prijevozna sredstva.

Međutim, publika je malo teže povjerovala u njegovu zaljubljenost u Rachel Dawes. Ta djevojka je ipak malo ispod njegove lige, osim ako i tom slučaju Wayne ne smatra kako je spašava o usidjelosti. Dakle, osim što je na čelu uspješne korporacije, osim što pomaže policiji u suzbijanju zločina, Batman pomaže i ne tako lijepim ženama da se udaju. Ili barem pokušava pomoći.

Ali, kada ovdašnja publika izlazi iz kina, više ne pokušava, kao što je bilo slučaj s Bruce Leeom, oponašati Batmanove pokrete i snatrati o tome kako će upravo oni postati kvartovski Batmani, borci protiv kriminala i ženici ne tako lijepih ženskih.

Razlog je vrlo jednostavan - kada bi bili na čelu velikih kompanija, naši dečki znali bi mnogo uspješnije provoditi svoje slobodno vrijeme.

Nama ne trebaju holivudski uzori. Našoj mladosti uzori se nude u vlastitom dvorištu. Superkerum je primjerice borac za autohtonu, domaću kuhinju. Zanimljivom fuzijom ćevapčića i Dom Perignona Kerum je pomogao domaćoj stočarskoj industriji više od povrata na kapitalna ulaganja, a da ne govorimo o broju novozaposlenih frizera i popularnosti muškog minivala.

A da bi se prehranila stoka, potrebna je kukurzna silaža. Tu ulijeće Supertoda, vlasnik osam posto hrvatskog poljoprivrednog zemljišta, ali i nebrojenih lovišta. Supertoda u jednom lovu ubije po stotinu veprova, što seljaku pomogne više od 2250 kuna poticaja po hektaru.

I za kraj, tu je Superzdravko. Gospodin Pevec pomaže svojim radnicima u đurđevačkom Picoku tako da im tamo odvlači svoje zaposlenike na svatove. A toliko se brine za njihova radna mjesta da čak i preko godišnjeg odmora gleda lokalne novine, rubriku Matični ured, ne bi tamo pronašao imena svojih zaposlenika. A ako ih nađe, i shvati da se nisu oženili u njegovom Picoku, i njima pomogne - da im otkaz, pa više ne moraju raditi u smrznutim prostorijama, imati neplaćene prekovremene ili glasovati na radijskom festivalu za njegovu ženu Višnju.

I što će nama onda nekakav Batman?

Komentari

Nema komentara.